Piaţa imobiliară din Tel Aviv este în continuă creştere, mai ales datorită faptului că şi-a revenit foarte rapid după căderea internaţională. În general, proprietăţile din Israel sunt bine cotate - piaţa imobiliară de aici a ocupat locul trei în topul internaţional de anul trecut, în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor. Iar acest lucru dă încredere investitorilor care au cumpărat proprietăţi în Tel Aviv sau în restul Israelului.

19954-dscf0276.jpgÎn ultimii ani, proprietăţile imobiliare din Tel Aviv s-au apreciat încet, dar sigur. În 2003, preţul mediu pentru un apartament era de aproximativ 225.000 dolari, iar înainte de începerea recesiunii, în 2008, sărea de 300.000 dolari, conform datelor Biroului Central de Statistică, agenţie guvernamentală. Preţul proprietăţilor în Tel Aviv este exprimat în shekeli sau în dolari, în funcţie de cât de favorabil este cursul de schimb valutar.

Scăderea activităţii economice atât pe plan internaţional, cât şi pe plan intern, a afectat şi piaţa imobiliară, astfel că pe la mijlocul lui 2008 piaţa se blocase - proprietarii nu voiau să vândă, clienţii nu mai erau interesaţi să cumpere.

Dar deşi numărul tranzacţiilor s-a micşorat, preţul locuinţelor este în creştere uşoară de la începutul lui 2009, când preţul mediu ajunsese la 325.000 dolari, conform datelor Biroului Central de Statistică.

Astăzi, problema principală cu care se confruntă piaţa imobiliară este că cererea depăşeşte cu mult oferta, astfel că o ofertă bună este greu de găsit, la un preţ convenabil. Israelul şi-a depăşit recordurile în 2010 în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, tendinţă ce pare să se menţină şi în decursul acestui an.

Preţ mediu al locuinţelor din Tel Aviv:

• Apartament central - 7.000 dolari/mp
• Apartament semicentral - 5.750 dolari/mp
Sursa: Numbeo Cost of Living

Excepţie fac proprietăţile de lux. Acestea nu au urmat această tendinţă de apreciere, ci dimpotrivă: dacă în 2008 preţul mediu pentru astfel de locuinţe era de 585.000 dolari, în 2009 scăzuse la aproximativ 525.000 dolari. Adică o depreciere de peste 10% în mai puţin de un an. Explicaţia este în interesul micşorat al investitorilor străini, din cauza situaţiei economice.

Anumite locuinţe din segmentul premium şi-au menţinut valoarea pe piaţă, şi anume casele cu vedere spre Marea Mediterană. Preţul acestora începe de la 8.000 dolari/mp şi poate atinge 17.000 dolari/mp.


Costuri din ce în ce mai ridicate pentru chiriaşi

Foarte mulţi investitori se implică în închirieri, pentru unii dintre ei acesta fiind principalul motiv de achiziţie. Având în vedere că au loc foarte multe festivaluri în Tel Aviv pe toată perioada anului, este foarte ridicat numărul turiştilor care caută să închirieze un apartament pe termen scurt. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Ierusalim, având în vedere că este o zonă cu intensă activitate în turism. Astfel că şi aici sunt multe oportunităţi pentru cei interesaţi să cumpere un apartament pentru a-l închiria ulterior.

Preţ mediu de închiriere al locuinţelor din Tel Aviv:

• Apartament cu un dormitor - central: 1.000 dolari/lună; semicentral: 770 dolari/lună
• Apartament cu trei dormitoare - central: 1.900 dolari/lună; semicentral: 1.400 dolari/lună
Sursa: Numbeo Cost of Living

Piaţa imobiliară israeliană a căpătat un asemenea avânt tocmai din lipsa unui număr adecvat de unităţi locative care să suplinească cererea. Astfel că şi chiriile au explodat de-a dreptul, proprietarii permiţându-şi să ceara mult mai mult decât acum câţiva ani. Ca urmare, în ultimele două săptămâni, tinerii chiriaşi au ieşit în stradă pentru a protesta.

Cine cumpără proprietăţi imobiliare în Tel Aviv?

Fiind capitala culturală a Israelului, Tel Aviv atrage numeroşi clienţi din alte ţări, în special evrei din SUA sau Europa. Aceştia se orientează în special către proprietăţile din gama de top, situate cu precădere în zona de nord a Tel Aviv-ului, cum ar fi Ramat Aviv, Neve Tzedek sau cartierul Lamed. Cu toate acestea, clădiri cu locuinţe extrem de costisitoare sunt şi în centrul oraşului.

Conform agenţilor imobiliari israelieni, înainte de criză, jumătate dintre clienţii lor veneau din străinătate, iar acum, numărul acestora a scăzut cu aproximativ 20%.

Deşi instituţiile bancare sunt mai precaute acum decât în anii trecuţi, încă mai acordă credite ipotecare cetăţenilor străini. Dar, în general, clienţilor non-israelieni le este impus de către bancă un avans de 50% din valoarea proprietăţii.

AFLĂ Ce merită să vizitezi în Ţara Sfântă


23 July 2011