Lângă stadionul "Steaua" ar fi trebuit construit un ansamblul rezidenţial. 18 cumpărători au plătit un milion de euro pentru apartamente în imobil, iar acesta nu s-a mai ridicat.

21309-10_ghencea4_c5fc1dd2c2.jpgNerăbdarea de a cumpăra o locuinţă înainte de a fi ridicată a făcut ca aproape 20 familii să-şi piardă toate economiile. În timp ce aceştia ţipă că au fost păcăliţi, proprietarii ansamblului denumit "Champions Residence" (în traducerea aproximativă "clădirea campionilor") dau vina pe criză.

"Am văzut acest proiect în anul 2008, mi s-a părut interesant ca poziţie, confort şi preţ. Am plătit un avans de 70.000 de euro iar costul total era de 80.000 de euro când de-abia terenul era amenajat pentru construcţii. Voiam să fie locuinţa de vis a familiei", ne explică Cosmin, unul dintre păgubiţi.

Clădirea cu două corpuri a ansamblului rezidenţial trebuia să fie gata cel târziu la începutul lunii februarie 2011. În octombrie, nici măcar primul etaj nu este complet realizat.

Slogan: "Investim în construirea viselor dvs."

Cătălin Tohăneanu şi Răzvan Mihalache sunt cei care deţin firma "Top Birotica" (obiect de activitate- distribuţia presei şi a produselor de papetărie), societate care a lansat planul de dezvoltare al "Champions Residence".

Cei doi s-au hotărât în anul 2007 să ridice un bloc în bulevardul Ghencea nr. 134 pe un teren deţinut de familiile celor doi, iar în 2008 au început să amenajeze şantierul propriu-zis. Locaţia este promovată sub sloganul ,,Investim în construirea viselor dumneavoastră", are 84 de apartamente, iar investiţia se ridică la 10 milioane de euro, conform ofertelor promoţionale.

Decizia nefericită de a cumpăra un apartament

Tot în 2008, se găsesc 18 cumpărători într-un bloc care nu era nici măcar început. Totalul sumelor încasate de Cătălin Tohăneanu şi Răzvan Mihalache este de 913.931 euro pentru demararea lucrărilor.

S-a muncit pe şantier doar între iulie şi noiembrie 2008. Apoi, după ce s-a contractat creditul bancar de un milion de euro de la Pireaus Bank, lucrările au fost oprite, susţin păgubiţii.

"Am văzut în urmă cu doi ani că nu se mai făcea nimic, aşa că am contractat, împreună cu ceilalţi cumpărători, un jurist pentru a ne putea recupera banii", mai povesteşte Cosmin.

Un raport de expertiză a scos la iveală faptul că valoarea cheltuielilor efectuate de dezvoltatori este de 2,85 milioane de euro, iar sursa de finanţare a fost de 2.85 milioane de euro. "Dezvoltatorii au utilizat în proportie de 99,9% fondurile, iar clădirea nu e gata", mai reclamă tânărul păgubit.

"Nu suntem ţepari"

Unul dintre proprietarii afacerii, Răzvăn Mihalache, ne-a declarat că fac eforturi pentru continuarea investiţiei. "Ştiu că sunt supăraţi cumpărătorii, însă nu suntem ţepari, aşa cum spun dânşii. A venit criza şi nu am mai avut bani pentru proiect", ne-a declarat acesta.

Acţiune în instanţă

Singura cale pentru recuperarea pagubei este acţiunea în instanţă. De altfel, o parte dintre cumpărători au obţinut o sentinţă definitivă privind instituirea sechestrului pe bunurile dezvoltatorilor. Experţii imobiliari sunt de părere că până 2008 s-au pornit multe proiecte rezidenţiale fără garanţii.

"Este absurd să cumperi o locuinţă când nu e gata sau nici măcar începută", este de părere Cătălin Spătaru, agent imobiliar dintr-o zonă rezidenţială a Capitalei.

"Ştiu că sunt supăraţi cumpărătorii, însă nu suntem ţepari. A venit criza şi nu au mai fost bani pentru proiect“.
RĂZVAN MIHALACHE, dezvoltator imobiliar

EFCTELE CRIZEI

Alte proiecte pe care dezvoltatorii nu le-au mai putut finaliza

Proiectele imobiliare care s-au dovedit a fi un eşec pentru dezvoltatori au lăsat în urma lor datorii neachitate şi, în multe cazuri, români devastaţi de pe urma banilor îngropaţi în ele.

Detaşat, cel mai notoriu eşec imobiliar e proiectul Planorama al israelienilor de la Euro Habitat, care au promis în urmă cu cinci ani că vor construi 1.100 de locuinţe în zona Doamna Ghica din Bucureşti. Abia de curând 60 de familii au anunţat că se pregătesc de mutare, după ce au investit 90.000 de euro din propriul buzunar, pentru a face un bloc funcţional.

Apartamentele cu finisaje de calitate au fost uitate, iar cumpărătorii se mulţumesc cu priveliştea unui şantier abandonat, potrivit capital.ro. Cortina Residence, proiect din zona Băneasa, trebuia dezvoltat de firmele Heitman şi Cefin.

Dezvoltatorul a intrat în faliment cu datorii de 25 de milioane de euro după ce a fost construit un subsol pe trei niveluri şi structura a trei etaje superioare. Compania obţinuse în 2007 o linie de credit de 37,7 milioane de euro de la Volksbank şi Investkredit.

My Dream, scos la licitaţie

Complexul My Dream din Pipera a fost lichidat în luna mai a acestui an şi cumpărat la licitaţie contra sumei de 16,74 mil. euro. Dezvoltatorul proiectului, Plus Development a intrat în insolvenţă după ce nu a mai fost capabil să achite datorii de 17 mil. euro. Compania reuşise să vândă doar 44 de apartamente din 173.

 
Sursa

3 October 2011