Dorina Nicolina Isopescu, inspector general al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a tras o teapa imobiliara de proportii chiar institutiei pe care o conduce. O cladire de 11 etaje, prevazuta initial a fi imobil de locuinte, a fost cumparata de Inspectorat cu aproape 6 milioane de euro, pe vremea cand se afla in stadiul de proiect in executie.

Teapa imobiliara la Inspectoratul de Stat in Constructii cu avizul directoareiNici macar structura nu era terminata. Acum, Dorina Isopescu da din colt in colt si asteapta de la Guvern sa i se aprobe alocarea altor 12 milioane de euro pentru a termina cladirea. S-au alocat astfel 18 milioane de euro pentru o cladire care are doar terenul de sub ea, neavand nici un loc de parcare si care incalca regimul de inaltime al zonei unde este ridicata.

Intr-o zona ultracentrala a Capitalei, la intersectia bulevardului Coposu cu strada C.F. Robescu, ar fi trebuit sa fie un imobil de 11 etaje. Asa dupa cum inca mai scrie pe panourile obligatorii oricarei constructii in desfasurare, imobilul este conceput a avea subsol, demisol, parter si 11 etaje. Beneficiarul "Balpo Investment"SRL a gasit insa un client mult mai bun inca din stadiul de proiect: Inspectoratul de Stat in Constructii. Dorina Nicolina Isopescu, sefa ISC, a decis ca trebuie sa mute toate structurile centrale intr-un singur loc. Asa ca a platit din buzunarul propriu 5,8 milioane de euro pe structura neterminata a imobilului. Desi este in zona ultracentrala, suma platita pare complet nejustificata, cladirea ocupand cu putin mai mult teren decat amprenta proprie la sol.  Nici macar locuri de parcare nu vor avea cei de la ISC in cazul in care, intr-un final glorios, "investitia" se va concretiza.

Cea mai scumpa cladire din Bucuresti

Depasind deja cu mult bugetul institutiei pe care o pastoreste, Dorina Isopescu da acum din colt in colt pentru ca nu mai are bani sa finalizeze imobilul. La sedinta de guvern din 22 octombrie, pe agenda de lucru a Executivului ar fi trebuit sa figureze si alocarea unei sume de 12 milioane de euro catre Inspectoratul de Stat in Constructii, la cererea Inspectorului General. Suma ar fi fost destinata exclusiv terminarii imobilului de birouri. Intre timp, pretentiile s-au ridicat la 20 milioane de euro, dupa cum sustin persoane din interiorul institutiei. Probabil ca orice dezvoltator imobiliar ar spune ca pentru a termina lucrarea cu pricina i-ar ajunge linistit jumatate din bani, insa neavand argumentele clare ale depasirilor de buget, nu putem spune decat ca acestea bat la ochi. Oricum, cladirea visata de Dorina Isopescu se poate incadra la rubrica "Cea mai scumpa cladire din Capitala".

Venit de circa 7.000 de euro pe luna

De la numirea sa in functie, sefa de la Inspectorat a facut multe investitii grase. Dupa modelul cladirii-structura din Bucuresti, Dorina Isopescu a cumparat sedii noi pentru toate inspectoratele din tara, in aproape toate judetele. "Reforma" a inceput, de fapt, prin utilarea cu masini noi, de teren. Peste 100 de vehicule scumpe au fost cumparate din bugetul institutiei numai in Bucuresti, pentru ca inspectorii sa poata ajunge la locurile unde ii cheama datoria. In tara, pentru judete, au fost achizitionte 40 de Mitsubishi L 200. Ca orice treaba romaneasca, dupa dotarea cu masini si sedii, Dorina Isopescu a reorganizat din temelii institutia si a desfiintat inspectoratele judetene, rezultand opt inspectorate teritoriale.

Cam sase-sapte judete revin fiecarui nou inspectorat imaginat de Dorina Isopescu. Surse din institutie au spus reporterilor "Gardianul" ca toate aceste opt inspectorate nou-infiintate sunt conduse de oameni devotati pana la sacrificiu inspectorului general si ca toata reorganizarea a avut rostul de a scurta circuitul banilor in natura. Si pentru ca spolierea institutiei sa fie aproape completa, rotunjirea unui salariu lunar de aproximativ 3.000 de euro a fost floare la ureche pentru Dorina Isopescu. Aceasta a gasit modalitatea de a ajunge sa beneficieze de un venit lunar de aproximativ 7.000 de euro. Fiind membru in Consiliul de Conducere al ISC, fiecare participare la sedintele acestuia a fost retribuita cu cate 1.000 de euro.

 Si Dorina Isopescu a avut grija ca sedintele Consiliului de Conducere sa fie cam trei-patru la numar, lunar. Printre acestia, Gheorghe Rusu, care acum ravneste chiar la postul de presedinte. In institutia denumita Inspectoratul de Stat in Constructii, relatiile de cumetrie sunt la mare pret. Sunt numeroase cazuri in care angajatii sunt sot-sotie sau nas-fin. De exemplu, familia Stelea, sotul fiind inspectorul-sef pe Bucuresti si Ilfov, sau cazul fostei inspectoare generale adjuncte de stat Mihaela Teodoru, acum director general, a carei fiica este inspector la Bucuresti. La fel de numerose sunt si exemplele cu angajatii institutiei adusi de la Iasi. Despre Gheorghe Rusu, membru in CA, se poate spune ca i-a fost profesor Dorinei Isopescu la Facultatea de Constructii.

Ca orice pensionar care se respecta, a profitat de relatia cu presedintele ISC si acum incaseaza lunar bani frumosi de la stat.  Intr-o discutie telefonica purtata cu ceva timp in urma, Dorina Isopescu a negat atat informatiile despre miile de euro cadorisiti pentru participarile la sedintele Consiliului de Conducere, cat si nepotismul din institutie. Cat despre cladirea platita din bani publici care ar atinge un pret fabulos exact cand piata imobiliara este in cadere libera, presedintele ISC a evitat sa mai discute direct cu reporterii "Gardianul", refuzand orice apel telefonic venit de pe numere necunoscute.

Sursa

22 January 2009