Rezistenţa la cutremur este, cu siguranţă, una dintre principalele griji ale proprietarilor, atunci când îşi construiesc o casă ori se mută într-un bloc nou. Deşi greu de verificat, după construcţie, acestea pot spune multe despre comportamentul la seism, încă din timpul construcţiei. Structurile de rezistenţă nu trebuie să fie scumpe, pentru a fi eficiente. Ele trebuie doar să fie gândite pentru zona în care este construită casă şi apoi puse în practică fără de cusur, de către echipa de construcţie.

34258-j9oj5.jpgPentru a fi eficientă, structura de rezistenţă trebuie să fie personalizată pentru fiecare caz în parte. Proiectele gândite pentru zonele ferite de cutremur, cu teren stabil, nu se comportă bine în zonele atinse frecvent de unde seismice, sau zone cu teren mlăştinos, de exemplu. De asemenea trebuie luată în calcul şi destinaţia finală a clădirii sau modul în care proprietarul vrea să o modifice, de-a lungul timpului. Pentru cei care vor să ridice o casă cu un design clasic, în formă dreptunghiulară, şi nu se află într-o zonă cu risc seismic ridicat, atunci structurile din zidărie portantă sunt ideale.

„Acestea sunt cele mai des folosite la clădirile de locuit. Pereţii portanţi se pot face din cărămidă, BCA, bolţari sau piatră. Pentru a face construcţia rezistentă la cutremur, în punctele de intersectare a pereţilor se aplică rosturi antiseismice. De asemenea, structura trebuie prevăzută cu centuri din beton armat aplicate sub placă, astfel încât să lege zidurile ca o ramă de tablou”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Viorel Cataramă, constructor Amarom SRL.

Pentru cei care vor să folosească această metodă dar au în plan o construcţie cu formă neregulată, atunci constructorul trebuie să trateze fiecare componentă în parte ca şi cum ar fi un dreptunghi, astfel încât greutatea clădirii să fie preluată de planşeele de beton care se sprijină pe ziduri cu ajutorul centurilor. Această tehnică este una eficientă în special pentru case sau blocurile mici. Pentru construcţiile care depăşesc cinci etaje însă, deşi este posibil, este nerentabil. Pereţii ar trebui să fie foarte groşi, ceea ce face costurile de construcţie nejustificat de mari.

„Pentru acest tip de construcţie, materialele se găsesc uşor şi sunt ieftine, dar proprietarii trebuie să ştie că, pentru a păstra rezistenţa la cutremur sau chiar şi vânturi puternice, spaţiul interior nu mai trebuie modificat niciodată. Chiar şi uşile şi ferestrele trebuie să rămână în loc pentru totdeauna. Un alt dezavantaj ar fi că presupune o durată de construcţie mare”, continuă Viorel Cataramă.

Structurile de beton armat: recomandate pentru zonele cu risc seismic mare

Pentru cei care locuiesc în zone cu risc seismic mare, atunci structurile de beton armat sunt o soluţie recomandată. Acestea se împarte în mai multe categorii, aplicabile pe diferite tipuri de clădiri. De exemplu, structurile din beton armat cu pereţi portanţi sunt recomandate în cazul clădirilor care permit aşezarea identică a pereţilor şi pot avea un număr mare de etaje, de exemplu în cazul blocurilor, şcolilor sau spitalelor. Alte variante sunt structurile de beton armat în cadre şi cele în cadre, cu diafragme din beton armat.

„Structurile de beton armat în cadre sunt cele mai folosite la noi în ţară. La fel ca orice structură de beton armat, oferă o rezistenţă foarte bună la cutremure, dar oferă şi o mare flexibilitate la compartimentarea interioară. Cu alte cuvinte, proprietarii pot să facă modificări după placul inimii, chiar şi după finalizarea lucrării. Dar acest lucru vine cu un cost mai mare decât în cazul structurilor cu pereţi portanţi, pentru că aici este nevoie de o cantitate mai mare de beton şi oţel”, arată Mircea Ioan Pop, director ArhiTot.

Ultima categorie, respectiv cea în cadre, cu diafragme din beton armat, este calea de mijloc. Rezistenţa la cutremure este asigurată de diafragme, iar cadrele oferă posibilitatea modificării spaţiului interior. Şi în acest caz, timpul de construcţie este unul însemnat.

Casele cu structură metalică sau din lemn sunt ieftine, rapide şi foarte rezistente la cutremur

Structurile din lemn oferă şi ele o rezistenţă bună la cutremure, precum şi avantajul unor costuri reduse, dar şi rapiditate în construcţie. Materialele sunt uşor de găsit, uşor de montat, iar metodele de construcţie sunt variate. Există structuri de lemn cu pereţi din bârne, structuri din lemn modular din panouri portante sau structură de lemn cu stâlpi şi grinzi. Însă dacă nu se respectă toate procedurile, atunci există şi anumite riscuri.

„Este extrem de importantă calitatea lemnului, să fie la fel de bună pentru toată casa. De asemenea, lemnul trebuie atent tratat împotriva focului, a insectelor şi ciupericilor. Dar şi dacă te acoperi de toate aceste riscuri, oricum există posibilitatea ca, în timp, să apară spaţii între elemente, care vor conduce la costuri suplimentare pentru reparaţii”, continuă Mircea Ioan Pop.

De asemenea, construcţiile de lemn sunt recomandate pentru proiectele care nu au un număr mare de etaje. O altă construcţie rapidă, cu costuri mici şi rezistentă la cutremure este cea cu structură metalică. Aceste case sunt uşoare şi se comportă foarte elastic, în cazul unui seism. Se elimină astfel riscul casării, aşa cum se poate întâmpla în cazul cărămizilor.

CITEŞTE ŞI: Case care să fie ca noi, după orice cutremur? Este posibil, dar costisitor


2 June 2014