La ce trebuie să te aștepți dacă te bate gândul să te aventurezi în lumea imobiliarelor? Ce presupune meseria de agent imobiliar? Care sunt avantajele și dezavantajele dacă vii dintr-o altă industrie? Răzvan Muntean a dezbătut acest subiect pe îndelete în „ZAI la o cafea” cu doi agenți aflați la început de drum - Mirela Moruzzi și Livia Pîrvulescu.

Livia Pîrvulescu

În 2005, am venit în București, la facultate. Am făcut Facultatea de Drept, iar ulterior un master în Dreptul afacerilor. În anul al doilea a fost necesar să mă angajez ca să mă pot întreține și să pot continua facultatea. Așadar, în 2006 m-am angajat. A fost o mare provocare, având în vedere faptul că eu, atunci, nu eram cetățean român și a fost foarte greu să îmi găsesc un loc de muncă în România. Eu voiam să ajung avocat, dar nu am reușit să găsesc în perioada respectivă ceva în domeniul acesta. În schimb, a venit un prieten care avea mai multe job-uri în domenii diverse și mi-a propus un job într-un centru de întreținere corporală pe partea de secretariat. Am acceptat și acolo m-am format, ca să zic așa. Au fost doi – trei ani pe partea de administrare, de recrutare. Cumva, am văzut și ce înseamnă să gândești un business, să-l crești. Iar în scurt timp, în trei ani, am hotărât că pot să fac și eu asta și am deschis un business propriu în anul 2009, pe care l-am avut până în anul 2017.

În anul 2016, am avut ocazia să mă asociez într-un business pe partea de HR. Mă ocupam de partea de recrutare pentru niște proiecte în domeniul construcțiilor. În 2017 am decis să iau o pauză de la tot, să regândesc totul și să merg spre altceva. Am fost cumva forțată, pentru că acel business pe care l-am avut și în care m-am implicat enorm m-a consumat teribil și am început să am niște probleme de sănătate. În 2018 a trebuit să regândesc totul. Mi-am luat un an de gândire, iar imobiliarele m-au găsit ele pe mine la începutul anului 2019.

Mirela Moruzzi

Eu am terminat chimie – fizică în Pitești și am mers mai departe pe chimie alimentară, la facultatea din Arad. În primii doi ani am avut tot felul de job-uri - adunat semnături, sondaje de opinie, campanii publicitare, inclusiv o tentativă în imobiliare, la o agenție. În anul doi de facultate m-am angajat într-o multinațională în domeniul auto, ca assistent buyer. Am evoluat, am avut în jurul meu niște persoane extraordinare și oportunitatea de a avea acces la niște cursuri foarte bune de negociere, contractare și chiar să plec din țară la 19 ani.

Am terminat facultatea, am decis să rămân în Arad, cariera era pe drumul cel bun. Dar, după șapte ani în Arad, a trebuit să mă relochez în Pitești. Am luat-o de la zero, dar aveam douăzeci și ceva de ani, nu mi s-a părut atât de greu. Am continuat să aplic la job-uri din multinaționale și m-am angajat ca inginer de calitate – acum aveam diploma și puteam să profesez.

42797-1.png
 

Cum se vedea branșa agenților imobiliari din afară?

Livia Pîrvulescu

Eu am interacționat, cumva, cu acest domeniu, pentru că am avut nevoie de servicii imobiliare. Nu mi se părea a fi mare lucru. E o persoană care mă duce undeva, îmi prezintă o proprietate, la final îi dau banii și plec, era ceva foarte simplu. Și, de cele mai multe ori, mă gândeam că este cumva inutil. Dacă aș da peste acel anunț al proprietarului, l-aș suna. Nu mi se părea că există o mare implicare, asta a fost impresia mea.

Îmi dau seama că faptul că ajungeam la acea proprietate era doar o mică parte pe care o vedeam eu. Cu siguranță el muncea foarte mult până ajungeam eu să sun la acel număr de telefon, să dau de el. Dar nu-mi dădeam seama de asta atunci. Acum realizez că lucrurile au stat așa și îmi dau seama că erau eforturi foarte mari în spate.

Mirela Moruzzi

Primul meu contact cu piața imobiliară a avut loc în Arad, în studenție, când culegeai anunțurile din ziar, dar nu a durat foarte mult această experiență de agent imobiliar. Nu era ce îmi doream la momentul respectiv. Citeam anunțurile de la mica publicitate, le încercuiam, sunam. La vârsta aceea, am simțit că nu îmi place.

Cum v-ați hotărât să începeți o carieră în imobiliare?

Livia Pîrvulescu

S-a întâmplat în acel an în care mă gândeam ce fac cu viața mea, pentru că trebuie să mă reorganizez, nu mai vreau să fac aceleași greșeli din trecut încât să ajung în același punct. Și, căutând să văd ce mi s-ar potrivi, mă gândeam la ceea ce îmi place. Îmi plac oamenii, îmi place să vorbesc cu ei, să-i cunosc... era tot ceva în zona serviciilor.

Întâmplarea a făcut să ies la o cafea cu un prieten care își deschisese un business, o franciză RE/MAX. Nu știam despre ce este vorba, nici nu știam că este în domeniul imobiliar. Dar știam ce vreau eu să fac în viitor. Și i-am spus că vreau să îmi deschid ceva, dar că există anumite condiții, anumiți parametri pe care vreau să-i respect.

În primul rând, să am un program flexibil, să nu ajung în punctul în care să mă gândesc non stop cum fac, chiar mă gândeam la o franciză. Mă vedeam în zona de management, training și poate chiar lucrul direct cu clienții, dar nu îmi era foarte clar. În schimb, știam sigur că nu vreau angajați, eram obosită. Ani de zile am încercat să formez oameni, echipe, încercam să îi motivez financiar. Dar mi-am dat seama de la un punct încolo că nu poți schimba oamenii. Iar dacă business-ul tău este de a oferi servicii, viitorul și succesul business-ului tău depind de calitatea serviciilor pe care le livrează angajații tăi. Și simțeam că acolo ceva nu funcționa, așa că am zis: trebuie să fie un business în care să am colaboratori, parteneri, orice în afară de angajați.

Iar prietenul respectiv exact asta mi-a spus, că nu există angajați, suntem cu toții parteneri. Iar faptul că ai o viziune, ești antreprenor, te asociezi cu un birou, cu un nume, cu un brand, deja cred că ești format într-un fel. Nu aștepți să ți se dea, să ți se facă, să ți se spună. Și dacă te asociezi cu un brand care are anumite valori, principii, reguli, standarde, atunci nu poți decât să iei pachetul, te aliniezi cu ei, mergi înainte și construiești ceva. Asta m-a atras foarte mult.

Iar ceea ce s-a întâmplat ulterior a fost la nivelul așteptărilor. Simt că pot să mă dezvolt, să decid pentru mine, să aleg cu cine lucrez, iar modalitatea de lucru este una în care cred și pot să rezonez cu ea. Ceea ce mi s-a livrat a constat în servicii de reprezentare exclusivă pentru clienți, pe care poți să îi alegi. Și lucrezi cu al tău client practic fiind tot partener cu el, pentru că ești într-un raport de reprezentare, dorințele clienților tăi sunt și ale tale. Cei cu care lucrezi în piață sunt colaboratori. Lucrurile au venit, cumva firesc, rezonez cu acest mod de lucru și sunt încântată pentru că lucrurile se întâmplă așa cum au fost prezentate, nu am avut surprize.

Mirela Moruzzi

Acum trei ani, împreună cu familia mea, ne-am relocat și am luat-o de la zero într-un alt oraș, în București. Eu am continuat să îmi caut de lucru tot în multinațională, să merg pe același drum. În momentul în care ieși din multinațională nu te mai sperie nimic, pentru că acolo se muncește.

Decizia a fost foarte simplă. Nu mi-am găsit de lucru, nu se mai potrivea programul meu cu cel al unui job într-o multinațională și am realizat chestia asta destul de târziu, după doi ani de București. Nu am stat degeaba. Am încercat să fac voluntariat, să muncesc, iar la baza deciziei mele de a intra în imobiliare a fost pura dorință de a munci. Nu am știut că o să-mi și placă. Există flexibilitatea programului – îți poți programa vizionările când vrei, știi când faci analizele comparative, poți să nu te duci o săptămână la birou dacă tușește copilul. Am zis: este ceea ce trebuie pentru mine. Dar m-am dus în ideea de a munci, de a avea un job, de a face treaba cum trebuie, seara să mă duc acasă și la sfârșit de lună să îmi vină banii.

Se spune că agenții imobiliari fac mulți bani. Asta v-a atras?

Mirela Moruzzi

Eu nu am știut asta, nu m-am gândit că fac mulți bani.

Livia Pîrvulescu

Nici eu.

Răzvan Muntean

Cum ați ales să vă educați în zona imobiliară? Poate ați fost surprinse, în momentul în care ați intrat în breaslă, că nu v-a întrebat nimeni de sănătate. Pur și simplu, puteți să profesați, teoretic, din ziua zero.

42796-l_p.png

Livia Pîrvulescu

Într-adevăr, acum îmi dau seama că nu te întreabă nimeni dacă ai vreo pregătire în acest sens. În schimb, eu m-am întrebat dacă pot face asta. Mi se părea foarte interesant ce auzeam de la acel prieten, care îmi povestea cu atâta entuziasm despre această nouă meserie a lui, cea de consultant imobiliar. Și eu mi-am pus întrebarea: cum fac dacă nu am mai făcut asta?

Atunci mi-a spus că există training-uri în cadrul biroului, destul de multe, mii de cursuri, timp să avem. Este o formare continuă și asta m-a încântat. Pentru mine, care nu știam cu ce se mănâncă lumea asta, a picat numai bine. Cumva eram sceptică: cum să te învețe așa? Chiar e real? Și acum, după opt luni, îmi dau seama că exact așa stau lucrurile. Avem o pregătire continuă și asta mă încântă, nici nu ai cum să te oprești. Piața este, în primul rând, flexibilă, tot timpul apar informații noi și trebuie să te adaptezi. În cazul meu, asociindu-mă cu un nume care are o istorie de zeci de ani de zile în imobiliare, pe piața internațională, am parte de o formare continuă. Iar asta mă încântă, pentru că principiul după care am funcționat și în celălalt business a fost să ofer ce mi-ar plăcea mie să primesc. Pentru mine asta este foarte important. Dacă nu cred într-un produs nu vreau să-l fac, nu vreau să-l livrez cuiva. Noaptea, când pui capul pe pernă, trebuie să fii foarte împăcat, liniștea este cel mai important lucru din univers.  

Faptul că învăț să fac ceva, mă pregătesc și vreau să aduc servicii de o anumită calitate stă la baza activității mele. Altfel nu aș fi acceptat să intru în acest domeniu.

Mirela Moruzzi

Eu, după ce am decis că vreau să fiu agent, mi-am pus întrebarea: la ce școală trebuie să mă duc, ce facultate, master, școală de meserii? Pentru că îmi dădeam seama că responsabilitatea pe care o am față de clienții mei este mult prea mare ca de a doua zi să spun că sunt agent.

Printr-o conjunctură favorabilă am cunoscut-o pe Alice Necula, care, la momentul acela, era vicepreședinte APAIR. Am fost fascinată de ea. Pentru că eu cunoscusem acei agenți despre care vorbeam mai devreme și Alice mi s-a părut din altă lume. Practic vedeam un agent așa cum credeam eu că trebuie să fie.

După ce ne-am întâlnit la o cafea, acum îmi dau seama că ea m-a calificat, am mai stat pe bancă vreo două ore să tot întreb. Și seara, după ce m-am dezmeticit, am sunat-o și am întrebat-o: la ce școală trebuie să mă duc de mâine? Cum să fac? Și, când mi-a spus cât de simplu este, am rămas uimită. Uimită în sensul dezamăgită că nu există o școală, că nu avem o patalama.

Între timp, la fel am fost privilegiată să o cunosc pe Ileana Preda și să avem o colaborare. Și s-au adunat mai multe oportunități de a învăța – cursurile organizate de APAIR. Eu m-am regăsit în Codul etic. Am regăsit o breaslă și niște principii care m-au surprins plăcut. Nu credeam că există. Îmi dau seama că este o muncă enormă, de zece ani, în spate. Am fost la tot ceea ce înseamnă cursuri organizate de ei.

Am participat la ZAI Upgrade, cu Glenn McQueenie și Sorin Udrea. Am fost la toate, la Mădălina Vasile, la RE/MAX, n-am ratat niciun curs de-ale ei.

Am avut noroc să nimeresc unde trebuie. Mă rog, nu e chiar nimereală, pentru că am căutat înainte. Mi-am actualizat CV-ul și l-am trimis unei agenții. Care nu m-a angajat. Chestia asta m-a ambiționat și mai tare. Am continuat să caut pe Google, normal. Cea mai tare agenție din București, am început să citesc. Nu se lega nimic, deși eram resemnată că o să fac un job ca oricare altul, nu mă așteptam să îmi placă.

Într-un final, mi-am dat seama că trebuie să îmi anunț prietenii, cunoștințele că vreau să muncesc, vreau să mă fac agent, recomandați-mi pe cineva. Iar atunci când recomanzi, recomanzi pe cineva în care ai încredere cuiva care ți-e drag. Și așa am ajuns să o cunosc pe Alice. Și de aici s-a făcut lumină.

Răzvan Muntean

Vii dintr-o zonă extrem de meticuloasă, cea a multinaționalei, unde aveai un rol de negociator, împreună cu staff-ul tău. Piața imobiliară te-a lăsat liberă pe câmp să faci ce vrei. În momentul în care te-ai trezit cu foarte multe variante de curs, ai reușit să faci diferența, la nivel calitativ, între ele?

Mirela Moruzzi

Da. A fost o decizie asumată. Am ales ceea ce mă reprezenta.

Răzvan Muntean

Cum vezi Codul etic al APAIR? Este de bun simț sau vine ca o îngrădire?

Mirela Moruzzi

Pentru mine a fost o surpriză că există așa ceva.

Livia Pîrvulescu

Și pentru mine a fost la fel. La noi, în cadrul RE/MAX, oricum există un Cod etic și avem standarde, principii. Nu este diferit de cel al APAIR, este cam același lucru. Pentru mine, când am intrat în APAIR a fost o confirmare și o bucurie să văd că mai sunt agenți care tind să meargă pe un Cod etic și să-l respecte. Atunci când vrei să vinzi o proprietate și te intersectezi cu un alt agent care este coleg cu tine în APAIR și urmează, la rândul lui, niște principii, valori, standarde, tranzacțiile sunt mult mai relaxate, de un alt nivel calitativ vorbind și te bucuri. Pentru că semănăm și cu cât suntem mai mulți, cu atât mai bine.

Cum simți noua generație de agenți? Vezi vreo schimbare de la un an la altul?

Ileana Preda, Keller Williams

În ultimii câtiva ani am avut frumoasa surpriză de a descoperi oameni de calitate. Iar pe măsură ce trec ani, din ce în ce mai mulți oameni de calitate descoperă oportunitățile din domeniul imobiliar.

Mă bucur să văd oameni ca Livia și Mirela, care văd efectiv cum pot să-și îndeplinească propriile visuri, obiective personale și profesionale în acest domeniu.

Răzvan Muntean

Este mai ușor de lucrat cu un agent nou în breaslă sau cu cei vechi care au ars niște etape și care acum încearcă să se profesionalizeze?

Ileana Preda, Keller Williams

Vorbind despre formare, este mult mai facil să livrezi informații noi, cum sunt cele despre reprezentarea exclusivă, oamenilor care nu au experiență în domeniu. Dar există și oameni care sunt determinați să facă o schimbare. Da, prefer să lucrez cu cei noi, dar suprizele plăcute apar și din partea celor care vor să facă o schimbare, care au o carieră pe termen lung în imobiliare. pentru unii dintre ei este chiar o alegere pe viață. Nu cred că este o chestiune de agent nou / agent vechi, ci una de determinare și cât își dorește acel profesionist să facă din această ocupație o acrieră pe viață.

Răzvan Muntean

De cât timp crezi că ar avea nevoie un agent, după momentul intrării în breaslă până când ia singur clientul de mână și începe să tranzacționeze?

Ileana Preda, Keller Williams

Eu le spun celor cu care lucrez să se aștepte ca, în 90 de zile, să vadă rezultatele. Pentru că, în primele zile, în primele luni de activitate sunt importante semințele pe care le plantezi ca să culegi roade.

Îmi aduc aminte de Mirela, când și-a început cariera și am petrecut o zi împreună cu ea, la începutul zilei să planificăm afacerea, iar în restul zilei a dat 60 sau 80 și ceva de telefoane persoanelor pe care le-a contactat în prima zi de activitate. Mi se pare mai importantă determinarea persoanei respective, ambiția pe care o are să reușească.

Mirela Moruzzi

Eu am luat de bun ce mi-a zis Ileana.

Răzvan Muntean

La ce te-ai gândi prima dată din tot ce ți-a împărtășit Ileana?

Mirela Moruzzi

Ileana îmi este mai mult decât mentor, îmi este prietenă, este omul de la care încontinuu am de învățat. Au fost foarte multe momente frumoase.

Ileana Preda, Keller Williams

Eu cred că toată evoluția în scurta carieră în imobiliare a Mirelei i se datorează, iar oameni ca ea și ca Livia să tot vină în domeniul nostru, pentru că vor fi foarte bine primiți și vor reuși.

Răzvan Muntean

Cum te vezi peste câțiva ani, ca direcție?

Mirela Moruzzi

Știu direcția, știu că lucrez doar reprezentare exclusivă, știu ce am de făcut.

Răzvan Muntean

Ai simțit nevoia să te duci spre alt gen de tranzacționare? Vorbeai despre reprezentare. La un moment dat este greu, știu, cel puțin de la agenții imobiliari care au, totuși, cunoștințe despre tranzacțiile imobiliare, că este greu să faci o schimbare de perspectivă, mă refer la agenții vechi. Tu, când ai venit în branșă, mai aveai un mic handicap – faptul că nu cunoșteai atât de bine practicile imobiliare. începeai să te familiarizezi cu ele, să înveți. Și există multe tentații în piața imobiliară, de genul: nu poți face reprezentare, câteodată hai, fie, mai bagă o intermediere, mai faci un compromis pe ici, pe colo.

42794-m_m.png

Mirela Moruzzi

Eu nu am avut aceste grad de comparație, ca să îmi dau seama dacă este mai greu sau mai ușor decât intermedierea. Așa am învățat, așa am pornit, nu am putut să fac o comparație.

Acum, la Reboot Camp, am întâlnit o mentalitate foarte ok, pe care nu am regăsit-o, de exemplu, în România. Colega mea din Chișinău, cu care am stat în cameră, mergea și lua contracte. Mai departe, contractele erau listate, marketate de un alt departament. Iar rolul ei era pur și simplu de a merge și a lua aceste contracte. Iar când te focalizezi doar pe a lua contracte și asta știi să faci nu cred că e greu sau ușor. Revenind la cum văd eu lucrurile peste un anumit timp, nu te pricepi foarte bine la ceva, externalizezi.

Răzvan Muntean

Este o practică pe care o regăsim inclusiv în SUA. Un agent, pe măsură ce crește la nivel de volum, are propria echipă. Cunosc oameni din România care fac acest lucru și spun că este ok.

Ca agent simțiți că vă lipsește ceva? Mai aveți nevoie de vreun instrument?

De vreo câteva luni este la modă să vorbim despre colaborare. Simțiți nevoia colaborării în piață?

Livia Pîrvulescu

Este ideal să colaborezi, eu așa văd lucrurile, mi se pare mai simplu. În momentul în care ai o proprietate, o listezi, o promovezi, te ocupi de ea – vorbim despre reprezentare exclusivă, acesta este sistemul pe care lucrez și cu care rezonez. Colaborarea mi se pare esențială. Pentru că, în momentul în care colaborezi, ai deschidere către ceilalți colegi din piață. Colaborarea înseamnă să împarți din negocierea pe care o ai tu cu acel coleg cu care colaborezi.

Răzvan Muntean

Este foarte interesantă această perspectivă pe care voi o aveți și anume că aveți o proprietate (reprezentați fie vânzătorul, fie cumpărătorul) și așteptați cumva din partea celeilalte părți să vină să facă parte din tranzacție, să o încheiați împreună. Lucrul acesta a fost cumva văzut ca un fel de compromis mulți ani, de-a lungul timpului -  venea cineva la noi și ne dădea o proprietate să o băgăm în baza de date. Iar dacă te suna o agenție și îți spunea: „am văzut că ați promovat anunțul respectiv pe internet, ce-ai zice să colaborăm?”, de cele mai multe ori răspunsul era foarte tăios, de genul „nu colaborăm” sau „în ce condiții?”. Simțeai că cineva te agasează, vorbesc aici despre agenții vechi.

Mă bucur să văd ca o normalitate și ca pe o chestie benefică pentru voi, faptul că așteptați colaborarea. Voi v-ați luat un angajament față de partea pe care o reprezentați, în partea cealaltă – cine o fi.

Livia Pîrvulescu

Mi se pare firesc, pentru că asta înseamnă reprezentarea. Mi se pare absolut natural să fie așa.

Răzvan Muntean

Ce părere au clienții? Care este reacția lor?

Livia Pîrvulescu

Nu sunt chiar obișnuiți. La început se sperie cumva, am văzut de câteva ori această reacție. În momentul în care închei contractul de reprezentare, ei cred că voi fi singurul agent și nu mai are zece agenți cu care lucrează. Și îi spun că, în momentul în care vrem să ajungem la un rezultat maxim într-un timp optim, reprezentarea exclusivă este cea mai potrivită, pentru că are anumite avantaje -  vine la pachet cu o calificare, cu o analiză de piață, cu poziționare de preț. Explic ce înseamnă asta, cât de important este prețul, negocierile, implicarea emoțională. Trebuie să îl apere cineva în tot acest demers.

Din punctul meu de vedere, în momentul în care există un singur agent care reprezintă două părți care au interese total opuse – cumpărătorul vrea mai ieftin, vânzătorul vrea mai scump – nu mi se pare că se poate face o negociere cinstită. Și atunci mi se pare firesc să mă întâlnesc cu un alt agent, coleg, iar fiecare să-și reprezinte partea.

Mirela Moruzzi

Noi, ca agenți, ne educăm. Pentru a ne îmbunătăți activitatea este nevoie de o continuă învățare.

Un alt aspect care ar putea fi îmbunătățit, din punctul meu de vedere, este ca, în momentul în care o persoană care poartă insigna de Realtor se așează la masă cu un potențial client, omul respectiv să știe cu cine stă de vorbă. O recunoaștere a statutului de Realtor, cum este în SUA.

Pentru că, în momentul în care acel om se așează cu tine la masă și vede că porți această insignă, el trebuie să știe că este pe cele mai bune mâini. Se face un transfer de încredere și este liniștit că îi vei apăra interesele, vei vinde sau vei cumpăra în cele mai bune condiții, iar interesul lui primează în fața interesului meu, ca agent.

42795-r_m.png

Răzvan Muntean

Simți că se întâmplă chestia asta în piață?

Mirela Moruzzi

Ușor – ușor, da. Îi educăm noi pe clienți.

Răzvan Muntean

Cum simți noua generație de agenți? Mă refer la cei care vin cu un bagaj de pregătire profesională din altă industrie. Sunt dornici să intre într-o etică imobiliară?

Mădălina Vasile, broker owner RE/MAX Properties

Într-un singur cuvânt, aș alege să o descriu ca fiind evoluție. O evoluție firească. Un pic cam lentă, din perspectiva în care privesc eu lucrurile, pentru că deja avem acces la informație de vreo 13 ani de zile – mă refer la RE/MAX, rețeaua din care fac parte, iar cu toate astea piața abia în ultimii ani s-a încălzit puțin în a îmbrățișa și a merge mai cu aplomb în direcția reprezentării exclusive.

Este o evoluție firească, dacă ne raportăm la piețele internaționale, acesta este singurul mod în care poți să faci imobiliare, iar clienții să beneficieze de niște servicii reale și agenții să poată livra aceste servicii la un standard de calitate cât mai înalt.

În ceea ce privește generația nouă de agenți imobiliari, cred că deschiderea lor depinde de cine sunt ei, ca oameni și cu cine aleg să se înconjoare. Piața de reprezentare exclusivă încă este minoritară. Cred că ritmul poate fi îmbunătățit în funcție de alegerile pe care le fac oamenii care intră în industrie și cu cine își doresc să lucreze, pe cine aleg ca mentor, ce model de business vor să pună în aplicare. Aici putem noi să facem o diferență.

Răzvan Muntean

Ca intrare în meserie o vezi direct poziționată pe culoarul de reprezentare sau îi lași pe ei să se dea de câteva ori cu capul de câteva ori și apoi să aleagă?

Mădălina Vasile, broker owner RE/MAX Properties

Pentru mine, burn the sheet este o chestie pe care vreau să o pun în practică. Eu nu cred că pot veni rezultate diferite dacă faci aceleași lucruri, e o cale bătută. Eu am fost agent imobiliar șapte ani de zile, am lucrat și într-o tabără și în cealaltă. Dacă vrei să te dai singur cu capul de sus o poți face, este o alegere.

Eu cred că este vorba, pe de o parte, despre o înțelegere profundă a conceptului, în termeni de beneficii și, pe de altă parte, despre setările cu care pleci la drum. Vorbim despre determinare, independență față de rezultat, de a ști ce vrei. Dar cred că, în primul rând, este despre a înțelege ce îți este benefic ție, ca antreprenor, ce dorești de la acest business, care este valoarea pe care vrei ca serviciile tale să o reflecte în piață. Pentru că, dacă mă refer la un singur concept, acela de time management și îl suprapun peste ceea ce înseamnă sistemul de lucru cantitativ tu, ca și antreprenor, dacă vrei să ai time management, este clar că nu ai cum să-l ai într-un sistem de lucru haotic, în care trebuie să răspunzi la telefon independent de context, de moment în sine, dacă poți să oferi maxim în conversația aceea sau nu. De ce? De teamă că va suna pe altcineva clientul. Nu poți să califici coerent un cumpărător și să fii onest și să-i spui exact unde este locația, astfel tu, clientul și proprietarul să economisiți timp.

Acestea sunt doar câteva argumente. Dacă ai pe cineva lângă tine care să ți le explice empatic, rațional, cu subiect și predicat și știi ce vrei tu de la tine eu cred că nu ai cum să nu înțelegi că nu îți este benefic nici ție, nici clienților, iar la un moment dat o să te rodeze. Și e mai bine să începi curat, chiar dacă îți va lua un timp. Pentru că da, pentru a face reprezentare este nevoie de exercițiu.

Răzvan Muntean

Ce crezi că lipsește în momentul de față în branșa voastră, astfel încât procesul de propagare a reprezentării să fie ceva mai alert?

Mădălina Vasile, broker owner RE/MAX Properties

Oamenii care să educe piața. Și aici mă refer la agenții imobiliari care au datoria de a informa clientul. Asta cred că facem noi: pionierat într-o industrie care are nevoie de educație, pentru că foarte mulți dintre clienți nu înțeleg. Nu înțeleg pentru că nu au toate informațiile, pentru că iau contact cu oameni mai mult sau mai puțin pregătiți să le explice ce este aceea reprezentare sau de ce este în beneficiul lor să lucreze în reprezentare.

Până la urmă, este vorba despre cifre. Iar dacă 80 – 90% dintre oameni îți spun că nu este bine în reprezentare, iar la noi funcționează în continuare sistemul „ce spunea lumea, aia fac”, facem și noi ce face vecinul, prietenul, ce îți recomandă avocatul, exisytă efectul de turmă.

Răzvan Muntean

Te-ai întâlnit în practica ta cu situații în care conceptul de reprezentare, pe care îl promovezi în piață, să fie alterat de diverse alte concepte hibrid, care, la rândul lor, pot bulversa clienții?

Mădălina Vasile, broker owner RE/MAX Properties

Lipsa aceasta de unitate face ca piața să fie divizată și să existe foarte multe modele de business, modele de contractare a serviciilor în domeniul imobiliar. Timpul va face diferența.

Nu cred că alterează în vreun fel. Omul trebuie să fie informat și să aleagă ce este benefic pentru el. Depinde cum se comportă agentul care face reprezentare cu dublă comisionare, dacă limitează posibilitatea de a vinde în cele mai bune condiții.

Răzvan Muntean

Simți nevoia unei reglementări în piața imobiliară cu privire la acești termeni? Ce crezi că ar putea uniformiza acești termeni?

Mădălina Vasile, broker owner RE/MAX Properties

Niște standarde de bună practică.  Dacă stăm după legislație cred că mai avem mult de așteptat. Cred că schimbarea trebuie să vină din noi. Și eu sunt genul de om care nu așteaptă ca lucrurile să se întâmple, ci vrea să contribuie pentru a-și îmbunătăți propria persoană și ușor – ușor să ifluențeze oamenii din jur. Cred că de aici va veni schimbarea. Cu cât suntem mai mulți cu aceleași valori, repere, vorbim în aceiași termeni cu coerență încredere, despre ceea ce înseamnă fiecare termen pe care îl utilizăm, piațase va educa, se va standardiza de la sine.

Răzvan Muntean

Crezi în conceptul de asociație? Pentru că vorbești despre o branșă care să fie uniformă, agenți imobiliari care să vorbească aceeași limbă, să fie uniți să colaboreze. Lucrurile acestea nu pot fi făcute fără un cadru...

Mădălina Vasile, broker owner RE/MAX Properties

Educație cu forța nu se poate face. Trebuie ca fiecare dintre noi să alegem să investim în noi și cred că există destule repere, business-uri care oferă educație coerentă în piață, astfel încât să te duci să iei informația și să te raportezi la niște standarde de bună practică. Că e asociație, că e business în franciză, că sunt agenții care se implică în a crea standarde coerente, sunt o muțime de opțiuni.

Răzvan Muntean

Crezi în colaborare?

Mădălina Vasile, broker owner RE/MAX Properties

Noi încurajăm colaborarea, pe toate planurile. Mai mult decât atât, avem politici acre să susțină să remunerezi agenții colaboratori, avem un soft intern, un CRM propriu care ne încurajează și facilitează colaborarea atât în interiorul rețelei, cât și al breslei.

În plus, încercăm să punem umărul la a oferi educație pieței, prin prisma rețelei RE/MAX România, care a organizat de-a lungul timpului evenimente educaționale deschise tuturor agenților imobiliari din piață.

Răzvan Muntean

Care este acel gând bun cu care plecați de acasă spre birou?

Livia Pîrvulescu

Plăcerea mea reală este aceea de a ajuta. Și, în momentul în care merg în casa unui client pe care urmează să îl cunosc, mă pun în papucii lui și mă gândesc: dacă aș fi eu acolo, ce mi-ar plăcea să aud? Vreau să îi fiu de folos, să îi înțeleg nevoia. Și ce dai aia primești. Cea mai mare satisfacție a mea este să ajung acasă seara și să fiu mulțumită de ceea ce fac.

Răzvan Muntean

Cum ți-ai propus să te mai șlefuiești? În afară de cursurile RE/MAX.

Livia Pîrvulescu

Eu nu merg doar acolo. Fac cursuri și dezvoltare personală și în restul timpului meu. În primul rând citesc cărți despre business, despre oameni, despre orice cred că mi se potrivește într-un anumit moment. Mai nou, sunt membru APAIR. Edzvoltarea poate fi făcută prin nenumărate metode. Important e să vrei.

Răzvan Muntean

De ce ai simțit nevoia să faci pasul spre APAIR?

Livia Pîrvulescu

În primul rând, să cunosc și să-mi cresc cumva încrederea. Că nu este vorba doar despre RE/MAX, este vorba despre întreaga piață, care este în schimbare, se dezvoltă, și să văd și să întâlnesc oameni care gândesc și împărtășesc aceleași idei, valori ca mine. M-a bucurat să văd asta și să cunosc noi colaboratori, pentru că despre asta este vorba. Eu nu concep viitorul acestui domeniu fără colaborare. Pentru că eu am încheiat tranzacții în colaborare și mi s-a părut foarte ok.

Mirela Moruzzi

Recomand tot ceea ce înseamnă cursuri APAIR, Reboot Camp, unde sunt trei zile de foc și unde înveți fără să-ți dai seama că înveți. Îmi place că ei aduc în România oameni gen Zola. Recomand cursurile lui Sorin Udrea, mi-ar mai plăcea niște cursuri de FlexMLS, de asemenea ZAI Upgrade.

Ce  mă motivează pe mine dimineața când mă trezesc este faptul că fac ceea ce îmi place, întâlnesc oameni fascinanți și am avut norocul să ajung într-o breaslă în care colegii mei sunt extraordinari, niște persoane deosebite.

Băiatul meu cel mare nu mai dorește să ia firma tatălui lui când va fi mare, vrea să se facă agent imobiliar. El mi-a făcut sigla, acum îmi face site-ul.

 

20 December 2019