Taxele pe terenuri, aplicate distribuitorilor, cresc factura la gaze




Adevarul - 06.11.2006
 

Autoritatile intentioneaza sa impuna companiilor de distributie a gazelor naturale, începând de la 1 ianuarie 2007, o taxa de concesionare a terenurilor pe care sunt amplasate retelele de gaze naturale. Acest lucru ar putea duce la cresterea facturilor populatiei, daca Autoritatea de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va recunoaste distribuitorilor aceste costuri suplimentare. Taxa ar urma sa fie încasata de consiliile locale.

Reprezentantii companiilor de distributie elimina din start posibilitatea de a finanta din bugetul propriu cheltuieli de acest gen. "De suportat, nu o sa putem suporta aceasta taxa. Gânditi-va ca avem în exploatare peste 17.000 de kilometri de retea, iar sumele ar fi foarte mari. Daca autoritatile locale ne vor cere asemenea costuri, noi va trebui sa le transmitem mai departe consumatorilor, întrucât nu sunt costuri interne", au declarat, pentru Adevarul, reprezentanti ai companiei E.ON Gaz România.

În opinia secretarului de stat în Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Toader, fiind companii private, distribuitorii trebuie sa plateasca pentru terenul pe care îl folosesc. "Distrigaz Nord (E.ON Gaz România) si Distrigaz Sud sunt companii private si este normal sa plateasca o taxa de utilizare a terenurilor pe care sunt amplasate retele de gaze naturale", a declarat, la finele saptamânii trecute, Toader, citat de Mediafax. Oficialul a precizat ca Asociatia Municipiilor din România si distribuitorii de gaze vor încheia pâna la finele acestui an contractele pentru aceasta taxa, a carei valoare nu a fost înca stabilita. "Va fi o taxa unica în toata tara, în functie de lungimea retelei", a afirmat Toader.

Contactat de Adevarul, directorul de tarife si preturi al ANRGN, Gabriel Sîrbu, a precizat ca, daca se instituie taxe suplimentare pentru distribuitori, exista riscul ca acestea sa fie recunoscute ulterior în factura populatiei. Pâna în prezent însa nu s-a luat nicio decizie privind introducerea acestei taxe companiilor de distributie.Potrivit lui Sîrbu, grupul de lucru constituit la nivelul MAI analizeaza si varianta ca redeventele platite de companii pentru concesionarea serviciului de distributie sa fie platite direct autoritatilor locale, si nu catre bugetul central, ca în prezent.

Potrivit legislatiei în vigoare, distribuitorul poate sa foloseasca cu titlu gratuit terenurile proprietate publica locala ocupate de obiectivele sistemului de distributie, însa doar cu acordul autoritatii publice locale. Oficialul ANRGN ne-a mai declarat ca o serie de autoritati locale au solicitat deja distribuitorilor taxe de concesiune a terenurilor pe care se afla retelele de gaze naturale, iar acum sunt implicate în litigii, întrucât distribuitorii refuza sa plateasca.

Citeste articolul integral in Adevarul

Teodora Vasalca
Adevarul
 

6 November 2006