Nu este o noutate că piaţa imobiliară din Spania se confruntă cu probleme grave. Drept răspuns, pentru a stimula construcţiile, guvernul spaniol a făcut public planul de a înjumătăţi taxele de vânzare pentru locuinţele noi. Această măsură adoptată temporar face parte dintr-un întreg de convenţii stabilite de autorităţile spaniole.

20530-79135-big.jpgTaxa de vânzare va scădea la 4%, dar această decizie va fi valabilă doar până la sfârşitul acestui an, conform unui purtător de cuvânt al guvernului spaniol citat de BBC News. Pachetul de hotărâri luate în urma examinării pieţei construcţiilor doreşte să impulsioneze rata redusă a creşterii economice, pentru a aduce venituri la bugetul de stat, care să ajute la reducerea deficitului bugetar.

„Este o măsură temporară şi excepţională" declară purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Rata şomajului în Spania este una dintre cele mai mari din Zona euro. Dar prin adoptarea unor măsuri care să stimuleze proiectele din domeniul construcţiilor, autorităţile speră că se vor crea noi locuri de muncă. Din pachetul de decizii propuse de Guvern mai fac parte şi devansarea plăţii impozitelor pentru companii şi introducerea de reţete compensate care inclus medicamente generice. Prin aceasta, autorităţile speră să mai reducă din costurile plătite de stat pentru medicamente cu 2,4 miliarde euro.

Economia Spaniei a intrat în recesiune după ce sectorul imobiliar s-a prăbuşit, dar potrivit Guvernului, deciziile recente vor înlesni anul acesta atingerea ţintelor de deficit.

CITEŞTE ŞI Prăbuşirea pieţei imobiliare din Spania loveşte în cei care au case de vacanţă şi într-o întreagă generaţie de spanioli


23 August 2011