Forţaţi de realitatea economică, notarii anunţă că îşi reduc taxele cu 10% pentru tranzacţiile imobiliare din Bucureşti, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa şi Teleorman.

13686-144138-taxe.jpgAceastă ieftinire se aplică de la 1 septembrie, dar ea nu este suficientă, spun analiştii imo­biliari, în condiţiile în care preţurile apartamentele au scăzut chiar şi cu mai mult de jumătate în ultimii doi ani.


O ieftinire controversată

Micşorarea taxelor notariale a fost mai degrabă un gest necesar decât unul dorit, spun analiştii imobiliari. Notarii de la noi şi-au păstrat mereu tarifele sus, indiferent de cât de grele au fost vremurile. „Având în vedere evoluţia pieţei imobiliare din România în primele şapte luni ale anu­lui 2010, ca urmare a influenţei recesiunii economice, pentru municipiul Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, taxele se reduc cu 10%, începând cu data de 1 septembrie.", se arată într-un comunicat al Camerei Notarilor Publici Bucureşti. Această ieftinire a fost însă calculată în funcţie de Ghidul Valorilor Orientative ale Proprietăţilor Imobiliare din 2010, însă această mişcare nu a fost văzută de toată lumea ca fiind conformă cu realitatea. „Reducerea taxelor notariale ar trebui să fie cam de 15%, pentru a reflecta ce se întâmplă pe piaţa imobiliară. Preţurile reale sunt mai mici decât grila notarială. De exemplu, pentru un apartament de două camere care se tranzacţionează cu 55.000 euro, grilele notariale indică 59.000-63.000 euro. Reducerea de anul trecut, de 30%, operată prin iulie a fost apropiată de realitate. Sunt foarte puţini notari care calculează taxele la valoarea reală şi pot apărea unele complicaţii.", a explicat Loredana Fănică, consilier juridic la Lineea Imobiliare.

Actualizările mai dese ar fi mai eficiente


Notarii actualizează în general o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie a imobilelor, grilă care este comunicată direcţiilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Ghidul urmăreşte stabilirea valorilor orientative pentru pro­prietăţi imobiliare de tip rezidenţial, comercial şi industrial pentru uzul birourilor notariale, având în vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal. „Grila notarială cu valorile orientative ale valorii imobilelor a avut valori mai mari în ultimii doi-trei ani, dar şi mai mici, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2003-2007, când piaţa a crescut exponenţial, necontrolat. Din acest motiv, grila ar trebui actualizată mai des, nu doar o dată pe an, aşa cum se operează în prezent. Este însă clar că reducerea anunţată de la 1 septembrie denotă lipsa de clienţi de la notariate.", afirmă analistul imobiliar Radu Zilişteanu. Notarii din restul ţării îşi doresc reducerea taxelor pentru a se adapta situaţiei economice grele pe care o traversează românii. Până acum, notarii publici din România au lucrat toţi la aceleaşi tarife, în baza unui ordin al ministrului Finanţelor şi nu au putut lua măsuri independente de reducere a taxelor notariale.

Sursa

22 September 2010