Ministerul Finantelor a acceptat micsorarea cu 30% a tarifelor din grilele folosite de notari si reactualizarea lor ori de cate ori e nevoie. Grilele orientative de eva­luare a imobilelor, valabile in anul 2010, vor fi reduse cu aproximativ 30%, conform estimarilor notarilor.

sursa:ziua.roMiniste­rul Finantelor Publice (MFP) a acceptat modificarea Codului Fiscal, astfel incat notarii nu vor mai fi obligati sa actuali­zeze grilele de evaluare doar o singura data pe an, ci de fiecare data cand piata imobi­liara inregistreaza fluctuatii majore.

Pentru ca, desi pre­turile locuintelor si terenurilor s-au prabusit, pur si simplu, in acest an, dar grilele au ramas la fel ca in 2008, romanii tre­buie sa plateasca statului sume imense, ca impozit la vanzare. In plus, si comisioanele nota­rilor sunt stabilite, practic, tot in functie de suma platita catre buget.

 Prin actualizarea grilelor, banii cheltuiti "aiurea" de romani le vor ramane in buzunare.Conform Codului Fiscal in vigoare, Camerele notarilor publici au obligatia de a actualiza grilele de evaluare ale imobilelor anual. Grilele notariale valabile in acest an au fost realizate in toamna anului trecut, inainte de prabusirea pietei imobiliare.

 

Spre exemplu, o garsoniera construita inainte de anul 1977, situata la etaj intermediar intr-un cartier periferic al Capitalei (zona Titan, subzona bulevardul Basarabiei - bulevardul Nicolae Grigorescu) este evaluata, conform grilei valabile in acest an, la 62.000 euro, cu doar 3000 euro mai putin decat in anul 2008.

 

Sursa

3 December 2009