Taxa pe vanzarea caselor nu va reduce tranzactiile


Ziua - 13.07.2006
 

Este putin probabil ca tranzactiile imobiliare sa scada ca urmare a introducerii impozitului pe vanzarea caselor si a terenurilor indiferent de perioada de detinere aacestora, a declarat Ionut Butoi, director executiv al Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM).

"Cererea de locuinte este in plin avant, cat despre oferta pot spune ca este din ce in ce mai diversificata, asadar misiunea de a stabili indici orientativi pentru majoritatea tipurilor de imobile aparute pe piata imobiliara va fi deosebit de grea fara o colaborare intre notari si agentiile de pe piata", a precizat sursa citata. Forma finala a Codului Fiscal, propusa spre promulgare presedintelui Traian Basescu, prevede un impozit pe valoarea proprietatii vandute, nivelul taxei osciland in functie de valoarea bunului, dar si de perioada de detinere a acestuia.

Astfel, pentru vanzarea unei proprietati care valoareaza mai putin de 200.000 lei noi, impozitul este de 3% din valoare. Pentru casele sau terenurile care depasesc valoarea de 200.000 de lei noi, impozitul platit la vanzare este de 6000 de lei noi plus un procent de 2% aplicat la valoarea care depaseste pragul de 200.000 lei.

Cat priveste vanzarea proprietatilor detinute mai mult de trei ani, impozitul este de 2% din valoare in cazul unui bun imobiliar de pana in 200.000 lei noi. Daca proprietatea depaseste aceasta valoare, taxa va fi de 4000 lei noi plus 1% din valoarea care depaseste pragul de 200.000 lei.

Valoarea proprietatii este cea stabilita prin contractul de vanzare - cumparare, iar in cazul in care aceasta este mai mica decat cea orientativa stabilita de camera notarilor publici, taxa se va aplica la valoarea orientativa. In acest context, directorul executiv al UNIM a aratat ca multi vanzatori si cumparatori declara la notar o valoare mai mica decat cea reala, "probabil fara intentie" si din dorinta de a simplifica modul de calcul al impozitului.


A.G.C.
Ziua
 

13 July 2006