Taxa de solidaritate pe case nu se aplică în cazul imobilelor moştenite. Dacă acestea sunt dobândite sub o altă formă, impozitul mai mare cu 65% pentru prima casă în afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua şi cu 300% pentru a treia se aplică în ordinea dobândirii proprietăţilor.

sursa foto:http://www.pitesteanul.ro"În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar", se arată în textul actului normativ, notează NewsIn. Persoanele fizice care trebuie să achite taxa de solidaritate trebuie să depună o declaraţie specială la autorităţile administraţiei locale unde au domiciliul, dar şi acolo unde sunt situate celelalte imobile. Modelul declaraţiei speciale va fi aprobat ulterior de Guvern.

Persoanele care au mai multe locuinţe vor plăti, până la 31 decembrie 2010, un impozit mai mare cu 65% pentru prima casă în afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua şi cu 300% pentru a treia şi următoarele, dacă acestea nu sunt închiriate, a decis Guvernul.
Măsura se aplică în intervalul 1 iulie 2010 - 31 decembrie 2010, a anunţat premierul Emil Boc.

Prevederile iniţiale privind aplicarea unor impozite suplimentare pentru cei care au mai multe locuinţe au fost eliminate, luni, din OUG de modificare a Codului Fiscal, într-o şedinţă de Guvern care nu a fost anunţată presei. Potrivit variantei anterioare, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, neînchiriate, urmau să plătească în anul 2010 o "taxă de solidaritate" reprezentând 50% din impozitul datorat în 2010 pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua şi 200% pentru a treia şi umătoarele.

 

1 July 2010