Taxa de cutremur la Bucuresti  
ZIUA 01.06.2005
Autoritatile locale vor ca asigurarea locuintei sa devina obligatorie in Capitala * Ele propun introducerea unei taxe locale care sa acopere valoarea asigurarii in caz de cutremur * Pentru pensionari si persoanele defavorizate, taxa ar putea fi suportata de Guvern * In prezent, doar jumatate din bucuresteni ar putea fi salvati in caz de dezastru  

Asigurarea imobilului va fi instituita prin taxa locala in Bucuresti, reprezentantii Prefecturii, ai Primariei Capitalei si primariilor de sector pregatind in acest sens un proiect de Hotarare de Consiliu General. Mioara Mantale, prefectul Capitalei, a solicitat reprezentantilor primariilor de sector, la sedinta de ieri a Comitetului Operativ-Consultativ al municipiului Bucuresti, sa vina cu propuneri pe aceasta tema, pana la sfarsitul lunii iunie. "Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor ne-a prezentat oportunitatea introducerii unor asigurari obligatorii, pentru atenuarea consecintelor in caz de cutremur. Impreuna vom propune un proiect de lege si de Hotarare de Consiliu General, in prezent discutiile purtandu-se asupra sumei. Propunerea mea a fost ca taxa reprezentand asigurarea imobilului sa fie macar la nivelul unei garsoniere, iar Guvernul sa suporte sumele pentru pensionarii si persoanele cu venituri reduse", a precizat Mantale. O varianta mult mai atractiva pentru bucuresteni a venit din partea lui Victor Tartacuta, viceprimar al Sectorului 3, potrivit caruia proprietarii care isi asigura imobilul ar trebui sa fie scutiti de achitarea a 50% din valoarea impozitului pe locuinta. Viceprimarul a anuntat ca autoritatea locala a acestui sector studiaza de mai multa vreme aceasta problema, avand in pregatire un proiect de Hotarare de Consiliu local menit sa acorde facilitati proprietarilor care isi asigura locuintele. "Daca nu le dai oamenilor niste facilitati, va fi foarte greu sa le impui o taxa noua. Noi ne-am gandit sa acordam celor care isi fac asigurare o reducere de 50% la impozitul pe locuinta. Practic, daca asigurarea va fi de aproximativ 500.000 de lei/an, aceasta suma ar reprezenta cam jumatate din impozitul anual al unui apartament cu doua camere. Daca s-ar deduce din impozitul pe cladire ar fi foarte bine", a argumentat Tartacuta.

Capitala nu e pregatita pentru situatii de urgenta

Subiectul principal al intalnirii de la Prefectura Capitalei l-a constituit prezentarea, de catre sefii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucureti si ai Oficiului de Mobilizare a Economiei si Pregatirea Teritoriului pentru Aparare, a situatiei dotarilor tehnico-materiale, asigurarii resurselor umane si financiare - prin bugetele locale - necesare interventiei operative in situatii de urgenta. Concluzia responsabililor locali cu interventia in caz de dezastru este deprimanta: lipsa dotarilor, a planurilor de interventie si a personalului calificat face din Bucuresti un oras vulnerabil in fata oricarei calamitati naturale sau accident chimic. Mai precis, in caz de cutremur, accident chimic, inundatii sau alte calamitati, doar jumatate dintre locuitorii orasului ar putea fi salvati.

Mioara Mantale a prezentat o statistica sumbra a capacitatii de interventie a responsabililor de salvarea vietilor bucurestenilor in caz de dezastru: "Nu exista coordonare si colaborare intre departamentele situatiilor de urgenta, nu exista un plan bine fundamentat pentru situatiile de urgenta pe anul 2005, exista lacune legislative, dar lipsesc propunerile de modificare a legilor acolo unde acestea sunt invechite. Dotarile echipelor de interventie sunt insuficiente si lipseste coordonarea investitiilor, la nivel de primarii de sector, pentru dotarile echipelor de interventie. La ora actuala, cu dotarile existente si personalul abilitat putem acoperi doar 50% din necesarul orasului. (...)Capacitatea de transport a ranitilor este insuficienta, la fel si†cea de cazare in spitale. Mai mult, din cele 57 de unitatia sanitare mari, 25 sunt in pericol de prabusire in caz de cutremur. Daca spitalele se prabusesc, capacitatea de cazare trebuie suplinita prin corturi. Va fi nevoie de corturi, ca in MASH (serial de televiziune despre echipele de medici detasate pe front,†in timpul razboiului din Coreea - n.r.), cu apa si alte dotari, dar pe care Capitala nu le are".

Pompierii nu au bani de placute de frana

Gen. Aurel Udor, seful Brigazii de Pompieri a Capitalei, a confirmat, la randul sau, lipsa dotarilor si a fondurilor necesare pentru intretinerea utilajelor de interventie existente."Avem o capacitate de interventie redusa, iar fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu intretinerea masinilor de interventie lipseste. (...) Avem, spre exemplu, patru sisteme de descarcerare, dar unul nu functioneaza pentru ca nu avem bani pentru inlocuirea placutelor de frana", a spus gen. Udor. Infrastructura orasului - veche de peste un secol - este la un alt inamic al echipelor de interventie. In caz de cutremur, avariile care ar avea loc ar lasa orasul fara rezerve de apa in cateva zile, pentru ca - potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei Capitalei - aproape jumatate din reteaua de distributie a apei este invechita, iar Apa Nova a inchis majoritatea puturilor de apa de mare adancime. In Bucuresti exista riscuri chimice in sectoarele 3 si 4, si de inundatii in Sectorul 6, daca se rupe barajul de la Lacul Morii - potrivit primarului Cristian Poteras.

Prefectul Capitalei a cerut specialistilor prezenti la discutii sa pregateasca materialele necesara editarii unui ghid de interventie in caz de dezastre, care sa cuprinda masuri de prevenire si agenda cu telefoanele tuturor persoanelor implicate in interventiile civile.

Magda SEVERIN

1 June 2005