0-206-phpthumb.jpgInteresul pentru targul de apartamente Condominium, organizat in Bucuresti la sfarsitul sapatamanii trecute, a depasit estimarile organizatorilor 

Pe langa cele peste 4.000 de locuinte prezentate in Bucuresti, la standurile expozantilor au putut fi gasite si oferte de locuinte la munte sau la mare, dar si in strainatate.

Totodata, la targ au fost prezenti si reprezentanti ai bancilor, cu oferte de creditare, firme de asigurari dar si producatori de mobilier sau instalatii sanitare.

"Numarul de vizitatori de la targul Condominium a fost de circa 30.000, depasind asteptarile initiale. Inainte de inceperea targului estimam un numar de 10.000-15.000 de vizitatori", afirma Angelica Iva, directorul ProActive Business Communication, unul dintre organizatorii Condominium.

Vizitatorii au fost interesati in principal de proiectele de locuinte prezentate din Bucuresti, insa persoanele cu venituri mari au venit interesate in achizitionarea unei locuinte suplimentare, de vacanta, sau ca investitie pe termen lung.

Astfel, printre vizitatorii targului s-au aflat si persoane care detineau un apartament in Bucuresti, dar cautau achizitionarea unei alte locuinte, pentru exploatare in regim de chirie, impulsionati de veniturile mari ce pot fi obtinute din aceasta activitate.

"Vreau un apartament in zona de nord a Bucurestiului si, pentru ca nu am disponibila intreaga suma, iau in calcul accesarea unui credit, pe care sa-l achit din chiria obtinuta pe apartament. Aceasta locuinta ar fi o investitie pe termen lung, deoarece peste cativa ani ar putea fi folosita de catre fiul meu", spune Dorin Alexandrescu, 43 de ani, care lucreaza in cadrul armatei.

Alexandrescu are un salariu de circa 1.000 de euro, un apartament in Bucurestii Noi si o casa la marginea Bucurestiului, dar, cu toate acestea, preturile din ofertele expozantilor ii par destul de ridicate.

Pe de alta parte, tot mai multi romani sunt interesati sa achizitioneze o locuinta in zone turistice din Grecia, Italia, Spania sau Bulgaria, tinand cont de preturile comparabile cu cele practicate in prezent pe piata locala. Astfel, o mare parte din valul de turisti romani care a plecat anul trecut in Grecia intentioneaza sa-si achizitioneze case de vacante in insulele de la Mediterana.

"Ne aflam in discutii cu mai multe persoane interesate sa cumpere apartamente sau vile in insulele grecesti Corfu sau Creta, precum si in alte regiuni turistice, cum sunt Halkidiki sau Salonic. Majoritatea persoanelor interesate sunt cupluri tinere cu veniturii medii, de circa 2.000 de euro pe familie", spune Roxana Olteanu, reprezentantul companiei de consultanta imobiliara Loyal.

Atentia acordata de catre vizitatori ofertelor pentru locuinte in afara granitelor a fost observata si de catre organizatorii targului, care declara ca la urmatoarea editie a targului, care va avea loc in toamna, vor incerca sa prezinte mai multe oferte de locuinte in strainatate.

Cresterea preturilor de pe piata locala le-a adus la acelasi nivel cu locuintele din zonele turistice din strainatate, precum Grecia, unde preturile apartamentelor incep de la circa 1.200 euro/metrul patrat.

"Persoanele interesate vor sa cumpere garsoniere si apartamente cu doua camere situate in apropierea marii sau vile langa plaja", afirma reprezentantul Loyal. O vila de circa 100-200 de metri patrati poate fi achizitionata cu circa 150.000- 200.000 de euro, in timp ce pretul apartamentelor porneste de la 1.200 euro/metrul patrat si poate ajunge la 2.500 euro/metrul patrat, in functie de locatie. Unul dintre cele mai ridicate preturi este in Atena, unde pretul unui apartament cu vedere la Acropole se ridica la circa 12.000 euro/metrul patrat.

Cu toate acestea, majoritatea vizitatorilor au venit in cautarea primei locuinte in Bucuresti sau a unui apartament intr-un imobil nou, care sa le ofere un plus de spatiu si confort.

"Locuiesc cu chirie de aproape cinci ani in Bucuresti si cred ca a venit timpul sa cumpar un apartament. Preturile din oferte sunt destul de ridicate, dar diferenta fata de o locuinta intr-un bloc vechi este destul de mica. Impreuna cu sotia, probabil vom accesa un credit", spune Cosmin Andrei, angajat la o firma de asigurari.

Pretul de pornire pentru apartamentele de doua camere prezentate in cadrul targului a fost de circa 66.000 euro, fara TVA, la care se poate adauga un loc de parcare, precum si alte taxe in functie de optiunile proiectului.

Bucurestenii s-au obisnuit cu ideea ca preturile locuintelor din interiorul orasului pornesc de la 1.000 euro/metrul patrat, fie ca este vorba de un bloc vechi sau un ansamblu rezidential aflat in dezvoltare si se intereseaza acum de alte aspecte, cum ar fi background-ul dezvoltatorului sau structura de rezistenta.

Daca in urma cu un an, pretul era criteriul determinant, promovarea intensa a noilor proiecte imobiliare a schimbat perceptia persoanelor interesate sa achizitioneze o locuinta.

"Prima intrebare a vizitatorilor este cine va construi proiectul. Acestia doresc sa stie ce experienta are dezvoltatorul, daca vor fi respectate termenele de livrare a locuintelor si daca blocul este rezistent la cutremure", spune Cristina Rosca, managerul departamentului corporate & apartments in cadrul agentiei Real Time.

Preturile apartamentelor prezentate la targul Condominium pornesc de la 800 euro/metrul patrat construit plus TVA, in cazul locuintelor din afara Capitalei, si depasesc 2.000 euro/metrul patrat in nordul Capitalei.

Experienta constructorului reprezinta un avantaj in promovarea proiectului imobiliar.

Persoanele interesate sa cumpere un apartament doresc sa scape de grija unei locuinte nesigure in cazul unui cutremur, cum sunt cele aflate in blocurile construite inainte de 1989.

"A crescut interesul clientilor in ceea ce priveste constructorul. In cazul proiectului Noor Residence, clientii au putut sa vina la santier si sa viziteze viitoarele locuinte inca din timpul constructiei. In prezent, constructia apartamentelor a ajuns la etajul opt", spune Oana Ivan, broker imobiliar in cadrul Domina Imobiliare, care promoveaza proiectul Noor Residence din zona Diham.

Circa 60% din apartamentele proiectului Noor Residence au fost vandute, potrivit reprezentantilor Domina Imobiliare. Proiectul cuprinde patru blocuri cu 10 etaje si va fi construit pe un teren de peste 7.500 de metri patrati, suprafata construita fiind de 25.000 de metri patrati. Cele mai importante criterii pe care le-au avut vizitatorii de la targul Condominium in alegerea locuintei au fost calitatea constructiei si locatia, cat mai aproape de centrul orasului.

"Vizitatorii de la targ erau deja familiarizati cu preturile de pe piata de la evenimentele similare care au avut loc anul trecut. Acum conteaza foarte mult locatia si serviciile care sunt oferite", afirma Romana Nita, reprezentant de vanzari al proiectului Edenia Titan. Proiectul Edenia, dezvoltat de Adama Holding si Future Group, va cuprinde 750 de apartamente, din care 226 au fost deja vandute.

Locuintele din noile ansambluri rezidentiale au ajuns o alternativa pentru o parte dintre bucuresteni, care isi vand apartamentele din blocurile vechi pentru a cumpara mai usor un apartament nou.

"Avem un apartament in Titan si unul in zona Ozana din estul Capitalei, pe care dorim sa-l vindem, sa achitam avansul pentru cumpararea unui apartament de doua camere nou, pentru un plus de spatiu, de preferat in aceeasi zona. Restul sumei ar urma sa fie asigurata printr-un credit", spune Anghel George, de 31 de ani, angajat la una din primele cinci banci din sistem, care castiga impreuna cu sotia circa 1.700 de euro lunar.

Suprafetele apartamentelor de doua camere din noile ansambluri rezidentiale pot ajunge la 100 de metri patrati, in timp ce apartamentele din blocurile vechi au suprafete construite intre 45 si 60 de metri patrati.

Acesta este doar unul dintre bucurestenii care au vizitat targul de apartamente Condominium, care ia in calcul cumpararea unei locuinte noi si renuntarea la vechiul apartament.

Diferenta relativ mica inregistrata in momentul de fata intre preturile locuintelor din blocurile vechi, in comparatie cu ansamblurile rezidentiale aflate in dezvoltare reprezinta principalul motiv pentru care bucurestenii sunt dispusi sa renunte la vechile locuinte.

Apartamentele cu suprafete mari, cum sunt cele din proiectul Insieme, care pot avea 90 de metri patrati, pot depasi 145.000 de euro, fara TVA.

"Am venit impreuna cu fiica mea sa cautam oferte de apartamente cu doua camere. Stam impreuna intr-un apartament din apropiere de Teatrul Giulesti, pe care dorim sa-l vindem si, prin accesarea unui imprumut, am putea cumpara un apartament nou", declara Vergulescu Victoria.

Cele mai ridicate preturi la apartamente se gasesc in continuare in nordul Bucurestiului, unde, spre exemplu, apartamentele din proiectul Persepolis, dezvoltate pe Soseaua Nordului, au preturi de peste 2.000 euro/metrul patrat.

Andreea Stan, studenta de 21 de ani, este angajata la o firma de web development si ar prefera sa se mute din blocul de la Universitate, unde locuieste cu parintii, intr-o casa din nordul Bucurestiului.

"La un moment dat va trebui sa plec din casa parintilor si caut o casa in nord, pe care as putea-o cumpara din economiile mele si ale parintilor, precum si dintr-un credit bancar", spune Andreea Stan, care castiga in prezent circa 2.000 de lei lunar.

La Condominium au fost prezentate oferte pentru locuinte cu preturi pornind de la 45.000 de euro, valoarea totala a proiectelor expuse fiind de peste 750 de milioane de euro.

Piata rezidentiala a Capitalei se anunta extrem de dinamica si in acest an, tinand cont ca finalizarea marilor ansambluri va incepe de-abia anul viitor. Cererea de locuinte in Bucuresti este estimata la circa 35.000 de locuinte anual, in timp ce pentru urmatorii ani analistii estimeaza finalizarea a circa 10.000 de locuinte pe an, tinand cont de proiectele anuntate.

Pe de alta parte, o parte importanta dintre locuintele de pe piata sunt achizitionate de catre investitori straini, in scop speculativ, acestia mizand pe continuarea nivelului de crestere inregistrat in ultimii ani in Capitala, unul dintre cele mai ridicate din Europa.

Totodata, strategia dezvoltatorilor de a creste pretul locuintelor cu 20-30%, pe masura ce constructia ansamblului avanseaza, este o alta oportunitate pentru investitori.

Organizatorii Condominium intentioneaza sa schimbe locatia pentru urmatoarea editie a targului, pentru a putea face fata cererii.

"Am avut foarte multe cereri pe care nu le-am putut onora, din cauza spatiului pe care l-am avut la dispozitie. In prezent suntem in negocieri pentru a gasi un spatiu mai mare de organizare, avand in vedere ca avem deja un numar de cereri cel putin egal cu cel de la prima editie", explica organizatorii.

In luna mai va avea loc un targ "Condominium" si la Cluj, unde vor fi prezentate circa 5.000 de apartamente in zona Transilvaniei.

Targul de apartamente in statistici

  • Peste 4.000 de apartamente prezentate
  • 30.000 de vizitatori
  • Proiecte imobiliare cu o valoare de peste 750 de milioane de euro
  • Apartamente cu preturi cuprinse intre 800 si peste 2.000 euro/metrul patrat
  • 38 de proiecte prezentate
  • Sursa

    22 February 2007