Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca se pregateste in perioada urmatoare un demers catre UE "pentru a intra intr-un moratoriu" ca pana in 2020 Romania sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti.

22804-s2.jpg"Trebuie vazut faptul ca noi avem o legislatie in acest domeniu. Este o lege care se regaseste in Codul Civil si care prevede doua restrictii, si anume: nu pot detine teren in Romania persoanele fizice care nu au domiciliul in Romania si persoanele juridice care nu au sediul in Romania.

Ca urmare, tertii nu pot cumpara teren la aceasta data in Romania sau nerezidentii, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta situatie cred ca trebuie prelungita si vom pregati, poate chiar in luna ianuarie, un demers catre UE pentru a intra intr-un moratoriu ca pana in 2020 Romania sa nu fie obligata sa vanda teren catre nerezidenti", a declarat Valeriu Tabara pentru NewsIn.

El a spus ca este de dorit ca in agricultura Romaniei sa vina investitori, nu neaparat numai in productia primara, ci mai ales in cea de prelucrare, "pentru ca exista un domeniu extraordinar si mult loc pentru dezvoltarea unor astfel de activitati".

"In primul rand, terenurile agricole nu trebuie sa intre intr-o zona de specula, asa cum au fost pana acum. Eu prevad o piata funciara in dezvoltare, si ma refer la terenurile agricole, nu la cele ale zonei imobiliare. La aceasta data exista o presiune mare pe Romania de a se deschide pentru vanzare de terenuri. Nu vom face acest lucru.

Si domnul Baconschi (Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, n.r.) s-a pronuntat in acest sens. Nu dorim ca Romania sa intre intr-o zona de specula. Dorim ca terenurile Romaniei sa fie producatoare de bunuri agroalimentare, dar mai ales de valoare. Acesta este si motivul pentru care impunem sistemul de igienizare a terenurilor, curatirea lor, aducerea la potentialul maxim de productie", a precizat Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii a declarat la finalul lunii noiembrie ca suprafata agricola detinuta de straini in Romania se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei.

Intr-un clasament al cumparatorilor de teren in Romania, pe primele locuri se afla Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% si tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detine 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda cate 2,4% si Turcia 0,78%.

Tabara a mai spus ca prin sistemul off-shore sunt cumparate terenuri de catre Malta, Cipru, Monaco, San Marino si Luxemburg, cu o pondere 5,91%. "Dintre tarile arabe, detin terenuri in Romania persoane din Irak, Liban, Siria, Arabia Saudita, precum si din Iran, tara din zona musulmana", a mai spus ministrul.

Potrivit lui Valeriu Tabara, preturile terenurilor in Romania oscilau anul trecut intre 1.500 si 2.500 de euro pe hectar, iar in 2011 in zonele favorabile a ajuns 4.000 - 5.000 de euro pe hectar.


Sursa

29 December 2011