Potrivit Symmetrica, liderul pieței locale de pavele și borduri vibropresate și cel mai mare producător autohton,  una dintre cele mai frecvente greșeli ale românilor este apelarea la montatori nespecializați, lucru prin care își asumă riscul unui proiect neprofesionist.

37261-symmetrica.jpgAstfel, printre cele mai importante aspecte pe care un montator nespecializat nu le poate asigura se numără incapacitatea de a oferi garanție pe lucrarea respectivă, precum și cunoștiințele sale minime asupra pieței.

„Spre deosebire de montatorii nespecializați, cei profesioniși au dreptul și posibilitatea de a acorda garanție și, în plus, aceștia cunosc produsele existente pe piață și pot preveni riscurile  ce apar la montaj – pante insuficiente, tăieturi și ruperi de model. Mai mult, datorită cunoștiințelor sale asupra domeniului în care activează, un montator profesionist poate sfătui clientul referitor la întreținerea și exploatarea pavajului”, a declarat Rabei Ovidiu, Director Tehnic al Symmetrica.

Conform reprezentantului companiei, înainte de angajarea unui montator, orice client ar trebui să se informeze cu privire la experiența și profesionalismul persoanei cu care urmează să lucreze, printr-o serie de întrebări referitoare la materialele ce vor fi folosite, părerea sa de ansamblu asupra proiectului, dar și modalitatea în care urmează să efectueze lucrarea.

Nu în ultimul rând, clientul are dreptul să solicite un portofoliu de lucrări anterioare, precum și recomandări de la foștii clienți.

Cum se obține un pavaj ireproșabil

„Deși acest aspect nu se regăsește în majoritatea proiectelor, este important de reținut că un montaj corect include o parte de proiectare, ceea ce implică colaborarea cu un arhitect peisagist specializat”, a menționat Rabei Ovidiu.

Totuși, în lipsa acestuia se poate apela la un cadru tehnic - un maistru sau inginer constructor, cu ajutorul căruia se va realiza o schiță în care vor fi trecute dimensiunile aleilor și trotuarelor, se va stabili modul de colectare a apelor pluviale și evacuarea lor, precum și tipul de pavaj ce urmează a fi folosit.

În ceea ce privește selecționarea tipului de pavaj, reprezentanții Symmetrica atrag atenția clienților asupra criteriilor ce trebuie avute în vedere înainte de achiziție. Astfel, Rabei Ovidiu menționează că pavajul se alege în funcție de arhitectură (forma și culorile produselor trebuie să fie în armonie cu elementele geometrice și culorile din mediul înconjurător) și în funcție de destinație (trafic greu sau trafic ușor).

Odată stabilite aceste detalii, montatorul va putea începe procesul de montaj al pavelelor, plecând de la pregătirea terenului, montarea bordurilor, așternerea nisipului și finalizând cu montajul propriu-zis al pavajului.

Potrivit specialiștilor Symmetrica, etapa care necesită cea mai mare atenție este chiar pregătirea terenului, care implică îndepărtarea stratului vegetal, a materiilor organice din  săpătură, nivelarea acesteia și asigurarea pantei de scurgere, împrăștierea și compactarea stratului suport.

 Cum se calculează corect necesarul de material

Pentru a evita eventuale neplăceri la finalul lucrării, precum lipsa necesarului de material, Symmetrica sugerează să se țină cont de coeficientul de pierdere de circa 1-3% la borduri și 3-5% în cazul pavajului, dar și de coeficientul de îndesare la nisip și balast care poate ajunge la 30-40%.

Ținând cont de aceste informații și de tarifele pieței în ceea ce privește materialul și manopera, prețul pentru metrul pătratde pavaj este de cca. 69 lei (balast, nisip și manoperă incluse), iar pentru montarea unui metru liniar de bordură ar fi necesară o investiție de circa 29 lei (beton,manopera incluse).

# # #

Despre Symmetrica

Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri și rigole vibropresate pietonale și carosabile, într-o gamă variată de forme și culori. Aceasta a fost înființată în 1994 de Florentina-Mihaela Stanciu (60% din acțiuni) și Florin-Cristinel Stanciu (40% din acțiuni).

Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Verești, județul Suceava, urmată apoi de unitățile de producție de la Podu Iloaiei, județul Iași (2010), și Bolintin Vale, în apropiere de București (2011), Prejmer – Brașov (2012) și Cociu – Bistrița-Năsăud (2012).

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele și borduri se numără Arena Națională, parcul balnear din stațiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcări cu pavele ecologice în București etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de străzi, trotuare și parcuri ecologice din întreaga țară.

# # #

3 June 2015