Mii de hectare de teren agricol trecute prin tranzactii succesive intr-un carusel al procurilor speciale semnate in fata notarilor. Scenariul a fost orchestrat si pus in practica, incepand cu toamna lui 2005, de doi ialomiteni. In plasa au cazut sute de tarani, majoritatea batrani care abia stiu sa semneze, nevoiti sa-si vanda pamanturile din cauza saraciei.

Batranii, ametiti prin notariate

Gica Arma este o batrana din comuna braileana Dudesti. In iunie va implini 70 de ani. Isi duce batranetile dintr-o pensie ce sare putin peste 100 de lei. Necazurile au impins-o sa-si vanda pamantul. Povesteste ca a fost luata de un baiat, Ionut Jipa, si de mama lui, Rodica, dusa la notar in comuna Insuratei si pusa sa semneze.

"Am intrat la notar, am iscalit pentru 40 de milioane, la 18 milioane hectarul. Am luat banii i-am bagat in san. Cand am iesit, Ionut mi-a cerut sa-i dau 30 de milioane ca eu mai am de luat bani din alta parte. Si asa am ramas cu 10 milioane, sa-l arda focul ca m-a pacalit", spune, cu lacrimi in ochi, Gica Arma.

Batrana a aflat abia dupa ce a mers la primarie sa depuna actele ca semnase de fapt o procura, si nu un contract de vanzare-cumparare. La doua ulite distanta, Paraschiva Coman este alta victima trecuta de 70 de ani. Cand a auzit de Ionut si de Rodica Jipa, batrana s-a abtinut cu greu sa nu blesteme.

"Am avut 3 hectare si ne-am inteles pentru 54 de milioane. Mi-a dat toata suma, dar cand am iesit afara Ionut mi-a zis sa merg la masina ca ma asteapta doamna Rodica sa-i dau 24 de milioane, ca trebuie sa mai mergem intr-un loc sa mai iau si alti bani. Parca mi-a luat Dumnezeu mintile, ca i-am dat fara sa mai intreb ceva", a povestit femeia.

Alt judet, alta comuna, acelasi mod de operare. In Cocora, din judetul Ialomita, zeci de tarani au fost inselati de tandemul Jipa. Victoria Basturea "a vandut" 5 hectare cu 90 de milioane. De fapt a incheiat, pe acelasi tipar, o procura cu Ionut Jipa si a incasat, in doua transe, 32,5 milioane.

"Mi-a zis nenorocitul ca are toti banii, 50 de milioane, stransi intr-un loc, dar ca nu-i are la el si ca o sa-i aduca dupa", povesteste femeia cum a ramas si fara pamant, si fara bani. Scenariul s-a repetat si la Colelia, doi pasi distanta de Cocora.

Reactia intarziata a politiei

Ionut Jipa a ajuns in atentia politistilor abia in urma cu cateva zile. I-au luat mai multe declaratii, dupa care au decis ca este mai potrivit sa fie cercetat in stare de libertate.

"Trebuie sa avem sprijinul necesar, mai ales din partea notarilor publici, cei care detin datele tuturor tranzactiilor. Sunt multe localitati si peste 100 de tarani, dar momentan nu avem destule date pentru a trage concluzii", spune comisarul Andrei Vasile, adjunct al sefului Politiei Slobozia, desemnat sa conduca investigatiile in acest caz.

El a mai estimat ca adevarata dimensiune a afacerii va iesi la iveala abia peste cateva luni, cand cumparatorii vor incepe sa intabuleze pamantul achizitionat.

MID DE OPERARE

Notarii, verigi importante

Fenomenul tranzactiilor cu pamant prin semnarea unor procuri notariale sau promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare se bazeaza pe ignoranta si lipsa de informare a batranilor care-si instraineaza terenurile. Victimele erau alese din randul persoanelor trecute de 65-70 de ani, de preferat fara rude ori mostenitori.

Ajunsi in fata notarilor, acestia nu primesc, de cele mai multe ori, informatii suficiente si nu li se explica pe indelete ca procura semnata nu tine loc de contract de vanzare-cumparare. Notarii se multumesc sa-si incaseze taxele legale, fara sa le explice taranilor ca pot fi pacaliti. Putine dintre documente raman la proprietarii de terenuri, de fiecare data titlul de proprietate si procura fiind oprite de intermediari sau de reprezentantii firmelor care cumpara.

Procura insa este folosita ulterior pentru obtinerea de la Oficiul de Cadastru a unor copii legalizate de pe titlurile de proprietate. Copiile, la randul lor, sunt folosite pentru a vinde terenul trecut in titlul de proprietate inca o data. A doua oara semneaza tot batranii, dusi sub un pretext oarecare la un alt notar. Taranii sunt transformati astfel din vanzatori de buna credinta in infractori care vand terenuri instrainate anterior.

REACTIE

"Intrebati la politie, ca acolo stiu totul!"

Dupa ce a dat ultima declaratie la politie, la sfarsitul saptamanii trecute, Ionut Jipa nu a mai fost de gasit. "Il sunam, ii spuneam ca vrem sa vorbim cu el, venea la politie si apoi, cand mai aveam nevoie de lamuriri, il sunam din nou. De cateva zile insa, tine telefoanele inchise, si nici la domiciliu nu l-a mai gasit", spun politistii, care se tem ca nu cumva Ionut Jipa sa plece din tara.

In schimb, Rodica Jipa, mama baiatului acuzat ca a inselat tarani prin retinerea unor parti importante din sumele incasate pentru terenurile vandute, era luni dupa-amiaza acasa, in satul ialomitean Paltinis. Ea a refuzat sa raspunda acuzatiilor care i se aduc fiului ei.

"Sa stiti ca am auzit ca oamenii au spus ca ne-au dat noua bani, dar nu-i asa. Mai multe insa nu vreau sa va zic. E ancheta la politie, ei stiu totul... Intrebati acolo. Baiatul meu nu-i acasa si nici nu stiu sa va spun cand il puteti gasi. Dar mai bine duceti-va la politie si va explica acolo", repeta femeia, inchizand repede poarta.

Sursa

1 March 2007