Suta de lei incalzeste garsoniera
Ziua - 16.09.2005
 

Factura de caldura si apa calda va fi la iarna de cel putin 100 de lei noi, in cazul apartamentelor cu 3-4 camere, suma fiind dubla * Calculele facute de RADET sunt bazate pe cresterea cu 20% a pretului de referinta al gigacaloriei, fata de anul trecut
Bucurestenii care locuiesc in garsoniere vor avea lunar cheltuieli de cel putin o suta de lei doar pentru apa calda si caldura furnizata de RADET in sezonul rece, facturile depasind 200 de lei noi in cazul locatarilor din apartamentele cu trei si patru camere, transmite Mediafax. RADET Bucuresti a calculat valorile de consum ale populatiei pentru sezonul rece 2005 - 2006 la un pret de referinta al gigacaloriei de 107,5 lei noi (1.075.000 lei vechi), respectiv cu 20% mai mult fata de tariful de referinta din iarna precedenta (896.000 lei vechi). Desi consumul de agent termic ar trebui sa scada cu 10% - potrivit anuntului facut de oficialii regiei la inceputul acestui an - in urma finalizarii contorizarii, aceasta masura nu se va resimti in valoarea facturilor, care vor creste in medie cu 18% fata de anul trecut.

Surse din cadrul municipalitatii au declarat, ieri, pentru Mediafax, citand estimarile facute de RADET, ca factura platita in luna noiembrie pentru consumul de agent termic va fi de 170,2 lei (1.702.800 lei vechi) pentru un apartament de patru camere, fata de 1.419.000 lei vechi cat a fost in aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea a fost determinata pentru un consum mediu lunar de 1,584 de gigacalorii.

Bucurestenii care locuiesc in apartamente cu trei camere ar putea plati, in noiembrie, 133,8 lei 1.338.375 lei vechi), fata de 1.115.520 de lei anul trecut, iar cei care locuiesc in doua camere vor scoate din buzunar 105,5 lei (1.055.650 lei vechi), fata de 879.872 lei vechi, pentru aceeasi perioada a anului trecut. Factura pentru consumul de agent termic in cazul unei garsoniere va fi, in decembrie, de 69,1 lei (691.225 lei vechi), fata de 576.128 lei vechi in 2004.

Valoarea facturilor pentru consumul de agent termic in cazul proprietarilor de apartamente cu trei si patru camere va depasi 200 de lei in lunile decembrie, ianuarie si februarie, o usoara scadere fiind inregistrata in luna martie, conform estimarilor facute de RADET. Astfel, bucurestenii care locuiesc in apartamente cu patru camere vor plati 222,8 lei in luna decembrie, 250,6 lei in ianuarie, 248,1 lei in februarie si 198,3 lei in luna martie a anului viitor.

In cazul celor care locuiesc in apartamente cu trei camere, factura va fi de 175,4 lei in decembrie, 197,3 lei in ianuarie, 195,4 lei in februarie si 155,7 lei in martie. Bucurestenii care locuiesc in garsoniere si in apartamente cu doua camere vor plati peste o suta de lei in lunile decembrie, ianuarie si februarie, pentru consumul de apa calda si caldura, valori mai reduse fiind prognozate pentru luna martie a anului viitor.

Factura medie va fi de 150 de lei in cazul apartamentelor cu doua camere si de o suta de lei in cazul garsonierelor. Estimarile RADET iau in calcul numai majorarea pretului de referinta al gigacaloriei, de la 896.000 lei vechi la 1.075.000 de lei vechi, nu si posibilitatile financiare ale Primariei Capitalei de a a acoperi diferenta de subventie.

Valoarea facturilor pentru consumul de agent termic ar putea creste cu alte 20 de procente, daca municipalitatea nu va identifica resursele necesare pentru a acoperi subventia pentru consumul de apa calda si caldura al populatiei, care este eliminata de la bugetul de stat. La ora actuala, populatia plateste 86 de lei pentru gigacalorie (fara TVA), in conditiile in care pretul de productie al acesteia este de 156 de lei. Diferenta pana la aceasta suma o reprezinta subventia, respectiv 70 de lei. Incepand de anul acesta, statul a redus subventia cu 33 %, urmand ca, pana in 2007, aceasta sa fie eliminata definitiv.

Valoarea subventiei va creste considerabil odata ce va fi majorat pretul gigacaloriei. In aceste conditii, diferenta de tarif fie va fi suportata de la bugetele locale, fie se va regasi in tariful perceput de regii pentru consumul de agent termic. Viceprimarul general Razvan Murgeanu a declarat agentiei MEDIAFAX ca municipalitatea dispune de resursele necesare pentru a acoperi, cel putin in primele luni ale sezonului rece (noiembrie si decembrie), diferenta de subventie, respectiv cei peste 20 de lei pentru fiecare gigacalorie consumata de populatie. In bugetul pe anul in curs, autoritatile Bucurestiului au alocate 3067 de miliarde de lei vechi pentru a acoperi diferenta de tarif pentru consumul de agent termic al populatiei.

De la 1 ianuarie 2006, statul va reduce cu inca 33% subventia pentru consumul de agent termic al populatiei, ceea ce - raportat la tarifele actuale - inseamna o diferenta de aproape 50 de lei vechi pentru fiecare gigacalorie consumata. Aceasta suma - estimata la aproape 2000 de miliarde de lei vechi pe an - fie va fi acoperita integral din bugetul local al municipalitatii, fie se va regasi in facturile emise de RADET.

Singura solutie: contorizarea


Conducerea regiei este de parere ca majorarea tarifelor nu va afecta in "mare masura populatia", mai ales ca, la ora actuala, exista solutii pentru reducerea consumului de agent termic. "Contorizarea blocurilor permite asociatiilor de proprietari sa isi regleze consumurile. Consumuri mici inseamna, implicit, costuri mai mici", a declarat, pentru Mediafax, directorul regiei de termoficare, Virgil Ramba. Cu alte cuvinte, factura la intretinere va depinde de administratorul de bloc si de vecini. Daca acestia vor dori sa faca economii la intretinere, consumul de agent termic se va reduce si, implicit, si caldura din apartamente.

O alta alternativa de reducere a costurilor pentru consumul de agent termic este montarea de repartitoare de caldura pentru fiecare apartament. "Orice proprietar va putea astfel sa inchida si sa deschida robinetul cand va dori. Adica va plati cat isi va putea permite", a mai spus Ramba, care a adaugat ca finalizarea contorizarii blocurilor si montarea de repartitoare in apartament pot conduce la reduceri cu pana la 30% a facturilor. Insa tot directorul RADET a anuntat ca doar 567 de blocuri din 10.120 din Bucuresti au montate repartitoare de consum. Adica doar 5% dintre bucurestenii de la bloc isi vor putea permite sa consume atat cat doresc


M.S. - Ziua

16 September 2005