Deşi în insolvenţă, vânzările de apartamente scumpe din proiectul rezidenţial Asmita Gardens par să sfideze criza.

22508-asmita_83492900.jpgSăptămâna trecută, administratorul judiciar al Asmita Gardens, Remus Borza, anunţa că s-a vândut primul apartament din proiect, în condiţiile în care societatea prin care s-a construit este în reorganizare judiciară.

Primul apartament vândut, după nouă luni în care proiectul a rămas fără echipă de vânzări, a fost cumpărat de Bogdan Papandopol, şeful diviziei imobiliare a casei de avocatură Salans România. Acesta şi-a cumpărat un apartament cu două camere, de 100 mp, la preţul de 117.000 de euro plus TVA.

Acum, se pare că din ce în ce mai multă lume vrea să cumpere locuinţe în Asmita. Să fie "de vină" preţul, care este mai mic cu 25% faţă de perioada de boom imobiliar?

"Suntem aproape de a încheia patru tranzacţii săptămâna aceasta. O companie românească va cumpăra trei locuinţe, iar cealalta va fi achiziţionată de o persoană care nu este figură publică la valoarea de 1.200 de euro/mp plus TVA. Nu ştiu ce doreşte compania să facă cu cele trei apartamente, dar cred că a considerat că este o investiţie mai bună dacă închiriază locuinţele decât randamentele la un depozit bancar. În plus, săptămâna viitoare vom mai semna alte patru-cinci contracte. Cred că o să reuşim să vindem 10 apartamente luna asta. Vânzările merg bine şi unii oameni îşi permit să cumpere", a declarat pentru MONEY.ro, Remus Borza, managing partner în cadrul Euro Insol şi administratorul judiciar al Asmita Gardens.

Dacă Borza şi echipa lui de patru persoane va reuşi să vândă zece apartamente luna aceasta, asta ar însemna că îi depăşeşte pe dezvoltatorii bine stabiliţi în piaţă. Adica, mai mult decât a reuşit Impact, care a anunţat că a vândut 6 locuinţe/lună în primele nouă luni ale acestui an, dar şi mai mult decât turcii de la Cosmopolis, care au vândut pe timpul verii 7 locuinţe/lună.

Întrebat dacă se are în plan o creştere a preţului, datorită cererii, Borza ne-a mai declarat că "Vom aştepta până la sfârşitul finalizării celei de-a doua faze, dar este puţin probabil să mai creştem preţurile".

În plus, administratorul mai spune că s-a semnat un acord cu cei de la Strabag, care de astăzi, 7 decembrie, lucrările de finalizare a celei de-a doua fază vor fi reluate. Strabag mai are de racordat la utilităţi şi de testat aproape 400 de apartamente din patru blocuri.

Acţionari cu părţi egale în cadrul proiectului sunt grupul indian Asmita şi vehiculul investiţional European Convergence Development Company (ECDC), controlat de Charlemagne Capital.

Proiectul Asmita, ce cuprinde şapte blocuri cu 800 de locuinţe, a implicat o investiţie de 120 de milioane de euro, din care 70 de milioane de euro provin dintr-un credit de la Alpha Bank. În primăvara acestui an, proiectul a rămas fără echipa de vânzări, iar website-ul a fost blocat. La sfârşitul lunii martie 2011, doar 314 apartamente au fost vândute şi alte 42 de unităţi antecontractate dintr-un total de 758. Doar prima fază este finalizată şi ocupată în proporţie de 92%.


Sursa

7 December 2011