Terenurile pe care se află construcţii care pot fi dărâmate sunt la mare căutare în oraşul petrolier. Aceste bunuri imobiliare sunt cel mai adesea situate în centru, dar şi în zonaVest. Preţurile apartamentelor şi caselor ploieştene au înregistrat, în ultimele luni, scăderi de aproximativ 40%.

Supraofertă de locuinţe vechi în PloieştiVestul Ploieştiului reprezintă zona cea mai aglomerată a oraşului. Evoluţia imobiliară de aici este emblematică pentru întregul oraş.

Notabilă este oferta săracă pe segmentul nou. Imobile noi sunt la vânzare în proiectul grupului Adama, Evocasa Uptown, format din două blocuri turn şi o galerie comercială,dar şi în complexul rezidenţial Milex, amplasat în apropierea străzii Domnişori. La acestea se adaugă şi un proiect ANL aflat în desfăşurare în prezent, conform datelor companiei imobiliare Landhouse.

Paul Dumbrăvanu, proprietar Remax Star Ploieşti, spune că aici au fost dezvoltate în ultimii ani doar patru proiecte, trei aparţinând unor mici intreprinzători locali. Au fost avute în vedere blocuri mici, de maximum patru etaje. Preţurile pe metru pătrat în Vest sunt cuprinse între 650 de euro, pentru locuinţele vechi şi 950 de euro, la apartamentele noi.

Oferta pe segmentul rezidenţial vechi este, după cum era de aşteptat, mai mare decât cea de ansambluri rezidenţiale noi. „Oferta este în creştere, concomitent cu scăderea numărului de tranzacţii mobiliare", spune Marius Dragomir , agent imobiliar în cadrul Landhouse.

Preţurile variază, în funcţie de confort şi de finisări, între 35.000 de euro pentru o garsonieră şi 65.000 de euro pentru un apartament de trei camere. Cele mai căutate sunt apartamentele cu două şi trei camere.

Terenurile, nimic nou pe frontul de Vest

Oferta de terenuri în Vest este una cuprinzătoare. Cele mai multe dintre acestea sunt  pretabile pentru investiţii de business, mai mult decât rezidenţial. „Preţurile sunt într-o uşoară scădere, în schimb cererea rămâne aproape de zero", spune Silvia Oprescu, reprezentant Landhouse.

Faţă de perioada similară a anului trecut, preţurile au înregistrat în medie o diminuare între 20 şi 25%. Dumbrăvanu spune că terenurile extravilane sunt tranzacţionate cu cinci euro pe metru pătrat în cartierul Mitică Apostol şi cu 150 de euro în intravilan.

Preţurile terenurilor situate în zonele cu acces la Centura de Vest a Ploieştiului încep de la 12 euro şi ajung la 40 de euro pe metru pătrat, în funcţie de poziţionare şi de accesul la utilităţi.

O soluţie luată în calcul de investitori pentru a-şi procura rapid un teren o presupune achiziţia unor case vechi pe care să le demolezi ulterior.

Acestea se vând doar dacă proprietarii le scot la vânzare la preţuri cu 30-40% mai mici decât anul trecut. În medie, terenurile cu case de acesti tip, care anul trecut se vindeau cu 1.000 de euro pe metru pătrat, acum au ajuns la valori de 500-600 de euro.

Sunt şi oferte cu 300 de euro pe metru pătrat, chiar şi în zone decente, potrivit reprezentantului Remax. Terenurile bine cotate, pe care pot fi dezvoltate construcţii mari, nu s-au ieftinit deloc, dar nici nu se mai tranzacţionează. În zonele bune activitatea pe acest segment este pur şi simplu blocată.

Doar în zonele limitrofe se mai fac tranzacţii. Parcelele scoase la vânzare de către investitori sunt mai ieftine în această perioadă decât cele ale proprietarilor la prima mână, deoarece primii sunt presaţi de evoluţia pieţei.

Casele, segment  în picaj

Anul acesta preţul caselor a atins recorduri negative. Cele destinate utilizării ulterioare ca birouri au suferit cel mai mult. Una dintre ofertele Remax cuprinde un astfel de proiect, care de la 180.000 de euro a ajuns să fie oferit cu 80.000 de euro. „Sunt şi case de 120 de metri pătraţi care se vând la 55.000 de euro.

Noi avem în ofertă o astfel de casă finalizată anul trecut. Singurul dezavantaj este că nu are curte", spune Dumbrăvanu. Diferenţa dintre preţul cerut şi cel oferit în această perioadă este foarte mare. O casă cu preţul de listă cuprins între 70.000 şi 100.000 de euro se vinde, în urma negocierilor, chiar şi cu 20.000 de euro mai ieftin.

Vând doar cei care sunt presaţi şi cumpără de cele mai multe ori cei care au încheiat anul trecut tranzacţii, iar acum profită de această perioadă pentru a valorifica sumele pe care le au. În Vestul Ploieştiului oferta de case este aproape inexistentă.

Expaţii vor să dea mii de euro pe chirii şi nu au cui

Ploieştiul s-a dezvoltat mult pe segmentul de lux, atât la tranzacţii cât şi la chirii. Şi asta deoarece aici au venit mulţi bucureşteni sau angajaţi ai unor multinaţionale din apropiere. Mai mult de 90% din cererea de acest tip a fost reprezentată de non-rezidenţi. Cererea este departe de a fi însă acoperită de ofertă.

Chiriile la apartamente sau case de lux sunt foarte solicitate, însă oferte în acest sens sunt greu de găsit. A crescut însă uşor activitatea de închirieri pe segmentul de case folosite de firme pe post de sedii, potrivit Remax. Un spaţiu de birouri de 60 de metri pătraţi se închiriază în medie cu 400 de euro şi ajunge la 600 de euro în zone ultracentrale.

În zona de Vest, cererea pentru închirieri vizează în special apartamentele cu două şi trei camere şi rareori garsoniere, obligatoriu mobilate şi utilate, potrivit Landhouse. O garsonieră se închiriază cu 150-200 de euro lunar, un apartament de două camere cu maximum 350 de euro, iar unul cu trei camere chiar şi cu 550 de euro.

Vestul este dominat de unul dintre turnurile construite de Adama. Este vorba despre un bloc de locuinţe de 16 etaje. Al doilea bloc din proiect este acum de-abia la al doilea etaj. Preţurile pe metru pătrat în cele 180 de locuinţe plănuite a fi dezvoltate aici sunt cuprinse între 750 şi 950 euro. Cea mai ieftină garsonieră costă 38.577 de euro, iar cel mai scump apartament ajunge la 93.422 de euro.

Bonus: loc de parcare şi mobilier

În zona de vest a Ploieştiului investiţiile în rezidenţial au fost rare 

Nu e atât de uşor să vinzi apartamente noi având în vedere preţul celor vechi. Dezvoltatorii au preferat aşadar o strategie bazată pe avansuri iniţiale reduse şi un sistem de rate flexibil, menit să reducă în primii ani costurile achiziţionării apartamentului, potrivit Landhouse.

Unii dezvoltatori au venit şi cu soluţii precum oferirea unui loc de parcare gratuit sau mobilier pentru apartament drept bonus. Developerii oferă metode şi posibilităţi de plată începând cu avansuri de 10-15% şi rate pe maximum şase ani sau avansuri de 5-10% şi rate pe maximum trei ani. „În general se urmăreşte reducerea efortului financiar pe primi cinci ani de la achiziţionarea imobilului", spune Dragomir.

 

Sursa

27 May 2009