FMI: Programul este construit pe 18 luni; creditarea isi va reveni peste doi ani

Valoarea garantiilor acordate prin „Prima casa" a ajuns, la finele saptamanii tre­cu­te, la 220 de milioane de euro.

Comparativ cu situatia de la finele lunii august, va­loarea creditelor a consemnat o crestere de aproximativ 130 de milioane de euro, nivel apropiat de cel inregistrat de finantarea ipotecara inaintea aparitiei pro­gramului.

Totusi, chiar FMI spune ca intreaga activitate de creditare se va tempera in ultima parte a acestui an, iar programul „Prima casa" a fost conceput de 18 luni.

Statul a acordat garantii pentru 4.740 de locuinte prin Programul „Prima casa", a anuntat premierul Emil Boc la fi­nalul saptamanii trecute. Valoarea me­d­ie a unei garantii este de 41.600 de euro. Iar reprezentantii Fondului de Garan­tare spun ca numarul dosarelor apro­bate reprezinta garantii totale de 220 de milioane de euro, din plafonul de un miliard de euro garantat de Guvern.

Comparativ cu situatia de la finele lunii august, suma este cu aproximativ 150 de milioane de euro mai mare (cres­tere dupa o luna si noua zile). Atunci, re­pre­zentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri spuneau ca 1.200 de dosare erau solu­tionate, valoarea fiind de 67,12 milioane de euro.

La acest surplus de credite „Prima casa", ritmul s-a apropiat de cel al finan­tarii ipotecare traditionale. Spre exem­plu, in anul 2007, cresterea medie lunara a soldului creditelor pentru locuinte de­pa­sea 145 de milioane de euro. Iar in pe­rioada ianuarie-octombrie 2008 (pana la momentul blocarii activitatii de cre­di­ta­re), soldul finantarilor imobiliare crestea lunar cu aproape 130 de milioane de euro.

Semne de intrebare

Totusi, perspectivele acestui pro­gram ridica semne de intrebare. In pri­mul rand, chiar presedintele Fondului, Au­rel Saramet, spune ca va lua sumele alo­cate bancilor care nu au acordat cre­di­te pana in prezent, pentru a redistribui pla­fonul catre institutiile care au fost mai active.

„Sunt trei banci care nu au acordat niciun euro si alte patru banci care au consumat intre 0,1% si 3% din fon­durile rezervate", a precizat Saramet, citat de Mediafax. Altfel spus, Executivul va adop­ta masuri prin care sa blocheze fondurile alocate in „Prima casa" la ins­ti­tutii care nu au cereri pentru acest tip de credit.

Mai mult, daca luam in calcul ritmul actual de solutionare a cererilor pentru „Prima casa", respectiv 150 de dosare pe zi, inseamna ca in cel mult patru-cinci luni intreg plafonul ar fi epuizat.


Sursa

13 October 2009