Foarte puţină lume ştia anul trecut cine este investitorul din spatele turnului de birouri Cathedral Plaza, proiect început încă de la sfârşitul anilor '90, când primar în Bucureşti era Viorel Lis.

19738-2-eyalofernou-aa.jpgEyal Ofer, cel care face parte din cea mai bogată familie de oameni de afaceri din Israel, cu o avere de 10 miliarde de dolari, potrivit Forbes, a început să-şi facă simţită însă prezenţa la nivel local începând cu luna noiembrie a anului trecut, după ce Tribunalul Suceava a întors sentinţa Curţii de Apel de la Ploieşti, declarând ilegală autorizaţia de construire a proiectului. Sentinţa de la Suceava a adus în discuţie posibila demolare a turnului de 18 etaje, o investiţie de 40 mil. euro finali­zată aproape complet, în spatele Catedralei Sfântul Iosif.

Lucrările au fost ulterior oprite, iar Ofer a venit în iarnă la Bucureşti unde a avut o întâl­nire informală, organizată la Intercon­ti­nental, la care luau atunci parte câţiva jurnalişti, dar şi profesorul de economie Daniel Dăianu, fost ministru al finanţelor, sau Andreea Paul-Vass, consilier al premierului Emil Boc.

La începutul acestei săptămâni Curtea de Apel din Suceava a menţinut sentinţa conform căreia autorizaţia de construire a clădirii este ilegală deoarece a fost eliberată de către Primăria Sectorului 1, nu de către Primăria Generală, iar Ofer a ieşit în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Hilton, la câteva sute de metri de Cathedral Plaza, pentru a-şi susţine proiectul. Pe plan local, unul dintre puţinii care mai pot "salva" această clădire este primarul Sorin Oprescu şi Consiliul General al Capitalei, care ar putea autoriza retroactiv construcţia, aducând-o în legalitate.

"Nu înţeleg de ce există atâta răutate şi dorinţă în a dărâma o clădire care ar trebui să dea de lucru oamenilor, să îmbunătăţească zona şi să fie un contribuabil către bugetul local. Clădirea nu a fost construită peste noapte, ci cu autorizaţii eliberate de auto­rităţile locale, plătim taxe pentru ea, dar nu putem să o finalizăm pentru a primi chiriaşii. Primăria în loc să vină cu mesaje de distrugere, ar trebui să încerce să ne pună la aceeaşi masă cu reprezentaţii Catedralei pentru a găsi o soluţie în acest caz", şi-a susţinut omul de afaceri poziţia.

De la conflictul cu reprezentaţii Catedralei şi ai Arhiepiscopiei Romano-Catolice, reprezentată de arhiepiscopul Ioan Robu, a plecat de altfel tot acest caz. Ofer spune că instanţa l-a "sancţionat" deoarece autorizaţia obţinută în 2006 nu se supune reglementărilor Uniunii Europene, în ciuda faptului că România a aderat la spaţiul comunitar doar un an mai târziu.

"Nu ştiam că îmi trebuie autorizaţie de la Vatican pentru a construi o clădire de birouri în Bucureşti. Am în buzunar scrisoarea domnului Robu prin care ne-a felicitat iniţial pentru proiect. Tot el, ulterior, a mai trimis o scrisoare prin care a solicitat spaţii comerciale la parterul clădirii, primul etaj şi zece locuri de parcare. I-am spus că nu i le putem oferi decât prin închiriere şi a devenit foarte supărat, declarând că această clădire nu va fi construită niciodată", a mai spus Ofer, care a pus la dispoziţia presei copii după mai multe note ale Arhiepiscopiei.

Varianta prin care Oprescu să treacă imobilul în legalitate este însă puţin probabilă, cel puţin până la alegeri, în condiţiile în care primarul s-a arătat împotriva acestui proiect în mai multe apariţii publice, iar Primăria chiar a dat investitorul în judecată, revendicând o parcelă de teren de sub clădire.

"Ultima oară m-am întâlnit cu Oprescu în urmă cu câteva luni, la el în birou, şi mi-a oferit tot suportul să deschidem clădirea. De ce se judecă cu noi? Aşa e în politică."


Sursa

15 July 2011