Sulfina Barbu a stat cinci ani în căminul studenţesc, apoi şi-a cumpărat, împreună cu soţul său, o garsonieră, mai târziu un apartament cu două camere, iar acum cinci ani cei doi şi-au luat inima-n dinţi, au contractat un credit imobiliar şi au cumpărat un apartament mai mare, într-un bloc nou din apropierea lacului Floreasca.

17273-principala.jpg„Voiam să avem spaţiu, să nu mai fie cutii prin casă, să nu mai fie dulapuri în care să nu mai ai loc de haine. Pentru că în apartamentul cu două camere deja lucrurile erau mai complicate. Şi balconul era destul de încărcat şi nu prea aveam loc să stăm la aer dacă ne doream, pentru că era şi bicicleta Andreei, pentru că erau şi rolele, pentru că erau şi cutii cu diverse lucruri de iarnă pe care vara le puneam în cutii, ca la orice locuinţă", îşi aminteşte Sulfina Barbu.

2006 a fost anul în care familia Barbu a decis să schimbe apartamentul cu două camere din Balta Albă cu un altul mai mare, într-o zonă mai bună. Însă găsirea unei case care să-i mulţumească pe toţi membrii familiei nu a fost lucru uşor.

"Eu am fost la mai puţine vizionări, pentru că în perioada aceea eram ministru şi timpul nu-mi permitea. Soţul meu a fost cel care a avut această misiune, dar, sigur, seara discutam, îmi arăta planuri, zone, preţuri, ne sfătuiam... Au fost multe vizionări până la momentul final, până la momentul deciziei, dar sunt fericită şi suntem fericiţi că acest apartament pe care îl avem corespunde din toate punctele de vedere criteriilor pe care noi le-am ales şi sigur corespunde şi condiţiilor pe care le îndeplineam la vremea respectivă din punct de vedere al preţului", povesteşte fostul ministru al Mediului şi Gospodăririi Apelor, care spune că a contat foarte mult ca zona să nu fie una aglomerată.

„Atât eu, cât şi soţul meu, fiind persoane ocupate, preferăm ca timpul liber, dacă îl avem, să îl petrecem acasă, în familie, şi nu în trafic. Un alt criteriu pentru care am ales zona aceasta este accesibilitatea pentru şcoală. Andreea atunci era la şcoala generală, dar ştiam că va merge la un liceu şi trebuia să aibă mijloace de transport în comun pentru a ajunge repede la şcoală şi pentru a nu pierde timpul în trafic, pentru că are şi activităţi extraşcolare, are şi meditaţii, mai merge şi la alte activităţi şi atunci era important să poată ajunge repede cu mijloacele de transport în comun. E o zonă liniştită, aproape de un parc frumos, o zonă în care circulaţia nu este foarte intensă, nu este zgomot, nu este praf. E chiar o zonă foarte frumoasă. Dimineaţa auzi păsările când te trezeşti".


Emoţiile soţilor Barbu au luat sfârşit abia atunci când au aflat că îşi pot permite apartamentul care le-a mers la suflet. „Nu a fost uşor să alegem pentru că trebuia să îndeplinească şi criteriul de preţ. Noi am mers pe un credit ipotecar. Sigur că la bancă au durat toate formalităţile, am făcut întâi un precontract şi apoi am mers la bancă pentru creditul ipotecar, dar după câteva luni de zile am reuşit să semnăm şi contractul şi am reuşit să ne mutăm într-un imobil, într-un bloc, pentru că vorbim de un apartament într-un bloc, un apartament nou. A fost finalizată construcţia chiar în anul 2006 când am încheiat şi noi contractul cu banca", precizează deputatul PD-L.

Sulfina Barbu spune că achiziţia apartamentului, situat într-un bloc cu patru etaje plus mansardă, a decurs mai bine decât se aştepta. „Totul a fost executat de către constructor, noi am ales doar parte de faianţă, de gresie, de parchet. Lucrurile acestea au fost în variante şi fiecare şi-a ales varianta pe care şi-a dorit-o, dar pot să vă spun că a fost o experienţă fericită", spune Sulfina Barbu.

Iar apartamentul nu este doar frumos şi spaţios, ci şi extrem de practic. „Este o casă luminoasă, simplă, am mers pe culori deschise, pentru că este important să fie multă lumină. Sunt ferestre mari şi avem lumină naturală în casă şi asta contează enorm. Pentru noi este foarte important să nu fie lucruri inutile, este foarte important să fie funcţională, pentru că asta ne-am dorit şi e foarte important să fie şi uşor de întreţinut. Pentru că fiecare dintre noi ştie că atunci când faci curăţenie depinde şi cum este amenajată casa. Pentru a îndeplini această misiune de curăţenie generală şi nu numai, şi curăţenia de întreţinere şi în funcţie de câte obiecte ai în casă, de cât de mult mobilier este, de câte canapele trebuie să tragi ca să dai cu aspiratorul, ca să cureţi. Noi am mers pe lucruri foarte simple şi funcţionale."

Un singur aspect o nemulţumeşte pe Sulfina Barbu cu privire la apartamentul din sectorul 2. „Ceea ce mi-aş dori în plus şi ceea ce ne lipseşte este o curte. O curte în care să putem să plantăm flori, o curte în care să fie gazon, în care să putem să stăm, asta ne lipseşte într-adevăr."

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi locatari ai blocului în care stă, deputatul PD-L susţine că sunt persoane de cea mai bună calitate. „Vecinii sunt nişte oameni drăguţi, amabili, dar destul de ocupaţi. Ne vedem, zic eu, destul de rar, pentru că seara ajungem târziu acasă. Nu ştiu dacă există vecini ideali. Din punctul meu de vedere aş spune că vecinii pe care îi am eu sunt vecinii ideali. Pentru că ne înţelegem, deciziile pe care le luăm împreună sunt respectate, le-aş dori şi altora să aibă vecini aşa ca noi."

Sulfina Barbu are şi o casă de vacanţă, într-una dintre cele mai frumoase zone din România. „Avem o casă de vacanţă, o căsuţă de vacanţă în Delta Dunării, într-o zonă frumoasă. Este o casă, o cabană din lemn, acoperită cu stuf, ca să respecte criteriite pentru o astfel de zonă, dar acolo mergem pentru încărcarea bateriilor şi aş spune că este locul în care se doarme cel mai bine. Şi este un loc în care avem, din fericire, şi o curte frumoasă, cu iarbă."

Casa de vacanţă a familiei Barbu nu este una de lux, dar în mod cert îi face fericiţi pe proprietarii săi. „Are o bucătărioară mică şi un living, are un grup sanitar, are dormitoare. Nu este ceva sofisticat. E ceva micuţ, simplu şi funcţional pentru noi. Important este că în curte avem un grătar şi un foişor în care putem să luăm masa vara."


28 March 2011