Zonele de est şi de sud au trezit interesul investitorilor, conform unui studiu Regatta. Principalii factori de atracţie sunt densitatea populaţiei, gradul scăzut de dezvoltare imobiliară, precum şi terenurile.

15745-159210-dezvoltari.jpgCele mai multe terenuri disponibile pentru dezvoltare în zona de sud şi de est sunt foste platforme industriale din perioada comunistă care au localizări bune, suprafeţe mari cu vizibilitate, deschidere la bulevarde importante şi, nu în ultimul rând, acces la mijloacele de transport în comun - accesul la metrou fiind un avantaj notabil.

„Zonele de sud şi est au beneficiat până în acest moment de cele mai mici investiţii, infrastructura de la începutul anilor 2000 nefiind suficient de bine dezvoltată. În momentul în care s-a dat în folosinţă autostrada A2, interesul pentru aceste zone a crescut şi asistăm la primele investiţii majore efectuate în acest an. Fostele platforme industriale concentrate în zona de Est (Sicomed, Policolor, Chimopar, Stirom, Electroaparataj) au furnizat terenurile pentru dezvoltări comerciale, rezidenţiale şi industriale.", se precizează în raport. Avantajele acestor spaţii ţin de prezenţa utilităţilor, dar şi de un bun amplasament cu acces facil la arterele principale şi la mijloacele de transport în comun, inclusiv la metrou.

„Asistăm în primă fază la conturarea unor zone comerciale cu jucători importanţi din domeniul alimentar şi nealimentar (METRO, REAL, OBI), iar pentru viitor au fost anunţate alte investiţii pe acest segment prin dezvoltarea unor zone comerciale similare celor din zona de vest.", a declarat Costel Alecu, department manager retail & Industrial la Regatta Real Estate Company.

Investiţii rentabile?

„În momentul de faţă, orice investiţie este rentabilă atâta timp cât cercul dezvoltării imobiliare - achiziţie teren, dezvoltare, utilizator final - se închide. Pentru proprietăţile aflate în interiorul oraşului există interes, aşa încât acest cerc se închide, iar investiţia devine rentabilă. Acest principiu este valabil şi pentru zona de est şi de sud, atât timp cât caracteristicile proprietăţii - expunere, vizibilitate, accesibilitate, densitate a populaţiei - preţul de achiziţie, dimensiunile şi coeficienţii de urbanism creează un mix propice dezvoltării.", a subliniat Alexandru Niţescu, director al Departamentului Proiecte şi Investiţii al Regatta Real Estate Company. Este greu de afirmat, însă, că interesul pentru aceste zone va pune într-un con de umbră zona de vest sau pe cea de nord a oraşului.

Se estimează că, odată atinsă saturaţia, interesul va scădea, înainte de pierderea interesului pentru nord şi vest.


Sursa

22 December 2010