Sudul Capitalei, sperietoare imobiliara




Prezent - 15.09.2006
 

imobiliare in sudComparativ cu nordul capitalei, zona de sud este o Cenusareasa de soarta careia zina buna a uitat complet. Desi preturile terenurilor si ale caselor sint la jumatate fata de cele din nord, sudul abia reuseste sa intre in gratiile investitorilor.

Acestora pare sa le convina mai mult sa plateasca scump si sa cistige considerabil in timp scurt, decit sa blocheze sume mici si sa astepte citiva ani pina sa creasca valoarea proprietatilor imobiliare.

Privit din perspectiva preturilor de vinzare a terenurilor, sudul Bucurestiului se poate lauda cu un urias potential de dezvoltare. Si nu putini sint cei care spun ca achizitia de paminturi in sud reprezinta, acum, unul dintre cele mai promitatoare plasamente imobiliare. Numai ca ceea ce poate fi catalogat, fara greseala, drept investitie de succes vizeaza doar segmentul industrial.

Pentru dezvoltatorii de spatii logistice si de depozitare, dar si pentru fabricile care vor fi obligate sa parasesca centrul orasului, mutindu-se in afara lui, sudul este mana cereasca. Si asta deoarece garanteaza o rata de profitabilitate cuprinsa intre 10-12%. Apoi, proiectele de spatii industriale nu vor avea alta solutie decit sa migreze spre sud, dat fiind ca in zona de nord gradul de ocupare a spatiilor a ajuns la 90%, iar preturile terenurilor de aici s-au scumpit, numai anul acesta, cu pina la 60%.

La Calugareni, de exemplu, localitate traversata de unul dintre viitoarele coridoare paneuropene, un teren de 870.000 de metri patrati, cu un front stradal de 5.000 mp se vinde cu 2 euro/mp. Spre comparatie, in Otopeni, loturile de 500 mp nu se vind cu mai putin de 40-135 euro/mp pentru terenurile prevazute cu utilitati. Diferenta este enorma si, din pacate, proportia se va mentine la acest nivel. „Ceea ce este ieftin acum, va ramine ieftin“, spune Iulian Fechita, coordonatorul departamentului terenuri din cadrul Euroest.

DOAR DOUA PROIECTE REZIDENTIALE

Dezvoltarile rezidentiale, se arata intr-un recent studiu al companiei Regatta, se indreapta tot mai agresiv spre zone considerate pina in urma cu 3-5 ani, drept periferice. La loc de cinste ramine zona de Nord (Baneasa - DN 1, Bucurestii Noi, Barbu Vacarescu – Petricani, Sos. Pipera), urmata de zonele de Vest (Militari si Drumul Taberei) si Est (Pantelimon, Titan). Pe noua harta rezidentiala, sudul lipseste cu desavirsire.

„Aceasta zona este mai mult industriala, dezvoltarea rezidentiala fiind foarte slaba. Nimanui nu-i place sa locuiasca linga o fabrica“, ne-a declarat Robert Teodorescu, Directorul Departamentului Vinzari Rezidentiale din cadrul Regatta. Potrivit planurilor actuale, in zona de sud, centrele industriale moderne se vor concentra intre cele doua linii de centura, zonei rezidentiale revenindu-i spatiul din exterior. Si sigur ca s-au gasit si temerari care au pornit, timid, la constructia de vile, insa nici acestia nu s-au aratat dispusi sa riste indepartindu-se prea mult de centrul capitalei.

Astfel, in vreme ce nordul, estul si vestul Bucurestiului defileaza cu proiecte impresionante, singurele dezvoltari rezidentiale notabile din sud sint proiectul Jupiter si investitia Euroest. Proiectul Jupiter este situat pe Calea Oltenitei, intre Parcul Tineretului si Lacul Vacaresti, si prevede construirea a trei blocuri, cu pina la 11 etaje, care vor insuma 196 de apartamente cu doua si trei camere.

Primele vor avea suprafete cuprinse intre 73-77 mp si vor costa intre 68.068 euro si 71.400 euro. Cele cu trei camere vor masura intre 95-99 mp, pretul fiind cuprins intre 85.085 si 94.010 euro. Preturile au TVA si cuprind si costul locului de parcare. Tot pe Soseaua Oltenitei, la 6 km de Danubiana, Euroest a demarat lucrarile de constructie ale unui complex rezidential care va cuprinde 481 de case. „Proiectul a ridicat mult nivelul zonei, dar exista terenuri prevazute cu utilitati si care se pot cumpara cu aproximativ 40-50 euro/mp“, a declarat pentru „Prezent“, Iulian Fechita.

Citeste articolul integral in Prezent

Eryka Lang
Prezent
 

15 September 2006