Sudul Capitalei ramane un pol usor intarziat din punct de vedere imobiliar




Curierul National - 28.08.2006
 

In schimb, zona de nord a Bucurestiului a fost si este considerata in continuare ca un segment de lux

Piata imobiliara a Capitalei are in continuare in portofoliul zonelor celor mai bine cotate partea de nord si centrul Bucurestiului, locatii mai accesibile gasindu-se in sudul si sud-estul municipiului. Aceasta zona de nord a Bucurestiului s-a extins in ultimii ani si a devenit un nord-est, nord-vest, cuprinzand Mogosoaia, Voluntari, in mijloc aflandu-se nordul-nord, Baneasa, a declarat Dan Ioan Popp, presedintele companiei imobiliare Impact.

"E o presiune tot mai mare care prefigureaza si motiveaza ideea de zona metropolitana. Sudul e un pol usor intarziat si cred ca asta tine si de mentalitati, dar si de infrastructura. Nici in nord nu exista infrastructura, dar atractia padurii a fost mereu un avantaj. Singura cale prin care se poate schimba acest raport este ca sa se faca mai mult in privinta infrastructurii din sud", a precizat Dan Ioan Popp, pentru Rompres. Zona de nord a Capitalei a fost si este considerata in continuare ca un segment de lux, a afirmat Marilena Baicu, reprezentantul agentiei Mondial Consulting, citat de Rompres.

Acest lucru se datoreaza multiplelor facilitati oferite, a investitiilor foarte mari efectuate si a potentialului de dezvoltare. In ultimii 5-6 ani, a fost tinta unor investitii masive. De asemenea, Bucurestiul se bucura de o pozitie privilegiata pe piata imobiliara autohtona, deoarece aproximativ 37% din totalul afacerilor care se desfasoara pe teritoriul Romaniei sunt concentrate in Capitala.
"Actorii implicati in evolutia pietei imobiliare sunt: constructorii, bancile, care alimenteaza aceasta piata, si autoritatile, care prin regimul de autorizare, prin utilitati, prin fiscalitate imping, atenueaza sau franeaza aceasta piata. Polii urbani sunt determinati de interesul actorilor implicati si de modul in care autoritatile rezolva problema utilitatilor", a afirmat Dan Ioan Popp.

Sudul vine puternic din urma

Specialistii imobiliari de pe piata autohtona considera ca preturile la terenuri in sudul Bucurestiului s-ar putea majora, desi in prezent terenurile din partea de sud a Capitalei au un tarif mult mai scazut decat in restul Capitalei.
"Cele mai multe dintre tranzactiile imobiliare incheiate pentru terenuri in sudul Bucurestiului au, in prezent, caracter speculativ, ceea ce inseamna ca nu exista un interes imediat in dezvoltarea acelor suprafete, ci ca se doreste pastrarea lor in ideea cresterii preturilor", a declarat Daniel Mitarcu, senior consultant in cadrul departamentului terenuri al companiei imobiliare DTZ Echinox, pentru NewIn.

In ultima perioada, investitorii straini si romani si-au indreptat atentia si catre piata locuintelor de mijloc si in prezent sunt anuntate astfel de proiecte si in zonele semicentrale ale Bucurestiului, in cartiere precum Colentina, Drumul Taberei, Grozavesti, Titan, Vitan, Vacaresti.

"Bucurestiul trebuie sa ofere imobile de calitate mai inalta in privinta stilului de locuire, punand la dispozitie toate serviciile necesare locuirii: scoala, spital, locuri de joaca, lucruri care iti fac viata placuta. Ne-am obisnuit sa vorbim despre apartamente, case, metri patrati, dotari cu termopane, centrale termice, dar de fapt viata noastra o socotim ca este placuta sau nu in functie de peisajul pe care il avem, de aerul respirat, de cat de aproape ne e autobuzul, scoala, magazinul. De aceea, a spune ca locuintele vechi vor scadea ca pret este o greseala, pentru ca daca intr-un ghetou daram unul din cinci blocuri si construiesc acolo un mall, sau un parc, iata ca ceea ce pana acum primise o nota proasta devine un lucru interesant, central, adus la gusturile actuale si moderne", considera presedintele Impact.

Liviu Florea
Curierul National
 

28 August 2006