Se construiește intensiv, iar locuințele tranzacționate sunt de ordinul miilor – partea de Sud a Capitalei (împreună cu orașul Popești-Leordeni) rămâne zona cu cea mai puternică dezvoltare imobiliară, zona în care criza din imobiliare nu a lăsat urme. Despre cum a arătat ultimul an în segmentul rezidențial din această parte a Bucureștiului, IMOPEDIA.ro a stat de vorbă cu Iuliana Minca, director de vânzări al companiei Nemar Rezidențial.

35897-constructii2.jpgCum a fost anul 2014 pe segmentul rezidențial, comparativ cu anul anterior? Putem afirma că am scăpat de criză?

În zona de Sud a Bucurestiului, putem spune că nu a fost niciodată criză, vânzările de locuințe din această parte a Bucureștiului nu au avut de suferit, în ultimii ani. Numărul clienților a fost chiar mai mare de la un an la altul, fiind direct proporțional cu dezvoltarea zonei. Astfel, de-a lungul anului 2014, am remarcat o creștere a cererii pe segmentul locuințelor noi din zonele Berceni, Dimitrie Leonida și Popești Leordeni.

Popești-Leordeni este o zonă în continuă dezvoltare – câte imobile s-au tranzacționat aici de-a lungul acestui an?

Potrivit datelor Nemar, anul acesta s-au tranzacționat aproximativ 3.000 imobile, în partea de Sud a Capitalei. Dacă în perioada 2009-2013, interesul pentru case individuale a fost mai coborât decât în perioada de boom imobiliar, anul acesta am observat o revenire pe acest segment: circa 15% dintre proprietățile tranzacționate în 2014 au fost vile.

Către ce locuințe s-au orientat clienții anului 2014? Care a fost bugetul mediu și ce modalități de plată au ales aceștia?

Dacă discutăm despre cei care au achiziționat apartamente, atunci cu siguranță vedetele acestui an au fost apartamentele cu două camere, urmate la mică distanță de garsoniere. Dacă vorbim despre case individuale, s-au remarcat de departe vilele în stil englezesc, al căror preț pornește de la aproximativ 60.000 euro (iar aici ne referim la unități livrate la cheie). Potrivit estimărilor noastre, circa 35% dintre clienții din 2014 s-au orientat către un apartament cu două camere, în timp ce 25-30% au ales o garsonieră, iar aproximativ 25% au devenit fericiții proprietari ai unei vile.

Programul „Prima Casă” a rămas în continuare preferatul celor care își cumpără un nou cămin: aproximativ jumătate dintre clienți și-au achitat locuințele cu ajutorul programului guvernamental. În același timp, bugetul mediu s-a situat în jurul valorii de 45.000 euro.

Cum s-a modificat prețul locuințelor din zonă, în ultimii ani?

În prezent, prețul apartamentelor este mai coborât cu circa 30% față de perioada de boom imobiliar. Dacă în anul 2008, prețul era în jurul a 1.200 euro/mp, acum clienții cumpără cu aproximativ 800 euro/mp. De asemenea, prețul vilelor a scăzut chiar mai mult decât cel al apartamentelor, acesta aproape că s-a înjumătățit. În urmă cu șase ani, prețul caselor individuale ajunsese în jurul a 1.500 euro/mp, în timp ce acum, acestea se tranzacționează cu circa 800 euro/mp.

Cum vedeți anul 2015? Vom asista la schimbări, pe segmentul rezidențial?

Per total, anul 2014 a fost un an foarte bun pe segmentul rezidențial și nu avem niciun motiv să credem că acest lucru se va modifica în vreun fel în viitorul apropiat. Considerăm că 2015 va urma aceeași traiectorie ascendentă a ultimilor ani și că vom asista la o creștere a cererii, încurajată de eforturile dezvoltatorilor și ale autorităților pentru a îmbunătăți calitatea vieții în această parte a Bucureștiului. Aici se asfaltează masiv, se branșează utilități, se construiește intensiv, hipermarketuri internaționale și-au deschis porțile, iar autoritățile fac eforturi deosebite pentru a menține zona cât mai curată. Mai mult, la acest moment sunt în derulare proiecte mari, dovadă a interesului manifestat de clienți. Chiar la începutul anului 2015 vor fi finalizate câteva proiecte importante (Allegra Residence, Lotus Residence, Arena Residence și Nemar Villas, un ansamblu de vile tip duplex), astfel că există oferte pentru toate gusturile și buzunarele.

CITEȘTE ȘI ALTE INTERVIURI:

 

4 December 2014