Şomajul din Statele Unite a scăzut în noiembrie la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate, indicând accelerarea redresării economiei americane. În plus, s-au anunţat peste 120.000 locuri de muncă. Toate aceste lucruri i-au luat prin surprindere pe specialiştii în economie, care aveau previziuni pesimiste despre raportul pe luna noiembrie. Acum, SUA este cuprinsă de un optimism moderat.

22403-a9.jpgŞomajul din Statele Unite a scăzut în noiembrie cu 0,4 puncte procentuale, la 8,6%. Analiştii anticipau că rata şomajului va rămâne la 9%. Evoluţia pozitivă a fost susţinută şi de revizuirea în creştere a datelor referitoare la piaţa muncii pentru septembrie şi octombrie, când au fost înfiinţate cu 72.000 de locuri de muncă mai multe decât s-a raportat iniţial. Departamentul Muncii a anunţat vineri crearea a 120.000 de noi locuri de muncă în noiembrie, exceptând sectorul agricol, în conformitate cu aşteptările analiştilor.

„Piaţa muncii se vindecă treptat. Este un ritm glaciar, dar facem paşi mici în direcţia bună", a declarat Ryan Sweet, analist la Moody's Analitics în West Chester, Pennsylvania.

Totuşi, specialiştii anunţă că este improbabil ca raportul să reducă presiunile la care este supus preşedintele Barack Obama, a cărui politică economică va fi judecată de electorat în noiembrie, anul viitor. În plus, perspectiva economiei SUA este pusă în pericol şi de agravarea crizei datoriilor în Europa. Datele nu vor fi decisive nici pentru Rezerva Federală, care analizează dacă este nevoie de noi măsuri monetare de susţinere a redresării economice.

CITEŞTE ŞI: Creşte numărul americanilor care locuiesc cu părinţii. Cum este afectată piaţa imobiliară de această tendinţă?

5 December 2011