In 2012, Statele Unite vor ramane destinatia cea mai preferata pentru investitori care doresc sa investeasca in sectorul comercial al pietei imobiliare. Acestea sunt concluziile studiului anual al Asociatiei Investitorilor Straini in Real Estate (AFIRE).

22837-sua-brazilia-si-china-cele-mai-atractive-destin.jpgStudiul a aratat ca pozitia Statelor Unite este usor inghesuita de Brazilia, care apare pe locul doi in clasament. Cu un an mai devreme, Brazilia se afla pe locul patru, iar orasul Sao Paulo, care in 2010 se situa pe pozitia 26 in clasamentul oraselor, acum s-a trezit pe locul patru.

Respondentii AFIRE au declarat ca au investit in domeniul imobiliar din intreaga lume peste 874 miliarde dolari, din care 338 miliarde dolari in SUA. Circa 60% dintre respondenti au afirmat ca in 2012 intentioneaza sa creasca investitiile in sectorul comercial din SUA. Un an mai devreme, intentia de majorare a investitiilor in SUA au manifestat-o 72% dintre investitori.

Totodata, 42,2% dintre investitorii care au raspuns in cadrul studiului cred ca in acest an SUA va fi cel mai bun loc pentru investitii. In 2010, acelasi lucru a fost spus de 64,7% dintre respondenti. In prezent, 18,6% dintre respondenti cred tara cu cele mai bune venituri din proprietati este Brazilia. Recent, in Brazilia s-au imbunatatit indicatorii privind ocuparea fortei de munca si chiria, iar guvernul a abrogat taxa pentru investitorii straini impusa in 1980.

Pe locul al treilea in clasamentul tarilor atractive pentru investitori se afla, tara care cu un an in urma ocupa a doua pozitie. SUA, Brazilia si China au fost declarate drept cele mai bune destinatii pentru investitii in 2012 de circa 70% dintre respondenti. Restul de 30% au optat pentru alte 13 tari participante la studiu.

Tarile europene pierd teren

In acest sens, tarile europene au devenit mai putin interesante pentru investitori din cauza crizei datoriilor publice. Germania, in special, a pierdut "simpatiile" a aproape jumatate dintre respondenti, comparativ cu 2010. Cu toate acestea, cel mai puternic membru UE, impreuna cu Elvetia, Marea Britanie si Polonie raman singurele tari interesante pentru investitorii internationali.

Tarile in curs de dezvoltare, dimpotriva, devin tot mai atractive pentru investitori. Daca in 2010 erau considerate de perspectiva doar 18 tari, acum oprtunitati imobiliare mai bune ofera 25 de tari in curs de dezvoltare. Rating-ul este dominat de Brazilia, China se afla pe locul doi, Turcia si India pe pozitia a treia, Vietnam - locul patru. Pentru prima data in clasament au aparut tari precum Columbia, Ungaria si Qatar.

AFIRE este o asociatie care reuneste 200 cei mai importanti investitori din 17 tari, specializati in investitii in domeniul imobiliar.


Sursa

3 January 2012