Generaţiile X şi Y din Statele Unite ale Americii şi-au modificat preferinţele cu privire la stilul de viaţă, arată studiile de specialitate. Este în continuă creştere numărul americanilor care vor să renunţe la automobil, ceea ce face ca locuinţele şi loturile de teren amplasate în afara oraşelor să prezinte din ce în ce mai puţin interes pentru potenţialii cumpărători.

29060-1839686015.jpgRecenta criză financiară le-a schimbat complet metalitatea americanilor născuţi după anii ’60, supranumiţi şi „generaţiile X şi Y”. Aceştia vor să reducă dramatic costurile lunare de transport – nu mai sunt dispuşi să străbată distanţe mari pentru un loc de muncă, îşi doresc să folosească mijloacele de transport în comun şi meargă mai mult pe jos, ba chiar să nu mai deţină un automobil, arată un studiu al Centrului de Cercetare Metropolitan. Drept urmare, analiştii susţin că există pericolul ca circa 40 milioane de proprietăţi extra-urbane (vile şi loturi de teren cu suprafeţe generoase) să nu-şi găsească cumpărători. Numite şi „McMansions” (trad. McConace), proprietăţile rămase din perioada de boom imobiliar nu mai sunt atractive în ochii clienţilor dispuşi să investească în real estate în prezent.

„Nu e de mirare că locuinţele din suburbii se devalorizează constant, deoarece cererea pentru astfel de case este mult mai mică faţă de cum era în trecut”, a declarat în cadrul unei conferinţe din San Diego Chris Nelson, directorul Centrului de Cercetare Metropolitan.

Doar 43% dintre americani preferă locuinţe mari, amplasate în zone periferice, arată studiul Metropolitan, deşi înainte de criza financiară, numărul acestora era cel puţin dublu. Ceea ce înseamnă că oferta de vile şi loturi cu suprafeţe mari depăşeşte cererea cu circa 40 milioane de unităţi disponibile. Mai mult de atât, SUA are nevoie la momentul acesta de 30 milioane apartamente sau case micuţe şi 10 milioane de case unifamiliale cu suprafeţe medii, reprezentând ceea ce americanii îşi doresc. Specialiştii preconizează că, în viitor, piaţa americană şi ofertele imobiliare vor trece prin schimbări majore.

„Dacă suntem optimişti şi considerăm că vom reuşi să trecem de aceste vremuri extrem de dificile din punct de vedere economic, atunci a venit momentul să ne întrebăm cum ne vom construi ţara de acum încolo, cum vom proceda atunci când producţia Statelor Unite va reveni la normal”, a declarat Joe Molinaro, responsabil de programul inteligent de dezvoltare al National Association of Realtors.

CITEȘTE ȘI: Warren Buffett - miliardarul modest, care şi-a donat averea fundaţiilor de caritate

 

16 January 2013