Stuttgart are o importanţă aparte în economia Germaniei, deşi nu este unul dintre cele mai mari oraşe. Stuttgart este renumit pe plan internaţional datorită industriei auto, fiind denumit „leagănul automobilului”, însă şi datorită faptului că este un centru al cercetării şi dezvoltării. Piaţa sa imobiliară reflectă toate aceste aspecte, motiv pentru care oraşul este atractiv în ochii investitorilor locali şi internaţionali.

30092-bgdefault.jpgAflat abia pe locul şase între marile oraşe ale Germaniei, Stuttgart are un important rol în economia ţării, fiind renumit pentru industria sa tehnologizată. Nu mai puţin de 150.000 companii locale sau internaţionale îşi au sediul în această zonă, printre cele mai cunoscute fiind Porche, Daimler, Bosch, Hewlett-Packard sau IBM. Regiunea atrage anual investiţii de peste 4,3 miliarde euro în domeniul cercetării şi dezvoltării, aici fiind cea mai mare aglomeraţie de organizaţii academice, ştiinţifice şi de cercetare din Germania. De asemenea, Stuttgart găzduieşte a doua mare bursă din ţară, după cea din Frankfurt.

  • Populaţia Stuttgartului depăşeşte uşor 600.000 locuitori, însă în zona sa metropolitană trăiesc circa 5,3 milioane oameni
  • Capitala landului german Baden-Württemberg este printre primele 30 oraşe cu cea mai bună calitate a vieţii
  • Stuttgart este punctul de plecare pentru industria auto mondială: aici au fost inventate motocicleta şi automobilul cu patru roţi (ambele de către Gottlieb Daimler şi Wilhelm Maybach)

Ultimii trei ani au adus schimbări semnificative pe piaţa imobiliară din Stuttgart. Preţul locuinţelor s-a apreciat puternic, datorită lipsei de noi unităţi în raport cu o cerere în continuă creştere. De la sfârşitul lui 2009 şi până în prezent, preţurile au urcat în medie cu 20%, conform unei analize Engel & Volkers. În timp ce valoarea caselor cu grădină a crescut cu circa 15%, preţul apartamentelor amplasate în cartiere cu renume a urcat cu 30%, procentul fiind chiar depăşit în cazul proprietăţilor premium. Tendinţa nu s-a manifestat însă la fel de puternic şi în cazul orăşelelor din jurul Stuttgartului, subliniază specialiştii germani.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.950 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.300 euro/mp

În Stuttgart, oferta de apartamente de închiriat este mult mai mică decât cererea, deoarece în ciuda importanţei sale pe scena economică, oraşul este relativ mic. În timp ce preţul locuinţelor amplasate în zonele periferice este mai accesibil pentru buzunarele celor cu venituri medii, chiria pentru apartamentele din cartierele centrale este în jurul a 20 euro/mp, conform Engel & Volkers.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 500 euro/lună; semicentral: 400 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.000 euro/mp; semicentral: 900 euro/mp

PE ACEEAȘI TEMĂ: Ankara, una dintre capitalele cu cele mai ieftine proprietăţi imobiliare

 

20 April 2013