Potrivit unei analize realizate în țările din Europa de către  RE/MAX Europe, lider mondial în real-estate și franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, 81% dintre europeni găsesc locuința visată în urma unei căutări realizate online și, de cele mai multe ori, împreună cu partenerul de viață. Raportat la piața din România, de asemenea, peste 50%  din cumpărătorii unei locuințe au ajuns la casa dorită tot prin căutări pe Internet.

39645-sign_closeup_3.jpg Potrivit studiului RE/MAX, la nivel european, 67% dintre cei care se află în căutarea unei case încep prin a căuta pe site-urile specializate în anunțuri imobiliare. Din total, 44% întreabă prietenii și familia dacă știu de proprietăți scoase la vânzare. De asemenea, 35% din total încep căutarea cu ziarele specializate în anunțuri.

În ceea ce privește metodele prin care cei aflați în căutarea unei case chiar găsesc cea mai bună variantă, studiul RE/MAX Europe arată că cele mai mari șanse de reușită – 76% - le au cei care au încep căutarea online.

„Atât în România, cât și la nivel European, chiar dacă o căutare a unei case începe online sau din anunțurile din ziare, un procent important din tranzacții este încheiat printr-un agent imobiliar, procent care sperăm să creacscă de la an la an”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Analiza RE/MAX mai arată că, pentru 60%, fotografiile cu proprietatea pe care o trec pe lista de vizionări sunt extrem de importante și pot face diferența.

Studiul desfășurat de companie mai arată că, la nivel european, 40% dintre persoanele care caută o proprietate o fac împreună cu partenerul, iar 25% singuri. Cel mai mare procent, în acest sens, este în Spania, unde 60% din cei care doresc o casă sunt cuplu. Pe locul al doilea este România, unde procentul este de 55%, iar în Franța este de 31%. Pe piața din Turcia lucrurile stau diferit – aici doar 14% dintre cei care cumpără o casă sunt într-un cuplu.

Mai mult de atât, analiza RE/MAX mai arată că 76% dintre cei care caută o casă au avut, până la acel moment o proprietate sau măcar o locuință închiriată.

Ce vor europenii: Criteriile de selecție atunci când caută o locuință

Costul locuinței este, pentru cea mai mare parte a europenilor, cel mai important aspect atunci când vine vorba de achiziția unei case. Pe locul al doilea se află locația, suprafața și alte costuri ce le implică noua casă. Gradul de eficiență energetică și anul de construcție joacă și ele un rol important.

Atunci când vizitează pentru prima dacă o locuință aflată pe lista de achiziție, europenii se uită în primul rând la dotările din baie și analizează atent ce reparații sunt necesare. Mirosul din casă și împrejurimile joacă și ele un rol esențial, ca și gradul de dotare  a bucătăriei.

Locurile de joacă pentru copii și școlile, „vând” mai bine o proprietate

Când vine vorba de vecinătăți, pentru aproape 20% din cumpărători apropierea de un loc de joacă pentru copii este crucială, iar pentru cca. 19%, apropierea de o grădiniță sau o școală. Din topul locurilor ce nu trebuie să lipsească din zonă sunt centrele comerciale, restaurantele și bisericile.

Este foarte interesant că tinerii și femeile ar vrea în mod special să aibă o locuință în apropierea mall-urilor, în timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani ar prefera să aibă în apropiere o grădiniță sau o școală.

RE/MAX Europa a realizat acest studiu având un eșantion reprezantativ de 8.000 de respondenți din 16 țări europene printre care Austria, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Elveția, Turcia, Olanda.

# # #

Despre RE/MAX

RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înființată în 1973 în Denver, are astăzi peste 100.000 de agenți afiliați în birouri aflate în cca. 100 de țări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 33 de țări, cu peste 1.600 birouri și 15.000 de agenți, continuând să se extindă.

# # #

 

1 March 2016