Primele semne de revenire a pietei imobiliare sunt asteptate sa apara incepand cu 2010 si sunt asociate cu reluarea finantarii si scaderea preturilor la un nivel considerat acceptabil de clienti, potrivit unei cercetari realizate de NewsIn, in perioada 10 ianuarie - 10 martie 2009. In plus, studiul evidentiaza ideea ca tensiunile din acest sector vor culmina in acest an, urmand sa se redreseze din 2010.

piata_imobiliara.jpgPiata imobiliara isi va reveni din 2010, daca se vor relua finantarile.

Primele semne de revenire a pietei imobiliare sunt asteptate sa apara incepand cu 2010 si sunt asociate cu reluarea finantarii si scaderea preturilor la un nivel considerat acceptabil de clienti, potrivit cercetarii realizate de NewsIn.

Majoritatea subiectilor intervievati (26%), reprezentanti ai principalilor dezvoltatori imobiliari si ai mediului bancar, se asteapta ca problemele de pe piata imobiliara sa dureze intre unu si doi ani. Totusi, 22% dintre respondenti au declarat ca nu pot aprecia durata crizei.

Potrivit acestora, principalul efect care se resimte la nivelul pietei rezidentiale este "blocajul" tranzactiilor, afectate de o scadere apreciata la 90% fata de perioada similara a anului trecut.

Cauzele blocajului, in opinia expertilor citati, tin atat de dificultatile de finantare (proiecte noi / finalizarea proiectelor incepute), cat si de "perceptia negativa a clientilor asupra corectitudinii preturilor", ceea ce se concretizeaza intr-o stare de "asteptare" sau de amanare a comportamentului de cumparare.

Aproximativ 68% dintre respondenti apreciaza ca tranzactiile de tip vanzare/cumparare de pe piata rezidentiala sunt blocate, 86% asociaza blocarea tranzactiilor unei "stari de expectativa" din partea clientilor potentiali.

Sectoarele pietei rezidentiale sunt afectate in mod diferit de criza. Daca in cazul imobilelor vechi majoritatea expertilor imobiliari estimeaza o scadere a preturilor cuprinsa intre 30 - 50%, in cazul imobilelor nou construite scaderea preconizata este de 15 - 25%.

Evolutia preturilor este perceputa diferit prin raportare la diferitele categorii de imobile. In cazul imobilelor vechi este asteptata o scadere medie de 36%, iar in cazul celor nou construite de 21%.

Astfel, 88% apreciaza ca imobilele vechi erau supraevaluate, iar 46% ca pretul imobilelor noi este, in general, corect.
In opinia expertilor citati, exista cerere in piata, dar aceasta nu se concretizeaza in comportament de achizitie ci, in principal, in comportament de inchiriere.

20 March 2009