Relația dintre CFO (Chief Financial Officer) – CIO (Chief Information Officer) devine tot mai strânsă și mai colaborativă, pe măsură ce directorii financiari sunt tot mai mult implicați în patru dintre activitățile privind IT-ul, se arată în noul studiu global EY Partnering for performance.

37463-carmen_adamescu_executive_director_ey_romania.jpgStudiul are la  bază un sondaj și o serie de interviuri derulate în rândul a 652 de directori financiari, directori IT și specialiști EY. Rezultatele arată că directorii financiari sunt tot mai implicați în gestionarea problemelor de securitate cibernetică, în stabilirea strategiilor și proceselor de management al informațiilor, în tranziția către digitalizarea IT-ului și crearea unei organizații cu grad ridicat de utilizare a analiticelor de date.

Nevoia extragerii de date cu mai multă relevanță și de capabilități îmbunătățite de analiză a datelor consolidează colaborarea dintre executivii financiari și cei din IT.

Cu toate astea, executivilor financiari le lipsește înțelegerea aspectelor legate de IT, iar opinia lor preponderentă de a considera IT-ul ca pe un centru de cost, în loc de un activ al organizației reprezintă o provocare importantă a acestei relații de colaborare. Pe de altă parte, pentru directorii financiari continuă provocarea de a echilibra responsabilitatea lor privind disciplina financiară cu ambițiile tot mai mari de natură strategică, cum ar fi stabilirea agendei schimbării.

Carmen Adamescu, Director Executiv, EY România declară: "În economia digitală de azi, gradul de sănătate financiară a unei organizații depinde de buna colaborare dintre CFO și CIO. Pentru a avea succes, organizațiile trebuie să ia decizii curajoase și să investească strategic în tehnologie, gestionând în același timp potențiale riscuri severe, cum ar fi  amenințările asupra securității cibernetice și a confidențialității datelor. Această convergență de natură critică dintre tehnologie, strategia de investiții și risc a strâns relația dintre CFO și CIO."

Securitatea cibernetică este principala prioritate

Două treimi din directorii financiari chestionați (66%) declară că gestionarea problemelor legate de securitatea datelor reprezintă o prioritate mare sau foarte mare. Ei conștientizează creșterea gradului de sofisticare a atacurilor și în multe cazuri organizațiile din care fac parte au căzut victime unor astfel de atacuri.

Studiul EY arată, de asemenea, că deși sunt conștienți de dimensiunea amenințării, cei mai mulți CFO simt că lipsa lor de înțelegere a aspectelor legate de IT îi împiedică să își dea seama cum ar trebui să arate o capacitate matură de asigurare a securității, astfel încât să poată investi în inițiativele corecte.

De fapt, această lipsă de înțelegere a fost identificată ca principal obstacol în calea unei relații profesionale mai strânse dintre CFO și CIO, cu 44% din directorii financiari menționînd-o ca pe una dintre cele mai importante trei bariere. Tendința directorilor IT de a discuta aspecte de securitate cibernetică în jargon tehnic în loc de limbaj comercial, poate contribui la blocarea deciziilor și acțiunilor rapide.

Cu toate acestea, nevoia unui management eficient al problemelor legate de securitate cibernetică le impune organizațiilor să trateze această problemă ca una de natura gestionării riscurilor,mai degrabă decât ca pe una strict legată de IT. Incidentele sunt inevitabile iar prevenirea tuturor atacurilor sau protejarea tuturor activelor companiei este imposibilă.

37464-adrian_bunea_director_executiv_ey_romania.jpgDe aceea, un CFO ar trebui să inițieze discuțiile la nivel de consiliu de conducere în vederea clasificării activelor critice pentru companie și identificarea celor care trebuie protejate cu prioritate. În același timp, directorul IT ar trebui să preia inițiativa în elaborarea unui plan de protejare a acestor active.

"Pregătirea măsurilor de securitate cibernetică presupune înțelegerea a ceea ce trebuie protejat în cadrul afacerii. O parte dintre directorii financiari încearcă să înțeleagă detaliile tehnice, când n-ar trebui să fie preocupați de așa ceva", spune Adrian Bunea, Director Executiv FAAS, EY România "De asemenea, directorii financiari ar trebui să se asigure că întreaga organizație dispune de un plan testat de asigurare a capacității de reacție a companiei la atacurile inevitabile".

Schimbarea digitală continuă

Pe lângă importanța tot mai mare a asigurării securității cibernetice, noile tehnologii digitale cer o schimbare fundamentală a funcției IT și o infrastructură mai agilă.

Pentru un CFO, asta înseamnă schimbarea percepției legate de investițiile în IT-ul digital, de la cheltuieli de capital (Capex), la cheltuieli operaționale (Opex). Este vorba, de fapt, de o abordare de tip Opex care să includă servicii precum Software-as-a-Service (SaaS) și cloud computing, ceea ce ar permite organizațiilor să plătească doar pentru nevoile imediate de capacitate IT, scalabile în sus sau în jos, în funcție de nevoi.

Dintre cei 652 de directori financiari chestionați, aproape 50% dintre cei care au făcut din tranziția funcției IT către digitalizare o prioritate maximă au declarat o creștere a EBITDA mai mare de 10% în ultimii trei ani. Doar 35% dintre directorii financiari care nu au acționat în acest fel au declarat că au atins un nivel similar de creștere.

Însă, EY atrage atenția și asupra situației în care IT-ul ajunge să definească strategia corporatistă. Mai degrabă strategia corporatistă ar trebui să fie cea care conduce IT-ul.

Carmen Adamescu, adaugă: "Celor mai multe firme le lipsește încă o strategie digitală bine definită, integrata in strategia lor de business. Firmele care se confruntă cel mai mult cu această situație sunt cele care consideră definirea strategiei digitale o responsabilitate a funcției de IT și nu una care ține de afacere în ansamblul ei."

Instrumentele IT de analiză a datelor facilitează colaborarea

Directorii financiari recunosc necesitatea utilizării unor instrumente îmbunătățite de analiză a datelor și a capabilităților de gestionare a acestora în procesul de decizie strategică și financiară.  De asemenea, această nevoie reprezintă principalul motiv pentru care directorii financiari spun că au strâns relația de colaborare cu directorii IT din organizație.

Cu toate astea, deocamdată rolul pe care îl joacă directorii financiari este relativ limitat, deoarece doar 53% dintre ei spun că își aduc o contribuție semnificativă la deciziile legate de locurile unde astfel de instrumente IT pot aduce cea mai mare valoare adăugată organizației.

Adrian Bunea concluzionează: "Apare aici o oportunitate imensă ca directorii financiari să devină campionii promovării agendei legate de instrumentele de analiză a datelor – nu numai în cadrul departamentului financiar, ci și în cadrul întregii companii, dat fiind faptul că acești factori de decizie sunt implicați și în alte zone ale organizației."

Oportunitate de creștere

Studiul subliniază modul în care directorii financiari și cei de IT pot crește nivelul de eficiență al colaborării lor:

►   Definirea unui limbaj comun, care să faciliteze înțelegerea aspectelor legate de IT de către liderii financiari

►   Distribuirea responsabilității, astfel încât să se încurajeze inovația prin utilizarea soluțiilor IT

►   Schimbarea modelului operațional al IT-ului, de la Capex, la Opex

►   Managementul expunerilor la risc ale noilor tehnologii digitale

►   Lucrul în echipă între colegi cu același rang – în ciuda persistenței unei ierarhii între CFO-CIO

►   Transformarea datelor în cel de-al patrulea pilon al afacerii, alături de oameni, procese și tehnologie

►   Includerea riscurilor cibernetice în planul de management al riscurilor de la nivelul companiei.

Pentru mai multe informații, inclusiv infografice care sintetizează principalele rezultate ale studiului, vizitați: ey.com/cfoandcio

****

Despre Partnering for Performance

Rezultatele studiului se bazează pe sondarea unui număr de 652 directori financiari la nivel global. Sondajul a fost derulat de Longitude Research, în numele EY, alături de o serie de interviuri aprofundate pe această temă cu directori financiari, directori IT și specialiști EY.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajați în peste 700 de birouri din 150 de țări și venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014. Rețeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piața serviciilor profesionale încă de la înființare, în anul 1992. Cei peste 500 angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, asistență în tranzacții și servicii de asistență în afaceri către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați pagina noastră de internet.

17 June 2015