Studentii dubleaza profiturile samsarilor de case din marile orase  
Cotidianul - 05.09.2005
 

Inceputul anului universitar aduce in fiecare toamna furtuni pe piata imobiliara, din cauza penuriei de locuri de cazare. Studentii dau salariile medii ale parintilor pe chirie, saltind veniturile agentiilor imobiliare si pe ale proprietarilor de apartamente.

Peste 30% dintre studentii care vin anual la universitatile bucurestene nu obtin locuri de cazare in camine. Asta face ca si cererea pe piata imobiliara sa fie de trei ori mai mare decit oferta.

20 de studenti se asociaza pentru o vila

Tarifele au crescut simtitor in Capitala, un apartament cu doua camere intr-o zona apropiata universitatilor incepe de la 250 de euro. Garsonierele in cartierele semicentrale pot fi inchiriate cu peste 200 de euro, dar pentru ca oferta este foarte slaba ele se dau in citeva minute.

„Daca un analist spune astazi ca pe piata imobiliara vor creste preturile cu 60%, proprietarii vor dubla miine chiria“, afirma Catalin Dumitrescu, directorul Real House. Agentii imobiliari sint si ei nemultumiti de preturile extrem de mari care domina la aceasta ora piata. „Si noua ne convine sa inchiriem la preturi mici. Acum au inceput sa se asocieze cite 20 de studenti ca sa inchirieze o vila“, sustine Dumitrescu.

Idealul – o locuinta aproape de metrou

Delia O. vine din Bacau si cauta de doua saptamini o garsoniera: „Ma sunau agentii si pina sa ajung eu sa vad casa, o dadeau in zece minute“. Tot ce isi doreste este o locuinta in apropierea unei guri de metrou. Studentii nu se mai pot apropia in aceasta perioada de garsoniere si pentru ca proprietarii le modernizeaza pe timpul verii si doresc sa amortizeze cit mai repede investitia, prin chirii exorbitante. O solutie la penuria de garsoniere o reprezinta apartamentele cu doua camere.

Arabii si medicinistii fac pretul

Si la Constanta preturile s-au dublat fata de anul trecut. O garsoniera a ajuns 150 de euro, de la 80 cit era in octombrie 2004. Utilitatile nu sint incluse in pret. „Unul dintre motive il constituie studentii arabi veniti la medicina la Constanta. Pretul se formeaza in urma cererii si puterii de cumparare. Se intimpla des ca proprietarii sa isi formuleze pretentiile in functie de nationalitatea chiriasului“, a declarat Ninu Bancila, expert imobiliar.

Inchirierea unei garsoniere in Timisoara poate costa intre 80 si 150 de euro pe luna. Pretul cel mai des intilnit este de 100. Doua camere se pot inchiria cu 150 pina la 400 de euro, iar un apartament cu trei camere costa intre 200 si 500 de euro. Zona in care se afla locuinta face diferenta de pret. Cele mai scumpe sint locuintele din zona Universitatii de Medicina si Farmacie, datorita zonei ultracentrale, cit si pentru ca studentii straini pot plati sume mai mari. (L.S., M.B.)

In Cluj, preturi mari, conditii proaste

Proprietarii clujeni de apartamente sint invatati: in fiecare an, daca isi scot imobilul la inchiriat in septembrie-octombrie, obtin pe el mult mai mult decit daca l-ar scoate la inceputul verii. O garsoniera a saltat la 150 de euro, de la 100.

Preturile sint mult prea mari pentru conditiile oferite, iar studentii se pling in fiecare an de acest lucru. Cei care vin din familii instarite isi permit sa inchirieze un apartament central sau intr-o zona buna cu cel putin 200-250 de euro. Clujul va avea, in acest an universitar, aproximativ 100.000 de studenti, iar caminele nu asigura locuri nici pentru un sfert. (A.S.)

Traiul in comun cu proprietarul, mai ieftin, dar cu restrictii

Daca in vara puteai sa inchiriezi o garsoniera in Brasov cu 40 pina la 50 de euro pe luna, sau un apartament cu doua camere la 100-120 de euro, acum nu mai poti gasi nimic care sa se poata inchiria cu mai putin de 80 de euro. Un pic mai ieftine sint camerele din case, in care studentii trebuie sa locuiasca alaturi de proprietari si sa se supuna regulilor acestora: adica sa nu fumeze, sa nu aduca prieteni si sa nu vina tirziu. La mica intelegere, pentru un astfel de regim, studentii platesc cam 50-60 de euro. La care se adauga suportarea a jumatate din cheltuielile casei. (D.O.)

80.000 de studenti ieseni in cautarea cazarii

Aproape 80.000 de studenti din Iasi au inceput sa-si faca incalzirea pentru cursa cazarii. Campusurile pot oferi locuri in camin doar pentru 60% dintre ei. Cea mai dificila situatie e la Universitatea „Al.I. Cuza“, care nu-si poate caza decit 15% dintre studenti.

Cel mai ieftin, o garsoniera poate fi inchiriata cu 90 de euro/luna, dar numai pentru norocosi si la marginea orasului. Pentru un apartament cu doua camere, pretul creste deja la 120 de euro/luna, mergind pina la 150 de euro. (D.P.) •

700 de euro – suma de pornire in noul an studentesc

Anunturile direct de la proprietari sint  aproape inexistente atit in ziare, cit si pe site-urile specializate. Ele sint cele mai vinate si de agentii imobiliari. Atit studentii, cit si proprietarii recurg de nevoie la serviciile agentiilor imobiliare pentru a intermedia contractele de inchiriere. In septembrie agentiile fac cu greu fata cererilor de inchiriere ale studentilor, cu preturi mult prea mari, in zone nu foarte bune. Daca apeleaza la serviciile lor, un potential chirias trebuie sa plateasca in avans chiria pe cel putin trei luni, la care se adauga inca jumatate din chiria pe o luna, reprezentind comisionul pentru intermediar. Un student trebuie sa aiba in buzunar intre 500 si 700 de euro, in cel mai bun caz, ca sa-si asigure un loc de cazare. Sau poate sa mai astepte pina la sfirsitul lunii octombrie, cind agentii imobiliari cred ca cererea si oferta se vor reechilibra.



Tudorita Soldanescu - Cotidianul

5 September 2005