Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, a organizat miercuri, 20 ianuarie a.c., conferinţa „Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării - o nouă provocare în contextul coeziunii teritoriale din spaţiul Sud Est European", ca etapă în elaborarea unei noi modalităţi de cooperare în cadrul UE.

„Strategia UE în regiunea Dunării reprezintă o modalitate nouă de cooperare, inspirată din modelul şi succesul pe care l-a avut strategia Mării Baltice. Strategia va trebui să răspundă provocărilor cu care se confruntă regiunea Dunării: discrepanţele economice şi sociale între diferite regiuni ale ţărilor riverane, intensificarea traficului naval, schimbările climatice, diversitatea culturală, problemele de mediu şi biodiversitate.

În acest sens strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării va reprezenta o platformă de dialog între state şi un instrument pentru obţinerea de beneficii pe termen lung, atât la nivel naţional cât şi local. Ne dorim o strategie reală, bazată pe noi tehnologii, inovare şi investiţii, o strategie care implementată, să conducă într-un final, la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru toţi cetăţenii europeni din regiunea Dunării." a declarat Secretarul de Stat Răzvan Murgeanu, în cadrul conferinţei.

Reprezentanţii autorităţilor centrale, regionale, locale şi ai ONG-urilor prezenţi la eveniment au sugerat modalităţi de eficientizare a cooperării regionale şi au dezbătut idei de proiecte în bazinul Dunării şi posibilităţi de susţinere a acestora din programele cu finanţare europeană şi naţională deja existente. De asemenea, au fost analizate oportunităţile de finanţare oferite prin intermediul altor instrumente financiare internaţionale dar şi în perspectiva exerciţiului bugetar al UE post 2013.

„Priorităţile României legate de Strategia Dunării vor fi articulate pe cele trei axe, considerate de importanţă egală - conectivitatea, protecţia mediului şi dezvoltarea socio-economică. Considerăm că Strategia va trebui să pună în valoare noi tehnologii astfel încât Dunărea să devină o magistrală fluvială modernă care va dispune de sisteme inteligente bazate pe cele mai noi cunoştinţe ştiinţifice şi care vor fi capabile să protejeze eficient mediul ambiant şi ecosistemele existente. Valoarea adăugată a Strategiei va consta în întărirea cooperării interregionale, transfrontaliere şi transnaţionale, precum şi în capitalizarea numeroaselor iniţiative şi proiecte disparate care au fost deja iniţiate sau care sunt în curs de implementare în regiunea Dunării", a precizat coordonatorul naţional al Strategiei UE a Dunării, Viorel Ardeleanu.

Peste 100 de participanţi din România, Austria, Ungaria, Serbia, Germania, Bulgaria, Slovacia, Turcia, Republica Moldova, Ucraina şi Cehia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai organizaţiilor internaţionale relevante pentru aria geografică a Dunării, actori din sectorul public şi privat , şi-au prezentat priorităţile în ceea ce priveşte regiunea Dunării, concluzionând faptul că Strategia UE a Dunării reprezintă o oportunitate pentru dezvoltare teritorială echilibrată.

Cele trei grupuri de lucru care au fost organizate cu ocazia acestui eveniment au oferit prilejul unor dezbateri tehnice, pe teme complementare viitoarei Strategii. Acestea au avut în vedere:

- accesibilitatea, cu accent pe rolul fluviului Dunărea de conector al regiunilor din centrul şi sud estul Europei, evidenţiindu-se nevoia de investiţii în refacerea şenalului navigabil şi în asigurarea transportului intermodal, inclusiv prin construirea de poduri şi prin refacerea căilor feroviare; de asemenea, au fost amintite oportunităţile oferite prin intermediul programelor de cooperare teritorială şi în primul rând prin intermediul Programului de Cooperare Transnaţională pentru Sud Estul Europei, care finanţează proiecte dezvoltate în zona Dunării.
- protecţia mediului a reprezentat unul dintre cele mai dezbătute domenii din cadrul conferinţei, iar concluziile grupului de lucru pe această temă au subliniat necesitatea elaborării unui Plan de Acţiuni pentru protecţia ecosistemelor, precum şi realizarea de studii tehnice pentru prevenirea riscurilor de inundaţii şi pentru măsurarea vulnerabilităţii regiunii la deşertificare.
- grupul de lucru privind dezvoltarea socio-economică a analizat posibilităţile oferite de viitoarea Strategie a Dunării pentru relansarea turismului, pentru asigurarea dezvoltării rurale şi pentru întărirea competitivităţii prin sprijinirea IMM-urilor şi a ideilor de afaceri. A fost propusă, de asemenea, crearea şi valorificarea unui brand de ţară pentru regiunea Dunării. 

Consultările pe această temă vor continua pe parcursul întregului an, urmând ca în primul trimestru al anului 2011 să aibă loc adoptarea documentelor finale şi să înceapă implementarea efectivă a strategiei. Această strategie ar putea sta la baza unui nou instrument de finanţare dedicat bazinului Dunării, în perioada de programare post 2013.

Informaţii suplimentare

Strategia UE pentru regiunea Dunării este un proiect regional de cooperare care a fost promovat la nivelul UE de către România şi Austria. Comisia Europeană a fost invitată de Consiliul European din 18-19 iunie 2009 să elaboreze până la sfârşitul anului 2010 o „Strategie a UE pentru Regiunea Dunării". În acest sens a propus lansarea şi organizarea unei consultări publice pe parcursul căreia vor fi organizate, în toate statele riverane, conferinţe, seminarii şi mese rotunde. Rezultatul acestor consultări va consta în elaborarea de către Comisia Europeană şi prezentarea, în parteneriat cu statele riverane, a unei Comunicări pe tema Strategiei UE pentru regiunea Dunării precum şi a unui Plan de Acţiune.

Strategia va fi implementată începând din prima jumătate a anului 2011 şi va fi structurată pe trei axe prioritare: conectivitatea (susţinerea de investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport, securitate energetică şi societatea informaţională), protecţia mediului (cu accent pe epurarea apelor uzate, protecţia împotriva riscului de inundaţii şi protecţia bio-diversităţii) şi dezvoltarea socio-economică (turism, educaţie, cultură, cercetare, dezvoltare rurală).
Strategia Dunării va reprezenta asumarea de către România a rolului de promotor şi iniţiator al unui nou format de cooperare care, prin dinamica sa, va contribui la asigurarea vizibilităţii în spaţiul sud-est european şi va permite relansarea economică a judeţelor din zona Dunării.

Ministerul Afacerilor Externe este coordonatorul naţional al strategiei, prin ministrul plenipotenţiar Viorel Ardeleanu şi punctul de contact al României pentru dialogul cu statele riverane şi cu instituţiile UE. În plan intern, contribuţia României la elaborarea strategiei este un rezultat al colaborării dintre următoarele instituţii guvernamentale: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării Regionale si Turismului, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerul 
Finanţelor Publice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Mai multe informaţii cu privire la Strategia UE pentru regiunea Dunării sunt disponibile pe site-ul MAE, la următorul link: 
http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=41838

 

 

21 January 2010