După israelieni şi spanioli, constructorii din Irlanda de Nord au găsit în România oportunităţi pentru a-şi extinde afacerile imobiliare. Deşi trec printr-o perioadă dificilă, pieţele emergente din Est sunt mai atractive pentru constructorii occidentali decât economiile vestice, ajunse la maturitate.

Străinii vin să construiască în RomâniaNoii investitori străini preferă construcţiile mari şi lucrările de infrastructură din România.

Puţini sunt cei care se aventurează să se gândească la noi afaceri în actualul context economic.

Cu toate acestea, începând de săptămâna trecută, o misiune comercială din Irlanda de Nord vizitează cele mai recente membre ale UE, România şi Bulgaria.

România, o destinaţie strategică

Nord-irlandezii nu sunt singurii investitori străini interesaţi de România. Compania israeliană Eagle Development a anunţat recent o investiţie de 170 milioane de euro într-un complex rezidenţial situat în apropierea Lacului Dobroieşti.

Suma depăşeşte cu 10 milioane de euro cea mai mare investiţie imobiliară  românească de anul acesta, anunţată de grupul condus de fraţii Negoiţă.

De asemenea, compania spaniolă Avantia va ridica un ansamblu în cartierul Titan în care va investi 12 milioane de euro. „Irlanda de Nord şi, în general, piaţa britanică a înregistrat o adevărată încetinire a economiei, astfel încât companiile sunt pregătite să caute noi oportunităţi de business" spune Elaine Curran, şefa misiunii comerciale pentru Europa a Invest Northern Ireland.

Potenţial de business pentru nord-irlandezi

„Avem 25 de companii din Irlanda de Nord, dintre care 50% activează în sectorul construcţiilor. Principalul nostru scop aici, în România, este de a ajuta aceste companii să-şi găsească clienţi şi parteneri pentru a-şi derula afacerile", subliniază Curran. România se numără, în momentul de faţă, printre ţările cu cel mai mare potenţial de business, consideră ea.

În special segmentul construcţiilor este unul extrem de atractiv pentru investitori în momentul de faţă. Pe piaţa locală sunt deja prezente companii irlandeze, implicate, spre exemplu, în dezvoltarea centrelor comerciale sau a unor lucrări de infrastructură.

Sursa

19 May 2009