Strainii stramba din nas la imobiliare


Capital - 21.07.2006
 

In ciuda mitului ca investitorii de peste hotare cumpara orice, acestia accepta doar imobile de calitate

Mai mult de jumatate din tranzactiile imobiliare sunt realizate de investitori. Din acestia, 30% sunt straini. Pe anumite segmente exclusiviste, strainii ating insa si 80% din numarul total.

Cei mai multi (60% din totalul investitorilor, potrivit estimarilor lui Radu Lucianu, partner – Eurisko) si cei mai discreti sunt investitorii privati, romani sau straini, care cumpara, de regula, terenuri, vile, apartamente sau cladiri mici de birouri. Dar din cauza ca portofoliile acestora sunt mici (rar depasesc 500.000 euro), in ciuda numarului mare, si volumul investitiilor este redus, fiind estimat la doar 20-30% din totalul pietei. Astfel, in conditiile in care anul acesta am putea avea o piata imobiliara de doua miliarde de euro (dublu fata de estimarile de la inceput de an), cota micilor investitori se va situa intre 400 si 600 milioane de euro.

Pe acest segment, al micilor investitori, doar 30% sunt straini. In Anglia, s-a facut cea mai mare publicitate pentru piata imobiliara romaneasca, dar cetatenii din aceasta tara nu se imbulzesc in Romania. Sunt multi care isi manifesta interesul, dar majoritatea se razgandesc. Asa se face ca majoritatea covarsitoare a micilor investitori straini sunt israelieni, greci, italieni sau arabi, invatati deja cu piata si care isi consolideaza portofoliile de peste zece ani. De de la un simplu apartament, de regula intr-un bloc mai nou sau in constructie, cat au la inceput, ei reusesc sa acumuleze zeci de apartamente si pana la zece vile istorice, pe care le renoveaza si le scot la inchiriat. “Acestia acumuleaza, nu au putere sa dezvolte. si joaca pe piata in mod speculativ, ca la bursa: cand prind un moment bun vand, daca nu, mai asteapta”, observa Radu Lucianu.

Un portofoliu bun este cel al unui israelian care a inceput cu trei apartamente pe Bulevardul Unirii, iar acum are cateva vile vechi, in zonele centrale (ultima inca nerenovata) si vrea sa construiasca un sediu mic de birouri. Romanii bogati, dar tot discreti, sunt insa mult mai curajosi si detin portofolii mai mari. De exemplu, exista oameni de afaceri romani care au acumulat bani in alte domenii si care isi plaseaza castigurile in imobiliar. “Un client a pornit cu un bloc de locuinte de lux, si acum are, in zona de nord, zeci de apartamente de lux pe care nu le-a vandut, ci le inchiriaza”, declara Radu Lucianu. O alte categorie a romanilor care investesc in imobiliar sunt “profesionistii”, care traiesc numai din astfel de plasamente (finantate din resurse proprii sau cu bani de la altii, interesati sa-si pastreze anonimatul). Pana nu de mult, acestia cumparau apartamente in blocurile comuniste din zone centrale; acum, s-au reorientat spre apartamente noi sau case in constructie, in ansambluri rezidentiale sau spre terenuri. “Primele 20-30% din unitatile dintr-un ansamblu rezidential bun sunt cumparate de investitori, care urmaresc piata si recunosc calitatea unui proiect. Estimez ca 70% din apartamentele de lux din soseaua Nordului – Herastrau – sunt cumparate de investitori si scoase la inchiriat”, declara Alexandru Nitescu, director al departamentului investitii de la Regatta. si pe segmentul birourilor amenajate din vile vechi se inregistreaza aceeasi tendinta. “Cred ca 75 – 80 % apartin investitorilor de talie mica, dintre care circa 30% sunt straini, restul romani”, declara Alexandru Petrescu.

Citeste articolul integral in Capital


Maria Seder Neda
Capital
 

21 July 2006