Strainii iau blocuri de pe hirtie



Cotidianul - 28.12.2006
Piata imobiliara autohtona este foarte atractiva pentru straini. Pe linga investitiile in ridicarea de ansambluri rezidentiale, mai nou se constata si o cerere din partea acestora pentru achizitionarea de apartamente noi.

Constructii noiInvestitorii au simtit ca actuala criza de locuinte poate aduce un profit considerabil si au lansat, pina pe 30 iunie 2006, nu mai putin de 11 proiecte rezidentiale, fiecare cu cel putin 200 de unitati locative. In a doua jumatate a anului, analistii estimeaza ca, numai in Bucuresti, s-au anuntat cel putin zece proiecte rezidentiale. In prezent, zonele vizate sint cartierele semicentrale, unde s-au mai gasit terenuri disponibile. Din cauza scumpirii terenurilor s-a optat pentru blocuri cu regim mare de inaltime. Chiar daca acest lucru permite practicarea unor preturi mai atractive decit in anii anteriori, sumele cerute reprezinta inca destul de mult pentru romanii care vor sa se mute in casa noua. Investitorii nu ramin insa cu locuinte pe stoc. Le cumpara strainii.

Interes diferit

Brokerii din domeniul imobiliar confirma interesul strainilor. “Oricine va poate spune ca strainii sint interesati de noile proiecte imobiliare. In ceea ce priveste partea de rezidential din Sema Park, unde locuintele nu au fost inca puse in vinzare, si aici strainii sint interesati de achizitii. Totusi, eu consider ca 75% dintre cei interesati cu adevarat sint romani”, spune Larisa Dinu, Marketing&Communication Manager la River Invest, compania care dezvolta acest proiect. Exista insa si cazuri in care se considera ca interesul strainilor este mult mai mare.

Printre procente

Un exemplu in acest sens poate fi considerat Asmita Gardens, ansamblul de blocuri care se construieste in zona Vitan. “Aproximativ 65-70% dintre cele 802 apartamente care vor fi cuprinse in ansamblul rezidential Asmita Gardens au fost achizitionate de catre investitori straini, care le vor revinde sau le vor inchiria dupa ce proiectul va fi finalizat”, spunea cu prilejul unui tirg imobiliar desfasurat in luna octombrie Atena Tiplic, Residential Sales la compania imobiliara Colliers, citata de MEDIAFAX. La aceeasi data, intr-un alt proiect, Central Park, din zona Stefan cel Mare, se aprecia ca 15% dintre apartamentele vindute au fost achizitionate de catre cetateni straini. Acelasi procent este valabil, conform reprezentantilor companiei Eurisko, in cazul proiectului Quadra Place, unde 10-15% dintre locuinte au fost achizitionate de persoane din alte tari. Si in proiectul West Park, strainii vor sa fie proprietari. ,,West Park este cel mai bine vindut proiect rezidential din 2006. Din cele 200 de apartamente care constituie prima faza s-au vindut deja 75%”, spune Anca Bostan, director de proiect West Park in cadrul departamentului vinzari rezidentiale al companiei Regatta, care nu precizeaza insa numarul clientilor straini. In cazul acestui proiect s-a vorbit in urma cu putin timp chiar despre interesul unui fond de investitii britanic in achizitionarea de apartamente in acest ansamblu.

Preturi mari

Pentru achizitionarea unui apartament nou sint necesari multi bani in conditiile in care preturile pornesc de la 1.000-1.200 de euro/metru patrat construit, pret fara TVA. De aceea, chiar daca investitorii vorbesc despre o oferta pentru clasa de mijloc, specialistii vorbesc despre o oferta adresata persoanelor care ocupa pozitii de top sau middle management in cadrul companiilor, cu venituri de cel putin 1.500-2.000 de euro/luna.

UE creste piata constructiilor
Piata constructiilor va cunoaste o evolutie ascendenta in primii patru-cinci ani dupa integrarea in UE.

Specialistii spun ca o crestere este usor de anticipat in acest domeniu, cu conditia ca firmele romanesti sa depaseasca problemele legate de cresterea competitivitatii, de adoptarea standardelor europene si de deficitul fortei de munca, informeaza MEDIAFAX. „Estimarile noastre sustin o mentinere a trendului pozitiv din constructii pentru urmatorii patru-cinci ani, dupa care va urma un palier stabil inca doi-trei ani, o data cu extinderea spatiului comunitar catre Turcia, Ucraina si tarile ex-iugoslave“, afirma Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Principala problema cu care se vor confrunta constructorii romani va fi concurenta companiilor din Uniunea Europeana.

Partea pesimista

Potrivit estimarilor ARACO, 20-25% dintre firmele romanesti isi vor opri activitatea in 2007, intrucit nu vor avea fonduri pentru rezolvarea problemelor de mediu, de asigurare a unor lucrari de calitate si de calificare a personalului.

Noi taxe pe vinzarea de case

Potrivit noului Cod fiscal, pentru constructiile cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobindite intr-un termen de pina la trei ani inclusiv, se plateste un impozit de 3% pina la valoarea de 200.000 de lei inclusiv. Pentru ce depaseste valoarea de 200.000 de lei se achita un impozit de 6.000 de lei plus 2% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei inclusiv. Astfel, daca se tranzactioneaza o proprietate cu o valoare de 200.001 lei, se vor plati statului 6.000 de lei plus 2% din suma de un leu. Pentru imobilele dobindite la o data mai mare de trei ani, impozitul este de 2% pina la valoarea de 200.000 de lei inclusiv. Ce trece de 200.000 de lei se va impozita cu 4.000 de lei plus 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei inclusiv.

Articol integral in Cotidianul

Valentin Baesu
Cotidianul
 

28 December 2006