0-539-32480234.jpgStocul total de spaţii industriale a ajuns în 2006 la 310.000 mp. Faţă de 2005, majorarea este de circa 60.000 mp, mai puţin decât au estimat iniţial analiştii imobiliari. Creşterea moderată face ca România să se situeze cu mult în urma pieţelor din Europa Centrală şi de Est. 

În 2006, doar 60.000 de mp de spaţii industriale noi au fost livraţi pe piaţa locală. Printre cele mai semnificative proiecte finalizate se află Key Logistic Center, Mercury Logistic Parc şi a treia fază a Cefin Logistics. Potrivit CB Richard Ellis, majoritatea spaţiilor industriale au fost construite la cerere, oferind suprafeţe cuprinse între 10.000 şi 25.000 mp. Mare parte din aceste proiecte sunt destinate activităţilor logistice. Cea mai activă zonă rămâne vestul Capitalei, datorită ofertei de terenuri de mari dimensiuni şi unei bune infrastructuri pentru conectarea la principalele coridoare de transport.

Operatorii internaţionali de logistică au căutat în 2006 depozite mai mari de 10.000 mp. În ceea ce priveşte companiile locale, acestea devin tot mai interesate de achiziţia de spaţii industriale şi mai puţin de închirierea acestora. Tendinţa apare pe fondul ofertei scăzute de proiecte de calitate construite speculativ.

Conform datelor furnizate de CB Richard Ellis, anul trecut au fost încheiate doar două tranzacţii de investiţii, cu un aport total de capital de 19 milioane euro. Din pricina ofertei limitate de spaţii de calitate şi a cererii crescute din partea operatorilor de logistică, investitorii au început să îşi asume riscul dezvoltării de proiecte.

Faţă de 2005, anul trecut, nivelul chiriilor pentru spaţii industriale a scăzut de la 5-7 euro/mp la 4,5-6 euro pe mp. Cel mai bun raport calitate-preţ se înregistrează în zonele de sud şi est. Aici un mp se închiriază cu 2,5-3,5 euro pe lună. Pentru spaţiile industriale moderne cu o suprafaţă sub 5.000 mp, preţul este de 450-600 euro pe mp.

În 2007, compania de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis preconizează că vor fi finalizaţi peste 150.000 mp. Majoritatea proiectelor se vor realiza în zona de vest a Bucureştiului. Deşi oferta este în creştere, se estimează o nouă scădere a stocului spaţiilor industriale disponibile, ca urmare a faptului că noile proiecte programate pentru finalizare în acest an sunt deja pre-închiriate. Cererea va rămâne crescută şi va proveni în special din partea lanţurilor comerciale mari, ce îşi extind activitatea. Reprezentanţii CB Richard Ellis estimează că în 2007, chiriile pentru spaţii industriale moderne se vor menţine la acelaşi nivel, iar către sfârşitul anului, decalajul între cerere şi ofertă va scădea.

Sursa

12 June 2007