Conceptul inovator in materie de imobiliare „inchiriaza acasa" a atras doar trei chiriasi in 260 de apartamente.

14392-218x150__mg_8872.jpgVazuta ca o miscare revo­lutio­nara pe segmentul rezidential, in­chirierea apartamentelor cu acce­sul la servicii de lux se do­ve­deste a fi o strategie fan­tezista a miliardarilor. Acestia au atras pana acum doar trei chiriasi, iar pro­mi­siunile din oferta nu sunt concretizate, complexul nefiind inca finalizat.

In oferta initiala, o persoana dori­toare poate inchiria orice apartament din „Com­plexul Stejarii", numai ca la fata locului surpriza este de proportii.

Stocul este mare, dar puternic contractat de criza. Tiriac Imobiliare a restrictionat accesul pentru doar doua imobile, din ratiuni de administrare.

Chiriasii vor fi ingramaditi in doar doua blocuri pentru a se inregistra costuri mai scazute. Cere­rea fiind prea mica, nu poti avea apar­tamentul in imobilul pe care il alegi, ci doar in cel in care se furnizeaza utilitati. Cu toate acestea, clientii sunt atrasi in prezentare cu incalzire in pardoseala, parchet din lemn natural merbau, clima­tizare centralizata, bucatarie echipata cu electrocasnice de lux Miele, obiecte sanitare Jacuzzi cu design Pininfarina, LCD TV Aquavision in baile master, ser­viciu consierge exclusiv, cofetarie si maga­zin tip minimarket. „La prezen­tarea ofertei comerciale, agentii de van­zari sustin ca, in prezent, sunt inchiriate doar trei apartamente in tot complexul. Alte sapte precontracte sunt semnate, astfel incat pana la sfarsitul anului vor fi ocupate 10 apartamente.

Compania a transmis ca ofera apar­tamente in doua din cele opt cladiri, pen­tru a face eco­nomii de intretinere, atat timp cat gradul general de ocupare este foarte mic", explica unul dintre oa­menii potenti financiar care s-a interesat de achizitia unui apartament. Agentii de vanzari au estimat ca s-ar putea ca pana in ianuarie sa fie ocupate intre 25 si 30 de apar­ta­mente din cele 260 aflate la dispozitie. Ca sa beneficieze de luxul pro­mis, chiriasii ar trebui sa mai astepte finalizarea pro­iec­telor ce se refera la ser­viciile oferite, care vor depinde de gradul de ocupare. Inainte de a se opri vanzarea apar­ta­men­telor, acestea aveau un pret intre 340.000 si 1,8 milioane de euro fara TVA. In­chi­rierea costa in medie 13,8 euro/mp.

Pista de atletism, printre stejari

Proiectul cuprindea initial construc­tia pe o suprafata de aproximativ 10 hec­tare a 285 de apartamente de lux, im­par­tite in 12 cladiri. Locatarii urmau sa aiba accesul la un club exclusivist cu doua piscine, dintre care una semiolimpica, restaurant de zi, restaurant high-cuisine, bar, trei terenuri de tenis outdoor si doua indoor, patru piste subterane de bowling, patinoar, pista de alergare in aer liber in zona padurii si multe altele. Dar din toate acestea s-a realizat doar o sala de fitness pe suprafata a doua apartamente. Dez­vol­tatorul sustine ca restul vor fi fina­lizate anul viitor, dar ritmul lucra­rilor de- pinde si daca vor exista clienti. Din prezentarea complexului este greu de deslusit unde se va pozitiona pista de alergare, insa reprezentantii complexului spun ca va inconjura complexul, ceea ce inseamna ca vor disparea stejarii ce mar­ginesc cartierul. Restul serviciilor pro­mise sunt in curs de realizare.

Schimbarea modificarii

Inspirat de cartierele de lux din Monte Carlo, Miami, New York sau Lon­dra, magnatul Ion Tiriac a vrut sa trans­forme ferma avicola din mijlocul padurii de stejari Baneasa intr-un club exclu­si­vist, dar a dat piept cu criza si a schimbat strategia. La lansarea proiectului anunta ca va realiza o investitie de 230 de mili­oane de euro, care nu cuprinde suma platita pentru teren.

Complexul urma sa aiba 19 cladiri cu 535 de apartamente, cu doua pana la sap­te camere si suprafete cuprinse intre 108 metri patrati si 604 metri patrati.

Prima faza a proiectului, inceput in 2006, a fost realizarea celor 286 de apar­tamente care ar fi trebuit livrate in anul 2009. Lucrarile de constructie a proiec­tului au fost cofinantate de BRD Groupe Société Générale, Banca Nationala a Greciei si Banca Romaneasca si au fost reali­zate de compania Bouygues Roma­nia. Criza a facut ca Ion Tiriac sa schimbe strategia si a inghetat toate proiectele imo­biliare. Au inghetat si vanzarile, astfel ca magnatul a fost pus in situatia de a nu mai vinde nimic, preferand sa in­chirieze incluzand un pachet de servicii, pe care insa nu le poate oferi inca.

Defrisari la ferma de la AVAS

Complexul familiei Tiriac nu face nota discordanta de alte proiecte imo­bili­are, astfel ca pe terenul unde se afla acesta a fost o ferma avicola, cumparata la preturile din 2004, de la AVAS. Desi in­sista ca nu au fost taiati copacii din pa­durea protejata, presa a subliniat ca Ins­pectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare a taxat firma dezvoltatoare cu 4.000 de euro pentru ca a defrisat 110 co­paci. Un mizilic, avand in vedere valoarea de 230 de milioane de euro a inves­titiei. Se explica insa dezinteresul auto­rita­tilor in tot acest timp, daca ne gandim ca studiile de impact referitoare la proiectul imobiliar au fost realizate de firma la care actionar era fostul ministru al Me­diu­lui Sulfina Barbu. Printre altele, stu­diul sublinia chiar ca blocurile de lux ar avea un impact benefic prin reducerea zgomotului din padure.

Tenis pe asfalt, in disperare

Aflati in criza de idei si lovindu-se de reticenta personalului ambasadelor si marilor companii care ar fi trebuit sa fie publicul-tinta, Ion Tiriac i-a invitat pe tenismenii Ilie Nastase, Mats Wilander, Henri Leconte si Mansour Bahrami la un meci demonstrativ ce a avut loc pe un teren de tenis improvizat construit in mijlocul aleii principale a Clubului Rezi­dential Stejarii, deoarece terenurile pro­mise nu au fost inca realizate. Repre­zentantii companiei Tiriac Imo­biliare nu au oferit detalii privind gradul de ocupare si strategia de viitor a afacerii pana la inchiderea editiei, desi le-a fost solicitat punctul de vedere in acest sens.


Sursa

19 October 2010