Deputaţii au adoptat obligativitatea reabilitării imobilelor cărora le cade tencuiala. Primăria poate renova faţadele caselor celor nevoiaşi, iar Ministerul Dezvoltării se ocupă de clădirile monument.

19537-16_tencuiala_libertatea_81cd8271b6.jpgDacă legea privind măsurile de creştere a calităţii arhitecturalambientale a imobilelor va fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, primăriile vor fi obligate, în maximum trei luni, să inventarieze toate clădirile cărora le trebuie renovată faţada şi, după, să notifice proprietarii imobilelor să se apuce de zugrăvit.

În caz că deţinătorii caselor sau apartamentelor a căror tencuială cade sau are o culoare inestetică, decid singuri să se apuce să înfrumuseţeze faţadele - autorităţile locale îi vor putea scuti pe aceştia de plata impozitului pe o perioadă de cinci ani.

Fără restanţe la utilităţi

Totuşi, autorităţile locale "bogate" pot decide să reabiliteze faţadele celor care au "venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie". Adică sub aproximativ 1.500 de lei şi nu au mai mult de două restanţe la utilităţi.

În acest caz, primăriile pot prelua integral sau parţial costurile, în timp ce Ministerul Dezvoltării va trebui să reabiliteze imobilele monument istoric. Doar cei care locuiesc în clădiri cu risc seismic de gradul I şi blocurile cuprinse în programele de reabilitare termică nu vor fi amendate de autorităţi pentru că le cade tencuiala.

Cei bogaţi pot lua credite cu garanţie de la stat

Pe de altă parte, cei care nu vor putea beneficia de cofinanţare sau de gratuitate la zugrăvirea şi repararea imobilului pe dinafară, pot lua credite de la bănci cu garanţie de la stat. Acesta trebuie rambursat în maximum cinci ani. În plus, proprietarii caselor care decid să-şi repare casele de bună voie nu vor achita taxele necesare autorizării lucrărilor.

La bloc, 90% din proprietari trebuie să spună "da"

Dacă în ceea ce priveşte casele lucrurile sunt mai simple, la bloc cel puţin 90% dintre proprietari trebuie să fie de acord cu începerea lucrărilor de reabilitare a imobilului, dar şi în ceea ce priveşte contractarea unui credit. Dacă nu se înţeleg, primăria va amenda asociaţia de locatari şi poate decide să reabiliteze blocul pe banii autorităţii locale şi, ulterior, să-i recupereze de la proprietari. Nici recepţia lucrării nu se va face oricum.

Primarul trebuie să se asigure că proprietarii au efectuat lucrările corespunzător. Astfel, recepţia finală se va face după trei ani, atunci când expiră perioada de garanţie de bună execuţie, se mai precizează în proiectul de lege adoptat.

Potrivit ministrului Dezvoltări Elena Udrea, cea care a iniţiat acest proiect de lege, aprobat de Executiv în martie, măsura este necesară pentru că a scăzut "calitatea arhitecturalambientală a cadrului urban construit", din cauza faţadelor degradate ale imobilelor.

"Proiectul prevede sancţiuni între 2.000 şi 15.000 de lei. Amenda maximă poate fi aplicată primarilor care nu identifică clădirile."
ELENA UDREA, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului

CONDIŢII

Lucrări eligibile, dacă finanţează statul

Cei care vor lua credite de la bănci, cu garanţie de la stat, pentru a reabilita faţadele, trebuie să ştie că nu toate lucrările sunt eligibile.

Potrivit legii, "reabilitarea structural- arhitecturală exterioară a construcţiei" va consta în repararea zidăriilor, tencuielilor, zugrăvelilor, dar şi vopselilor. Totodată, şi înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, reparaţia învelitorii şi a terasei, inclusiv refacerea trotuarelor de protecţie aferente construcţiei, demontarea şi remontarea instalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade şi terase sunt lucrări agreate.

Termenul pentru executarea lucrărilor de intervenţie va fi de şase luni de la data primirii de către proprietar a unei notificări din partea autorităţii locale şi poate fi extins doar cu cel mult două luni. Şi proiectarea poate fi finanţată de stat.


Sursa

1 July 2011