Cladirile si terenurile care au apartinut fostelor mine inchise in ultimii ani sunt scoase la vanzare. Potentialii cumparatori, persoane fizice sau juridice, pot achizitiona un asftel de teren la preturi cuprinse intre 2 si 15 euro pe metru patrat. Consiliile locale, care au preluat terenurile si cladirile de la fostele mine, sunt dispuse sa mai lase din pret, daca investitorii asigura si locuri de munca pentru localnici.

Cu toate ca detinerea acestor terenuri si cladiri ar fi trebuit sa aduca bani la bugetul local, lucrurile nu stau tocmai asa. Primarii localitatilor sustin ca terenurile nu sunt intabulate, iar pentru a le vinde, inchiria sau concesiona sunt necesare sume exorbitante, pe care bugetele locale nu si le pot permite. Mai mult, desi au fost disponibilizate anumite suprafete de teren, se pare ca, in realitate, o parte din ele se afla in litigii sau sunt revendicate de fostii proprietari, si, prin urmare nu pot fi vandute. Practic, autoritatile locale nu stiu cat si ce vand, motiv pentru care nici investitorii nu prea se inghesuie.

Terenurile care au apartinut fostelor mine, inchise in ultimii ani, pot fi vandute, concesionate sau inchiriate deopotriva persoanelor fizice si juridice. Potrivit unei Hotarari de Guvern din 2005, primariile care au preluat terenurile si constructiile aferente unitatilor dezafectate pot organiza licitatii pentru vanzarea acestora catre investitorii dispusi sa inceapa o afacere in diferite localitati din judetul Hunedoara.

Fost punct termic, transformat in vopsitorie auto

La Vulcan, terenurile sunt scoase la vanzare la un pret cuprins intre 2 si 10 euro, in functie de zona unde sunt situate . Potrivit declaratiilor primarului orasului Vulcan, Gheorghe Ile, majoritatea cladirilor au fost deja cumparate. „O mare parte din cladirile care au apartinut minelor s-au transformat in super-market-uri. In prezent mai sunt la vanzare patru cladiri, cu suprafete cuprinse intre 400 si 4.000 metri patrati. La terenuri, preturile pot cobori si pana la 2 euro/mp, iar in oras acestea ajung pana la 10 euro/mp“, a declarat Ile. Primarul din Vulcan spune ca si persoanele fizice pot cumpara terenuri sau cladiri, indiferent de destinatia acestora dupa cumparare. „Un mic investitor din Vulcan a cumparat un fost punct termic, cu o suprafata de 140 mp, pentru care a platit 150 milioane de lei. Acum, acolo functioneaza o vopsitorie auto“, ne-a mai spus primarul Ile.

La Uricani, suprafata de vånzare, necunoscuta

Primarul localitatii din Uricani ne-a declarat ca exista probleme cu vanzarea, concesionarea sau inchirierea terenurilor, deoarece acestea nu sunt inregistrate in cartea funciara, iar costurile pe care le presupune intabularea trebuie suportate de Consiliul Local. „Situatia nu este tocmai buna, avand in vedere ca aceste terenuri nu ni s-au dat intabulate. Noi trebuie sa le intabulam inainte de a le vinde, iar acum nu dispunem de bani, avand in vedere ca avem alte prioritati in acest moment pe plan local“, ne-a declarat primarul din Uricani, Danut Buhaescu. In opinia sa, costurile intabularii sunt prea mari in comparatie cu sumele care ar urma sa fie incasate din vanzarea terenurilor.
Danut Buhaescu este de parere ca transferul terenurilor si cladirilor fostelor mine catre Consiliile Locale a fost efectuat de catre autoritati doar pentru a scapa de plata taxelor si impozitelor aferente. „Prin aceasta hotarare de guvern, autoritatile nu au facut altceva decat sa scape de plata impozitelor, iar noi suntem in situatia de a nu le putea vinde din cauza lipsei intabularii“, ne-a spus Danut Buhaescu.

Situatia juridica a terenurilor, incerta

Primarii din localitatile care au primit astfel de terenuri se plang si de regimul juridic al terenurilor. Acesta este un alt motiv pentru care vanzarea terenurilor si activelor bate pasul pe loc. „Din punct de vedere juridic, situatia terenurilor este incerta. Desi in Hotararea de Guvern se face referire la suprafete mari de terenuri, in realitate situatia este cu totul alta, este un talmes-balmes. O mare parte din ele sunt revendicate de catre fostii proprietari, avem la Primarie in jur de 1.000 de cereri. Nu exista nici macar un cadastru de identificare a proprietatii. De unde sa stim ce putem vinde si ce nu?“, a intrebat primarul din Uricani. Pentru constructiile din Uricani, interesul investitorilor lipseste cu desavarsire, dupa cum ne-a declarat Buhaescu, din cauza starii avansate de degradare in care acestea se afla.

Sursa

10 January 2007