Reprezentantii Fiscului asigura ca restantele vor fi achitate pana la jumatatea anului curent.


Statul inapoiaza TVA cu sapte luni intarziere, dar atunci cand vireaza banii poate face dintr-un om de afaceri un miliardar cu mult nu­me­rar la dispozitie. O singura firma din Iasi a primit in cont o suma-re­cord, de cinci milioane de euro, reprezentand TVA colectata.

sursa:financiarul.comImobiliarele raman domeniul cel mai prigonit de finantisti, care cauta acum dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice, care au efectuat tranzactii si nu au virat TVA catre stat.

Un afacerist din Iasi a beneficiat, la mijlocul lunii februarie, de un „cadou" urias din partea statului. Dupa sapte luni de asteptare, o firma din Iasi a primit in cont nu mai putin de 20,5 mi­lioane de lei, echivalentul a cinci milioane de euro, reprezentand TVA de rambursat. Directia Generala a Finantelor Publice (DFFP) a judetului Iasi a refuzat sa faca public numele companiei, dar a mentionat domeniul de activitate. „Este vorba de un decont in valoare de 20,5 milioane de lei catre o firma de pe piata dezvoltatorilor imobiliari, TVA fiind aferenta unor lucrari de investitii in constructii. Decontul a fost depus in luna iunie 2009 si decizia de rambursare a banilor a venit in urma unui control foarte riguros atat la con­tri­bua­bilul in cauza, cat si la societatile cu ca­re a incheiat contracte", a mentionat Ma­ria Taran, purtatorul de cuvant al DGFP Iasi.Printre cele mai mari proiecte imo­bi­liare la care se lucra anul trecut se numara Palas, Green Park, Copou Bellevue, Arena Residential si Dream Village, dar nu trebuie uitati nici oamenii de afaceri care au demarat proiectele ce vi­zau cartiere de vile sau cladiri de birouri.

Spre comparatie, in ultimele patru luni ale anului 2009, firmele iesene si-au recuperat de la stat TVA in suma totala de 20 de milioane de lei, adica mai putin de­cat valoarea aferenta primului decont din lu­na februarie. Peste 30 de milioane de euro este suma pe care firmele din Iasi au „absorbit-o" anul trecut de la stat, cea mai mare parte mergand catre sectorul imobiliar. Este vorba despre TVA pe care statul a restituit-o companiilor din Iasi. Practic, cu aceeasi suma firmele private au creditat statul, pentru ca ulterior sa-si recupereze taxa de la Finante.





Sursa

10 March 2010