Datoriile statului din anul 2009 către firmele de constucţii a fost de două miliarde de euro, iar din această sumă, doar jumătate a fost plătită.

15560-constructii_30582700.jpg"Dacă vor să le vină bani la bugetul de stat, trebuie să-şi plătească datoriile. la 1 ianuarie 2010, creanţele restante de pe anul 2009 către firmele de construcţii au fost de 2 miliarde de euro, din care s-au plătit jumătate. Nu ştim încă valorea datoriilor pentru acest an, dar la începutul anului viitor vom ştii cu certitudine, însă valorea datoriilor nu este mai mare, pentru că lucrările de construcţii au fost mai puţine", a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Întrebaţi care ar fimodalităţile legale de recuperare a acestor creanţe mai devreme, Răzvan Niculescu-Aron, vicepreşedintele PSC a declarat că în primăvara acestui an, în urma unor modificări fiscale, constructorii polonezi au blocat pentru câteva zile lucrările de construcţie pe toate şantierele din ţară, în semn de protest.

De asemenea, reprezentanţii PSC au mai arătat că anul acesta, numărul muncitorilor din construcţii înregistraţi la Camera de Muncă s-a redus cu aproape jumătate faţă de perioada dinaintea crizei: de la 500.000-400.000 la 250.000. În plus, anul acesta, proiectele din construcţii au avut o valorea cu 50% mai mică faţă de cea din 2008.

Pentru revigorarea sectorului construcţiilor, PSC şi ARACO au semnat un protocol de colaborare care are în vedere crearea unei platforme de promovarea a certificări constructorilor. În acest sens, cele două asociaţii au elaborat un proiect de lege care se află în consultări la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

„În criză se ajunge la situaţii critice. Apar contestaţii justificate sau nejustificate care blochează o serie de proiecte şi în final tot noi pierdem. Aceste firme nu trebuie să mai aibă voie să participe la licitaţii. Vrem să creăm o comisie patronală sub supravegherea statului prin care firmele din construcţii să primească un certificat profesional conform competenţelor", a mai adăugat Cristian Erbaşu.

PSC mai susţine şi aplicarea TVA diferenţiat, între zero şi 5% pentru firmele care activează în sectorul construcţiilor.


Sursa

8 December 2010