Statul intarzie cu sase luni listarea Fondului Proprietatea
Realitatea Romaneasca - 19.10.2005
 

Ieri, secretarul de stat a afirmat ca “in cateva saptamani va aparea hotararea de Guvern care prevede infiintarea Fondului Proprietatea“. Pe de alta parte insa, acesta a explicat ca toate procedurile ale caror termene au fost anuntate vor fi amanate din cauza intarzierii de patru luni, iar managerul Fondului Proprietatea va fi ales cel mai tarziu in februarie-martie, urmand ca in trei luni de la aceasta data sa aiba loc si listarea pe bursa.

Acest lucru inseamna ca la 1 iulie, in varianta cea mai optimista, actiunile fondului ar urma sa fie tranzactionate pe piata de capital. Practic, intarzierea este nu de patru, ci de sapte luni pentru ca, potrivit variantei initiale si repetatelor declaratii ale autoritatilor, listarea trebuia sa se faca in februarie 2006, si nu de-abia in iulie 2006.

Fostii proprietari sunt disperati

Secretarul de stat a mai afirmat ca in prezent Finantele se ocupa de recrutarea unei case de avocatura care sa ajute ministerul “sa gandeasca Fondul Proprietatea“, dar si sa-l sprijine in alegerea managerului de fond, care ar trebui sa fie “un jucator cu experienta pe Wall Street“.

In replica, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, Maria Teodoru, ne-a spus ca nu o mira deloc intarzierea cu care se fac demersuri pentru ca fostii proprietari sa fie despagubiti. “Nu vor putea in nici un caz sa fie respectate termenele avansate de Ministerul de Finante. Proprietarii sunt batrani, disperati si isi vand drepturile litigioase pe nimica toata, la aproximativ 5-10% din valoarea imobilelor. Nu ne multumeste in nici un fel formula de despagubire gasita de acest Guvern“, a adaugat reprezentantul proprietarilor ale caror case au fost confiscate de comunisti.

Cum va functiona Fondul

Reprezentantul MFP a mai declarat ca Fondul Proprietatea va avea un capital social initial de circa 4,4-4,5 miliarde de euro, iar in cazul in care cererile de despagubire vor depasi aceasta valoare, capitalul social va fi majorat. Potrivit acestuia, Fondul va functiona ca un organism de plasament colectiv, fiind supus reglementarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, dar va avea personalitate juridica fiind societate comerciala.

Ivan a mai aratat ca un pachet de 4% din actiunile Bancii Comerciale Romane va intra in Fond, dar sub forma de bani, si nu de actiuni.
Mai trebuie spus ca pana in prezent, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a primit peste 200.000 de cereri de retrocedare si mai asteapta pana la sfarsitul lui ianuarie 2006 inca mai mult de 100.000 de astfel de cereri.

Simona Dobre - Realitatea Romaneasca

19 October 2005