Suma garantata de Guvern pentru achizitionarea de locuinte noi prin programul "Prima casa" ar putea fi majorata la 70.000 - 75.000 de euro, urmand ca plafonul de garantii pentru apartamentele noi sa fie cel putin dublu ca valoare comparativ cu plafonul alocat pentru case deja construite.

sursa:www.portfolios.roLimita garantiilor guvernamentale stabilita prin "Prima casa" va fi mentinuta la 60.000 de euro pentru locuinte deja finalizate si va fi majorata la 75.000 de euro pentru locuintele noi. Deciziile urmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare de Guvern.

"Pentru anul 2010, programul «Prima casa» va fi orientat cu prioritate pentru constructia de locuinte de la zero, de locuinte noi. Vom realiza acest lucru prin doua mecanisme pe care le vom impune in cadrul actului normativ.

Pe de o parte, partajarea garantiilor guvernamentale pentru case care sunt gata finalizate pana la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic de garantii guvernamentale in comparatie cu ce a fost in 2009, si suplimentarea plafonului de garantii pentru cei care construiesc locuinte de la zero", a declarat ieri premierul Emil Boc.

Cresc sau nu preturile?

Consultantii imobiliari apreciaza ca dezvoltatorii care au construit locuinte in perioada 2007 - 2008 nu vor putea relua cresterea preturilor deoarece vor avea concurenta din partea companiilor care au decis sa astepte si pot construi acum la preturi sensibil mai mici.

"Oricum ar fi, numai sa fie, sa nu se opreasca programul. Daca garantia va fi mai mare pentru apartamentele noi, vor putea fi incluse si o serie de locuinte mai mari, care nu se incadrau in vechiul program. Nu cred ca cei care cer acum 60.000 de euro pe apartamente noi vor cere 70.000 din cauza acestui program deoarece vor fi lansate alte proiecte la costurile de constructie de astazi, care sunt mai mici", apreciaza Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Dezvoltatorii imobiliari vorbesc de scaderi de preturi la materialele de constructii de 30 - 40%, in timp ce costul manoperei a fost, de asemenea, redus, in conditiile in care 70.000 de muncitori au ramas fara slujbe in industria constructiilor in 2009.

"Pe noi in continuare nu ne ajuta direct aceasta crestere a plafonului de la programul «Prima casa» deoarece preturile in cadrul proiectului Asmita pornesc de la circa 130.000 de euro. Cu toate acestea, indirect programul ne ajuta deoarece marea majoritate a apartamentelor vandute anul trecut au fost cu un avans substantial, provenit de cele mai multe ori din vanzarea unor apartamente vechi prin programul «Prima casa»", a declarat si Atena Tiplic, director de vanzari al proiectului Asmita Gardens.

Parerile in randul dezvoltatorilor imobiliari sunt impartite, astfel ca in timp ce Ionut Negoita, proprietarul grupului de firme Pro Confort, considera ca majorarea plafonului va duce la cresterea preturilor, Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului Impact, incurajeaza masura, apreciind ca piata va fi cea care va dicta daca preturile solicitate sunt sau nu prea mari.

Ce spun bancherii

Bancherii propusesera sa fie considerate locuinte noi cele construite dupa 2008.

De asemenea, au pledat pentru stabilirea unei limite maxime de dobanda, si nu de marja peste un indicator de referinta, considerand ca astfel s-ar da un impuls pietei constructiilor.

Mai mult, au avansat ideea ca in cazul creditelor in euro sa fie stabilit un nivel maxim al cursului de schimb la care clientii sa faca plata ratelor in euro pentru protejarea acestora impotriva riscului de curs de schimb. Plafonarea ar putea fi realizata fie pe baza unei prognoze de curs pe 5 - 6 ani si cu asumearea unui risc rezonabil, fie printr-un instrument financiar de hedging care sa fie cumparat de catre stat de pe piata monetara.

Pentru salvarea proiectelor rezidentiale in desfasurare, bancherii au propus extinderea de la 18 la 30 - 36 de luni a termenului maxim de finalizare, cu conditia ca atat finantarea proiectului in sine, cat si a cumparatorilor de apartamente sa fie realizata de o banca, iar gradul de ocupare al proiectului sa fie, de exemplu, in proportie de 70% cu contracte finantate prin "Prima casa".


 

 

Sursa

11 February 2010