Statul a strâns 25 milioane de euro din tranzacţiile imobiliare
Adevarul - 09.02.2006
 

În şase luni, statul a strâns 91,61 milioane RON (24,8 milioane euro) din impozitarea cu 10% a câştigurilor din tranzacţiilor imobiliare. Măsura a fost aplicată începând de la mijlocul anului trecut, şi priveşte tranzacţiile presupuse ca "speculative", adică realizate în mai puţin de trei ani.

Dintr-o valoare a impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal de 24,8 milioane de euro, rezultă un volum total al câştigurilor, în jumătate de an, de 248 milioane de euro.

Cifra este considerată ca mult prea mică de Gabriel Biriş, specialist pe probleme de fiscalitate, avocat la casa de avocatură Salans, care apreciază că în condiţiile în care preţurile terenurilor şi proprietăţilor imobiliare au crescut cel puţin de la simplu la dublu, într-o piaţă imobiliară evaluată la 3 miliarde de euro, volumul câştigurilor ar trebui să fie cel puţin de 400 milioane de euro.

"Din păcate, cu toate că s-a păstrat impozitarea câştigului din tranzacţii, renunţându-se la impozitarea venitului, s-au păstrat şi toate excepţiile legale pentru a nu-l plăti: donaţia, aportul în natură, schimbul", explică Gabriel Biriş. Modificările Codului Fiscal anunţau anul trecut posibilitatea introducerii unui impozit de 2% pe venitul din tranzacţiile imobiliare, ceea ce ar fi stimulat cumpărătorii şi vânzătorii să declare un preţ mai mic.

Menţinerea impozitării câştigului este apreciată ca fiind corectă de Artur Silvestri, analist imobiliar, preşedintele Institutului de consultanţă imobiliară SGA. Dl. Silvestri consideră suma strânsă de stat corectă, pentru că orice act de vânzare-cumpărare este un act de voinţă între părţi, care declară oriunde în lume ce sumă vor, apreciind însă că abia de-acum, după fiscalizare, vom putea face o evaluare reală a pieţei imobiliare fără a risca să vehiculăm cifre fanteziste. "Cred că e o sumă realistă, pentru că sunt majorări de preţ, dar şi tranzacţiile sunt mai puţine, iar inclusiv aceste măsuri fiscale te fac să devii mult mai atent când plasezi banii în speculaţii", explică Silvestri.

Deocamdată rămân însă în afara fiscalizării două zone importante de venituri din imobiliar: construcţiile în regie proprie - blocuri de apartamente construite în zone centrale de persoane fizice - şi închirierile. Estimările SGA arată că peste 70% din închirierile în blocuri de locuinţe se fac cu bani în mână, singura posibilitate de urmărire a acestora fiind declaraţiile de autoimpunere.

Cristian Popescu Ialomiţa, vicepreşedinte al Confederaţiei Europene de Afaceri Imobiliare, consideră că 10% este o marjă de negociere, şi, chiar dacă într-o vânzare între doi vecini se declară sume mai mici, pe de altă parte, cei care spală bani declară sume mai mari, şi, pe undeva, lucrurile se compensează. Impozitul pe tranzacţiile imobiliare speculative a devenit de la începutul acestui an 16%.

Delia Budurca
Adevarul

 

9 February 2006