PSD reclama existenta unor ,,afaceri imobiliare care se invart in jurul Autostrazii Nadlac - Arad".

19112-harta-autostrada-pag-12.jpgDorel Caprar, presedintele PSD Arad, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca in orasul aradean Pecica (aflat de traseul Autostrazii Nadlac - Arad) ,,ies la suprafata detalii despre afacerile imobiliare care se invart in jurul constructiei autostrazii".

Acesta a precizat ca in 28 aprilie 2010, guvernul a emis Hotararea 416, prin care s-au alocat 63 de milioane de lei pentru despagubirea proprietarilor de terenuri de pe traseul acestei autostrazi. ,,Suma stabilita in aprilie 2010 trebuia sa ajunga pentru toate persoanele care urmau sa fie despagubite. In realitate, banii nu au ajuns pentru toate, iar 251 au ramas inexplicabil pe dinafara. Cel mai probabil din cauza unei neconcordante intre hotararea amintita si evaluarea terenurilor. Intrebarea este de ce nu a avut nimeni interesul sa sesizeze aceasta neconcordanta inainte de efectuarea platilor? Cel mai plauzibil raspuns: pentru ca a existat interesul unui anumit grup privilegiat de a incasa sume imense din despagubiri", a declarat Caprar.

HG nr. 488, pentru omul de rand

Liderul pesedist a spus ca sumele incasate de cei despagubiti ,,au fost uriase, mult peste pretul pietei, in jurul valorii de 4 euro pentru un metru patrat". ,,Asta inseamna ca pentru un hectar de teren agricol s-au primit 40.000 de euro, in timp ce valoarea de piata a unui hectar de teren agricol este de cel mult 2.500-3.000 de euro", a afirmat Dorel Caprar. El a adaugat ca, ulterior, a aparut Hotararea 488 din 11 mai 2011, care o modifica pe precedenta, iar in anexa apar cei 251 de proprietari de terenuri care nu au fost despagubiti initial, dar care ,,primesc sume de aproximativ 20 de ori mai mici decat vecinii lor, despagubiti anul trecut". ,,In conditiile in care se spune ca nu sunt bani, se taie salariile si se impoziteaza pensiile, trebuie ca sa dea explicatii cineva: de ce s-au acordat despagubiri de 40.000 de euro pentru un hectar de teren, cand valoarea sa de piata este de cel mult 3.000 de euro? Eu nu gasesc alta explicatie, decat faptul ca anumiti oameni politici si clientela lor, care au avut informatii despre traseul autostrazii, au cumparat prin intermediari terenuri si au facut afaceri de sute de mii, de milioane de euro", a conchis Dorel Caprar.


Sursa

10 June 2011