SUA vor să salveze proprietarii de la executare silită, printr-un program de ajutorare care ar putea veni în sprijinul a aproape două milioane de proprietari americani afectaţi de spargerea bulei imobiliare. Acordul face parte dintr-un plan care vizează stoparea prăbuşirii pieţei imobiliare, precum şi responsabilizarea băncilor în ceea ce priveşte abuzurile executărilor silite.

23388-148340maxim.jpgStatele Unite ale Americii nu vor să renunţe la proprietarii care nu reuşesc să-şi mai achite ratele bancare pentru locuinţe.

Statele americane urmează să comunice răspunsul în ceea ce priveşte propunerea autorităţilor de la Washington pentru un program de ajutorare a proprietarilor care se luptă cu credite ipotecare mai mari decât valoarea locuinţei.

Acordul, aproape de finalizare

După luni de discuţii meticuloase, autorităţile guvernamentale şi cinci din cele mai mari bănci ale naţiunii au fost de acord cu un ajutor de 26 de miliarde de dolari, care ar putea veni în sprijinul a aproape două milioane de proprietari actuali şi foşti americani lezaţi de spargerea bulei imobiliare. Acest acord face parte dintr-un plan de soluţii naţionale care vizează stoparea prăbuşirii pieţei imobiliare, precum şi responsabilizarea băncilor în ceea ce priveşte abuzurile executărilor silite.

În ciuda miliardelor alocate pentru program, acesta nu va ajuta decât o parte relativ mică din milioanele de americani care nu şi-au mai plătit ratele şi se confruntă cu executarea proprietăţilor. Succesul acestui program depinde în mare parte de eficacitatea modului de desfăşurare, deoarece eforturile anterioare depuse de către autorităţile de la Washington au ajutat mult mai puţini debitori cu probleme decât se estimase anterior.

Totuşi, programul reprezintă în principal efortul de a ajuta americanii ale căror datorii la bănci depăşesc valoarea caselor lor, aproximativ un milion de debitori urmând fie să li se reducă datoria ipotecară, fie să li se refinanţeze creditul ipotecar la dobânzi mai mici. Alte 750.000 de persoane care şi-au pierdut casele din septembrie 2008 şi până la sfârşitul anului 2011 vor primi cecuri în valoare de aproximativ 2000 de dolari. Acestea vor fi distribuite pe o perioadă de trei ani.

Miercuri seara, detaliile finale ale programului se aflau încă în discuţie, inclusiv modul în care mai multe state vor participa şi momentul la care se va face anunţul oficial la Washington. De asemenea, statele California şi New York au de gând să semneze acest acord, au declarat mai mulţi funcţionari în cunoştinţă de cauză, care au dorit să fie sub protecţia anonimatului deoarece negocierile nu au fost finalizate.

Noul plan al lui Obama de refinanţare a locuinţelor

Circa un milion de proprietari americani nu mai pot face faţă creditelor ipotecare, arată studiile guvernamentale. Iar principala problemă o reprezintă faptul că, din cauza devalorizării masive a proprietăţilor imobiliare, suma împrumutată iniţial de la bancă de aceşti debitori depăşeşte valoarea actuală a locuinţei. Dacă statele federale vor fi de acord cu programul propus, americanii aflaţi în această situaţie vor fi scutiţi de aproximativ 20.000 de dolari din valoarea capitalului datorat.

În schimb, furnizorii de servicii bancare care vor semna acest acord vor primi imunitate în cazurile în care statul se autosesizează din cauza unor anumite nereguli. Cu toate acestea, clienţii vor putea depune în continuare plângeri, pe care statul le va ancheta, se arată în document.

Dacă înţelegerea va fi semnată de toate cele 50 de state federale, atunci sunt şanse mari ca acesta să devină cel mai mare program de ajutor pentru locuinţe oferit americanilor de la începutul crizei financiare şi până în prezent.

Programul a luat naştere dintr-o anchetă pe piaţa serviciilor ipotecare realizată de 50 de avocaţi de stat, care a început în toamna anului 2010, pe fondul unui scandal potrivit căruia băncile executau americanii care aveau documente false sau incomplete. În cele 14 luni de atunci, domeniul de aplicare al acordului a fost extins de la o examinare de abuzuri la un efort de a ridica piaţa imobiliară din cea mai mare criză de la Marea Depresiune încoace.

De la începutul lui 2007, patru milioane de americani au fost executaţi silit şi case abandonate au împânzit mai multe regiuni, cum ar fi California, Florida şi Arizona.

În statul New York, mai mult de 46.000 de datornici americani vor primi un ajutor, cu o valoare estimată la 21.000 de dolari din valoarea capitalului datorat, conform estimărilor Departamentului de Locuinţe şi Dezvoltare Urbană.

Cei cinci editori ipotecari ce participă la acest program - Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup şi Ally Financial - au pus deoparte rezerve pentru costul preconizat de acord, iar investitorii cu siguranţă vor aplauda anunţul acestui program, deoarece industria scapă de una dintre multele probleme juridice, au declarat analiştii.

 

Sursa

10 February 2012