Dificultăţile cu care se confruntă Zona euro zdruncină planurile de aderare ale statelor din estul Europei. Oficialii acestor ţări susţin cu tărie că ar trebui menţinute condiţiile stricte de aderare, în niciun caz relaxate pentru a favoriza situaţia membrilor actuali care se confruntă cu dificultăţi, precum Grecia. Discuţiile au avut loc în cadrul reuniunii de la Londra a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

24856-ue.jpgPlanurile de aderare ale statelor est-europene depind de soluţia prin care se va pune capăt crizei datoriilor suverane. Momentan, Uniunea Europeană este puternic tulburată de posibilitatea ieşirii Greciei, situaţie care afectează inclusiv statele care doresc să devină membre. În timp ce liderii europeni încearcă modificarea regulilor stricte de intrare în Zona euro – pentru a ajuta Grecia – oficialii statelor este-europene îşi exprimă nemulţumirea vis-a-vis de acest subiect. Aceştia doresc menţinerea condiţiilor aspre, invocând Tratatul de la Maastricht, ale cărui criterii privind aderarea la Zona euro prevăd stabilitatea monedei, nivelul datoriei de stat, dar şi nivelul deficitului bugetar, al inflaţiei şi al dobânzilor.

Oficialii est-europeni contestă indulgenţa acordată Greciei de către instituţiile europene. Aceştia au declarat, în cadrul reuniunii BERD, că întreaga criză care macină Europa se datorează într-o anumită măsură şi statisticilor greşite pe care le-a anunţat Grecia, capitol la care ţările est-europene au fost tratate cu deosebită exigenţă.

Exigenţa este un factor cheie în supravieţuirea Zonei euro

Ministrul de Finanţe al Bulgariei a declarat că nu trebuie acordat ajutor statelor care nu respectă aceste reguli, numai pentru că se află în pericol, notează Reuters. Mai mult, a subliniat reprezentantul bulgar, dintre cele 27 de state membre UE, numai patru mai îndeplinesc criteriile Tratatului de la Maastricht – Estonia, Finlanda, Suedia şi Bulgaria. Ministrul bulgar a mai declarat că ţara sa speră să adere la blocul monetar în doi-trei ani, însă termenele nu mai reprezintă o certitudine, deoarece întreaga Zonă euro trece printr-un proces de reformă.

Nici Letonia nu mai este foarte încrezătoare atunci când vine vorba de termene. Ministrul Finanţelor, Andris Vilkis, a declarat că ţara sa are şanse puţin peste 50% să mai poată adera la Zona euro în 2014, în ciuda eforturilor de a se încadra în criteriile Tratatului de la Maastricht. Oficialul leton a mai adăugat că soluţia finală va depinde de situaţia din Zona euro.

Și alţi oficiali din estul Europei susţin ideea că Zona euro îşi poate continua existenţa numai dacă se menţin şi se aplică fără discriminare regulile stricte de până acum.

Pentru a menţine în viaţă Zona euro, trebuie să ne asumăm anumite responsabilităţi. Trebuie să respectăm anumite standarde, cu toţii trebuie să jucăm acelaşi joc. Nu putem trişa la statistici, nu putem spune că datoriile sau deficitele sunt cu mult mai mici decât în realitate. Astfel de acţiuni trebuie să aibă repercusiuni”, a declarat pentru Reuters Jacek Dominik, ministru adjunct de finanţe al Poloniei.

Zece ţări foste comuniste au aderat la Uniunea Europeană în 2004. Dintre acestea, numai Letonia şi Lituania îşi mai asumă termene clare pentru aderarea la Zona euro, în timp ce Slovenia, Slovacia şi Estonia au adoptat deja moneda euro. 

CITEȘTE ȘI: România, înapoi în recesiune tehnică. Investiţiile mici, industria slabă şi consumul redus sunt principalele probleme


21 May 2012